Ziua considerată de mulți ca fiind cea cu cea mai mare mortalitate nu a fost cauzată de devastare umană, precum poluare și arme nucleare. În schimb, a fost produsă de un fenomen natural periculos.
Ziua în care au murit 100.000 de oameni în doar câteva secunde. Ce s-a întâmplat în momentul fatal
Ziua în care au murit 100.000 de oameni în doar câteva secunde e considerată una dintre cele mai nefaste din istoria omenirii, deși puțini au auzit despre acest incident.
În dimineața zilei de 23 ianuarie 1556, un cutremur masiv a zguduit provincia Shaanxi, din China, scrie Science Alert.
În acea perioadă, zona era considerată „leagănul civilizației din China”.
Ziua în care au murit 100.000 de oameni în doar câteva secunde
Cutremurul a durat doar câteva secunde, dar experții estimează că a ucid instant peste 100.000 de oameni. Cutremurul a dus la alte fenomene devastatoare, precum alunecări de pământ, incendii și foamete, ce au dus la aproximativ 830.000 de decese.
Ca urmare, ziua în care au murit 100.000 de oameni e considerată una dintre cele mai periculoase din lume. Numărul total de victime nu se apropie cu cel al unor evenimente precum Războaiele Mondiale sau pandemii. Dar devastarea din China s-a produs mult mai rapid.
Cutremurul Shaanxi mai e cunoscut și drept cutremurul Jiajing, pentru că a avut loc în timpul domniei Împăratului Jiajing, din dinastia Ming. Acesta e considerat și cutremurul cu cele mai multe victime, din istorie.
Potrivit unor dovezi din acea perioadă, în unele locuri, munții și râurile s-au mutat.
„În unele zone, pământul s-a ridicat brusc și a creat noi dealuri. Sau s-a scufundat rapid și a creat noi văi. În alte zone, un râu a apărut instant sau pământul s-a crăpat și au apărut văgăuni noi. Case, clădiri ale oficialilor, tempe și zidul orașului s-au prăbușit brusc,” scrie un document din acea perioadă.
Experții estimează că acest cutremur a avut o magnitudine de 8.0 – 8.3. Deși nu e la fel de mare precum alte astfel de fenomene, geologia și design-ul urban din acea perioadă au cauzat distrugeri masive. Cele mai afectate orașe au fost Huaxian, Weinan și Huawin, în ziua în care au murit 100.000 de oameni.
Se pare că au existat fisuri în pământ care atingeau și o adâncime de 18 metri. În Huaxian, se pare că absolut toate clădirile s-au prăbușit. În centrul orașului, lângă epicentru, 60% din populație a murit.
Cutremurul Shaanxi a fost unul extrem
Epicentrul a fost în valea râului Wei. Geologic, această zonă e unică, pentru că se întinde pe Platoul Loess, din China. În apropiere se află Deșertul Gobi. În această zonă au des alunecări de teren fatale. În acea perioadă, multe case erau construite chiar în stânci, în peșteri artificiale. Ca urmare, cutremurul Shaanxi a fost unul extrem din punct de vedere al numărului de victime.
Cutremurul a avut loc dimineața, așa că multe dintre acele locuințe au fost distruse. Proprietarii au fost îngropați în pământ, pe măsura ce acesta a alunecat pe platou.
Multe dintre clădirile din centrul orașelor erau construit din pietre grele, așa că au făcut numeroase pagube când s-au prăbușit în ziua în care au murit 100.000 de oameni.
Află și care e cutremurul care a fost atât de puternic încât localnicii s-au ascuns timp de 1.000 de ani.
În provincia Shaanxi există 3 linii de falie semnificative. Potrivit unei analize geologice realizate în 1998, falia Huashan a avut un rol important în evenimentul din 1556.