Egiptul continuă să surprindă arheologii cu numeroasele comori pe care le găsesc acolo. De această dată, experții au scos la iveală a bucată din statuia unuia dintre cei mai cunoscuți faraoni din istoria țării.
Experții au descoperit o statuie imensă a lui Ramses al II-lea. Ce dimensiune impresionantă are
Recent, experții au descoperit o statuie imensă a lui Ramses al II-lea, unul dintre cei mai cunoscuți faraoni din istoria Egiptului.
Ramses al II-lea a fost numit și Ramses Cel Mare și e considerat unul dintre cei mai importanți conducători din Egiptul Antic.
Statutul său e evident în statuia proaspăt descoperit, cu o dimensiune impresionantă.
Experții au descoperit o statuie imensă a lui Ramses al II-lea
O misiune arheologică comună egipteano-americană a dezgropat partea superioară a unei statui. Aceasta îl înfăţişează pe faraonul Ramses al II-lea.
Arheologii au descoperit o statuie imensă a lui Ramses al II-lea în timpul excavărilor efectuate la sud de oraşul egiptean Minya, a anunţat Ministerul egiptean al Turismului şi Antichităţilor, potrivit Reuters, scrie AGERPRES.
Blocul din calcar are circa 3,8 metri înălţime. Îl înfăţişează pe Ramses în poziţie şezândă, purtând pe cap o coroană dublă şi o podoabă ornată cu o cobră regală, a precizat Bassem Jihad, coordonatorul echipei egiptene, într-un comunicat.
Pe partea superioară a coloanei din spatele statuii se află scrieri hieroglifice. Acestea îl glorifică pe rege, unul dintre cei mai puternici faraoni ai Egiptului, a mai spus el.
Ramses al II-lea e supranumit ”Ramses cel Mare”. A fost al treilea faraon din cea de-a XIX-a dinastie a Egiptului. A domnit din 1.279 î.e.n. până în 1.213 î.e.n.
Mărimea statuii, atunci când va fi combinată cu secţiunea inferioară, atinge circa 8 metri. Partea inferioară a fost dezgropată în urmă cu mai multe decenii.
Oraşul El Ashmunein, situat pe malul vestic al Nilului, purta în vremea Egiptului Antic denumirea Khemnu. În epoca greco-romană, a fost capitala regională Hermopolis Magna.
Studiile au confirmat că partea superioară a statuii se potriveşte cu secţiunea inferioară. Aceasta a fost descoperită de arheologul german Gunther Roeder în 1930, a spus Mustafa Waziri, directorul Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt. Waziri a vorbit despre cum bucata superioară din această statuie imensă a lui Ramses al II-lea a fost găsită recent.
Misiunea a început prin curăţarea şi pregătirea blocului din calcar. Înainte de a modeliza felul în care statuia va arăta atunci când cele două secţiuni vor fi combinate, a adăugat Mustafa Waziri.
Ramses al II-lea e unul dintre cei mai cunoscuți faraoni din Egiptul Antic
Ramses al II-lea a condus Egiptul în perioada 1279–1213 î.e.n. În timpul domniei sale, Egiptul s-a extins până în regiunea ce formează azi Siria.
Ramses al II-lea a extins și Templul Karnak. Se numără printre numeroase alte construcții notabile ce au avut loc în timpul domniei sale de 66 de ani. El a fost cel de-al treilea faraon din cea de-a 19-a Dinastie a Egiptului.
Recent, dincolo de o bucată din această statuie imensă a lui Ramses al II-lea, experții au descoperit și mormântul unuia dintre oficialii săi.
Potrivit inscripțiilor din mormânt, acesta ar fi aparținut lui Ptah-M-Wia, un oficial important al faraonului Ramses al II-lea. Acesta ar fi fost șeful trezoreriei și supervizorul comerțului cu animale.
Ptah-M-Wia a condus trezoreria inainte de adoptarea monedelor. În acea perioadă, oamenii plăteau cu bunuri, rații sau metale prețioase.