Stonehenge a fost construit în urmă cu aproape 5.000 de ani în regiunea Salisbury, din Marea Britanie. În ultimele secole, monumentul a fascinat oamenii de știință, ce au încercat să îi descopere secretele, care au dispărut de-a lungul mileniilor.
De ce sunt pietrele de la Stonehenge ”extrem de rezistente”. Care e secretul monumentului
Arheologii cred că au descoperit de ce au rezistat pietrele de la Stonehenge milenii întregi. Monumentul antic din Marea Britanie e aproape neschimbat de aproximativ 5.000 de ani și continuă să fascineze experții și publicul.
Arheologii susțin că au găsit motivul pentru care pietrele faimoase ale monumentului au rămas aproape neschimbate de milenii, scrie Business Insider.
Experții au folosit un fragment din Stonehenge luat de la sit în anul 1958. Acesta a ajuns recent în posesia organizației care se ocupă de conservarea monumentului.
De ce sunt pietrele de la Stonehenge atât de rezistente
Potrivit Business Insider, arheologii au descoperit e ce pietrele de la Stonehenge sunt ”aproape indestructibile”.
Un nou studiu a scos la iveală faptul că pietrele de Sarsens de la Stonehenge au o structură specială. Cristalele de cuarț din compoziția lor formează o structură strânsă ce e extrem de rezistentă.
”Acum avem o idee destul de bună de ce încă mai stă în picioare,” a declarat David Nash, profesor din cadrul Universității din Brighton, co-autor al studiului. ”Pietrele sunt incredibil de rezistente – sunt foarte rezistente la eroziune și intemperii.”
Potrivit studiului, unele dintre pietrele Stonehenge conțin granule de piatră cu o vechime de 1 – 1.6 miliarde de ani.
Află care sunt cele mai valoroase comori pierdute din lume – cum au dispărut.
După ce a fost returnat fragmentul de piatră, lung de aproape 1 metru – luat în 1958 de la sit, în timpul unui proces de recondiționare, de către un muncitor pe nume Robert Phillips – experții au avut oportunitatea să studieze originile geologice ale monumentului.
„Această mostră mică e probabil cea mai analizată porțiune de piatră, în afara pietrelor lunare,” a declarat Nash.
Granulele minuscule de cuarț sunt așezate ca piesele unui puzzle și sunt legate de alte bucăți de cuarț cristalizate.
Pietrele de Sarsen sunt compuse dintr-un sediment din era mezozoică
Potrivit experților, pietrele de la Stonehenge provin din sedimente depozitate în era mezozoică, în urmă cu 252 – 66 de milioane de ani.
Stonehenge a fost construit de oameni din Neolitic, în două faze de construcție. Acestea ar fi avut loc în urmă cu 5.000 – 4.500 de ani.
Proveniența exactă a pietrele de sarsen a fost descoperită de Nash anul trecut. El a sugerat că pietrele de la Stonehenge provin dintr-o zonă aflată la 24 de kilometri de monument, numită West Woods.
„În termeni simpli, Stonehenge a fost centrul ceremonial al sudului Angliei,” a declarat Matt Leivers, arheolog din cadrul Wessex Archaeology.
În plus, experții cred că Stonehenge ar ascunde un calendar inedit. Arheologul Timothy Darvill, din cadrul Universității Bournemouth, Marea Britanie, a căutat pozițiile diferitelor cercuri care formează monumentul.
După aceea, Darvill a încercat să coreleze aceste poziții cu un potențial calendar. Nu e prima cercetare care a încercat să identifice modul în care funcționa Stonehenge pentru a calcula trecerea timpului.
„Calendarul propus funcționează într-un mod foarte direct,” a declarat Darvill. „Fiecare dintre cele 30 de roci din Cercul Sarsen reprezintă o zi dintr-o lună, fiind divizat în câte 3 săptămâni, fiecare a câte 10 zile.”