Deși pare o întrebare ușoară cu un răspuns la fel de simplu, o astfel de estimare e mai complexă. Un factor important e faptul că păsările au oasele goale în interior și mult mai ușoare, ceea ce le ajută să zboare.
Dacă oamenii ar putea zbura, cât de mari ar fi aripile noastre. Dimensiunea lor estimată e surprinzătoare
Experții au estimat cât de mari ar fi aripile noastre dacă oamenii ar putea zbura, un calcul mai complicat decât ar crede mulți.
Oamenii au oasele dense, ceea ce schimbă problema, scrie Live Science.
Desigur, la fel ca în cazul păsărilor și liliecilor, mărimea aripilor depinde și de dimensiunea fiecărei persoane.
Dacă oamenii ar putea zbura, cât de mari ar fi aripile noastre
În funcție de dimensiunea unei persoane, aripile pot să varieze. De exemplu, un om de 70 de kilograme cu o înălțime de 1.5 metri ar avea nevoie de o anvergură a aripilor de 6 metri. Ty Hedrick, profesor de biologie din cadrul Universității din California de Nord, susține că această estimare e „surprinzător de mică”.
Hedrick a estimat chiar el anvergura aripilor dacă oamenii ar putea zbura. El a folosit o ecuație creată de Robert Nudds, profesor de biologie din cadrul Universității din Manchester. Nudds și-a detaliat ecuația într-un studiu publicat în anul 2007 în Journal of Avian Biology.
În articol, a descris ajustarea aripilor unei păsări la masa umană. Dar, în acest scenariu ipotetic, nu putem pur și simplu să purtăm o pereche de aripi. E necesară o transformare semnificativă a anatomiei umane.
Află și ce e „testul Flamingo”, care îți poate dezvălui starea de sănătate.
Dacă vrem să zburăm, avem nevoie și de alte elemente pe care le vedem la păsări, dincolo de aripi.
În primul rând, trebuie să luăm în considerare ce fel de aripi am putea crește. În imaginile clasice cu îngeri, aceștia aveau aripi albe, cu pene, care ieșeau din omoplați. Din punct de vedere anatomic, astfel de aripi ar avea nevoie de o pereche în plus de omoplați, susține Michael Habib, expert în cadrul Dinosaur Institute.
Dacă oamenii ar putea zbura, am avea nevoie și de mușchi specifici pentru această mișcare. Aceștia ar porni de la piept și s-ar curba spre spate.
Cum ar arăta aripile oamenilor
Potrivit lui Habib, aripi similare cu cele ale liliecilor ar fi mai potrivite pentru oameni. În acest scenariu, întregul braț s-ar extinde, ce ar duce la anvergura de peste 6 metri. O membrană de piele ar acoperi aceste brațe.
Pentru a zbura, restul corpului trebuie să producă îndeajuns de multă energie. Ceea ce ar necesita mușchi puternici. În cazul păsărilor, aproximativ 16 – 18% din masa musculară provine de la mușchii folosiți pentru a zbura. Pentru unele specii, până la 30% din masa musculară se află în zona pieptului. În cazul liliecilor, masa e distribuită diferit.
Dacă oamenii ar putea zbura, anatomia noastră s-ar schimba semnificativ, pentru a fi similară cu cea a viețuitoarelor care zboară.
„E ceea ce le distinge față de animalele care nu zboară,” a continuat Habib. „Ai avea un piept care ar ieșit în relief foarte mult. Și un spate care ar fi efectiv plin de mușchi.”
Un alt detaliu important ar fi și tipul de zbor posibil.
„Nu toate viețuitoarele zboară în același fel,” a continuat Habib. „Modul în care zbori e determinat de anatomie.”
De exemplu, o pasăre care își mișcă rapid aripile nu poate zbura pe distanțe lungi. Are aripile mai mici și mai bombate. La polul opus se află păsări care pot zbura distanțe fantastice, precum albatrosul, care are aripi imense în comparație cu propriul corp. Pentru că oamenii au dimensiuni mari mari, probabil ar intra în ultima categorie.