Arheologi din cadrul Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic au confirmat recent o legendă locală. Aceasta era legată de templul aflat pe dealul Cerro de San Miguel, în orașul Atlixco.
Descoperirea care a confirmat o „legendă” de sute de ani. Ce au găsit experții în vârful unui deal
Experții au realizat descoperirea care a confirmat o „legendă” de sute de ani și a dus la găsirea unui templu.
Generații întregi de localnici au vorbit despre un templu care a fost ridicat înainte de invazia spaniolă, scrie Heritage Daily.
Acesta ar fi fost construit pe vârful dealului, potrivit legendei.
Descoperirea care a confirmat o „legendă” de sute de ani
Acum, experți din cadrul INAH au găsit templul și au reușit să îl exploreze. Descoperirea face parte dintr-un proiect organizat de Ministerul de Cultură al guvernului din Mexic.
Descoperirea care a confirmat o „legendă” de sute de ani e legată de un templu construit în Atlixco înainte de invazia spaniolă. În trecut, zona a fost locuită de cultura Teo-chichimecas, urmată de cea Xicalanca. Ulterior, Imperiul Aztec a preluat conducerea în zonă.
Mai multe surse istorice fac referință la o locație numită Cuauhquechollan. Aceasta a fost ocupată constant din perioada preclasică timpurie. Ulterior, spre finalul perioadei postclasice, localnicii s-au mutat la 20 de kilometri distanță, la sud-vest, în Huaquechula.
La înălțime deasupra regiunii se află Cerro de San Miguel, un deal în formă de piramidă, ce are origini vulcanice. Pe vârful acestuia se află azi capela Sfântului Arhanghel Mihail. În timpul unor lucrări de renovare, pentru a îmbunătăți aleile de pe deal, arheologii au realizat o investigație arheologică a atriumului bisericii.
Află și ce ar fi cauzat declinul populației mayașe.
Studiul inițial a scos la iveală straturi groase de construcție, din pământ și roci. Acestea ar fi fost folosite pentru a nivela vârful dealului și pentru a crea o platformă. În cadrul acestei construcții, experții au găsit fragmente de vase de lut, unelte din piatră. Au găsit și artefacte din perioadele preclasică și postclasică.
Astfel, descoperirea a confirmat o „legendă” de sute de ani, care a fost transmisă de localnici pe cale orală. Experții au continuat excavarea, pentru a determina suprafața exactă a construcției.
Experții au descoperit un templu
Pentru a găsi dovezi ale structurilor de sub suprafață, echipa a excavat 25 de centimetri sub nivelul actual al atriumului. Astfel, au găsit rămășițele unei podele de nisip și var, delimitată de un perete.
Mai multe săpături, la o adâncime de 90 de centimetri, au scos la iveală o a 2-a podea. Astfel, experții au confirmat că structura veche a fost construită în vârful dealului în 2 etape.
Descoperirea a confirmat o „legendă” de sute de ani, dar a și oferit informații despre cultura locală, înainte de venirea cuceritorilor, o perioadă care nu e profund studiată.
Află și care e civilizația europeană pierdută care a dispărut în urmă cu peste 2.000 de ani.
Potrivit experților, cel mai probabil structura e un teocalli, un fel de templu construit în vârful unei piramide trunchiate. Astfel, arheologii au confirmat tradiția orală a localnicilor. Aceștia susțineau că se află un templu antic pe vârful dealului, ascuns de-a lungul secolelor.