Pământul tocmai a avut o vară record din punct de vedere al temperaturii, din istoria cunoscută. Datele au fost făcute publice la începutul lunii septembrie de către Organizația Meteorologică Mondială.
Cea mai fierbinte vară din istorie a avut loc în 2023. Ce temperatură record a atins planeta
Cea mai fierbinte vară din istorie a avut loc în 2023 și experții trag un semnal de alarmă despre tendința climatică din ultimii ani.
Cu acest raport, experții trag un semnal de alarmă privind clima globală, scrie Live Science.
Perioada iunie – august din 2023 a avut cele mai fierbinți luni din istorie. Reprezintă încă un semn că încălzirea globală are loc.
Cea mai fierbinte vară din istorie a avut loc în 2023
Temperatura de la suprafața mării a atins un nou record în fiecare dintre aceste luni. Gheața marină din Antarctica a rămas la cel mai mic nivel înregistrat vreodată pentru această perioadă din an.
„Planeta noastră tocmai a trecut printr-un sezon de fierbere – cea mai fierbinte vară din istorie,” a declarat secretarul general ONU, Antonio Guterres. „A început prăbușirea climei.”
Vara din 2023 a fost caracterizată de la multe valuri de căldură, la nivel mondial. În iulie, numeroase țări, printre care SUA, Mexic, China și Spania, au atins noi recorduri de temperatură. Doar în Mexic au fost înregistrate peste 200 de morți legate de clima încinsă.
La nivel global, temperatura de la suprafața apei a fost deosebit de ridicată, în ultimele 5 luni. A rămas la nivel record în aprilie, mai, iunie și iulie. În august 2023, a atins 20.98 de grade Celsius. A depășit, astfel, recordul precedent, stabilit în martie 2016.
„Ceea ce observăm acum, nu doar noi extreme, dar și durata acestor condiții care doboară recorduri. Și impactul pe care le au asupra oamenilor și planetei. Sunt o consecință clară a încălzirii sistemului climatic,” a declarat Carlo Buontempo, director din cadrul Serviciului Copernicus pentru Schimbarea Climatică.
Potrivit datelor Organizației Meteorologice Mondiale, luna august a fost cea mai fierbinte „cu o diferență mare”. A fost a 2-a cea mai fierbinte lună din istorie, după iulie 2023, ambele din această vară.
Temperaturile combinate de pe pământ și suprafața oceanului au dus la o creștere cu 1.5 grade Celsius mai mare decât media din anii 1850 – 1900.
Experții avertizează că fenomenele meteo se vor înrăutăți
„Cercetătorii avertizează de mult timp că dependența noastră de combustibili fosili se va dezlănțui,” a declarat Guterres. „Temperaturile în creștere cer o creștere a acțiunilor pe care le putem lua. Conducătorii trebuie să atragă atenția asupra soluțiilor climatice. Încă putem să evităm cele mai urâte scenarii ale haosului climatic – dar nu putem irosi niciun moment.”
Din păcate, fenomenele meteo extreme se pot înrăutăți din cauza venirii El Nino. Fenomenul poate avea un impact semnificativ al climei la nivel global, chiar și după ce a trecut cea mai fierbinte vară din istorie.
„Trebuie menționat că acest lucru se întâmplă înainte să vedem impactul complet de încălzire provocat de evenimentul El Nino,” a declarat Petteri Taalas, secretar general al Organizației.
Află și ce se va întâmpla cu clima din Europa în iarna anului 2023, din cauza fenomenului El Nino.
El Nino e un tipar meteo care provoacă evenimente meteo extreme și care crește temperaturile la nivel global. Potrivit Organizației, există șanse de 90% ca evenimentul de încălzire a oceanului să continue în a 2-a jumătate a anului 2023.