În urmele unor focuri care au ars în urmă cu 10.000 de ani, arheologii au găsit dovezile a ceea ce ar putea fi cel mai vechi ritual din lume. Acesta a fost transmis de-a lungul generațiilor în populația indigenă din Australia.
Cea mai veche tradiție din lume, potrivit experților. Ce făceau oamenii în peșteri
Experții cred că au găsit cea mai veche tradiție din lume, ce ar fi apărut în urmă cu zeci de mii de ani și continuă și azi.
Tradiția a rezistat încă de la finalul ultimei Epoci de Gheață până azi, scrie Science Alert.
Pământul ancestral al populației aborigene GunaiKurnai se află la poalele Alpilor Australieni. Această zonă alpină se află în sud-estul Australiei. Acolo se găsesc numeroase peșteri și dovezile unei vechi tradiții.
Cea mai veche tradiție din lume, potrivit experților
Aceste peșteri nu erau folosite de populația GunaiKurnai pentru adăpost. În schimb, erau locații în care se retrăgeau cei care practicau magie, numiți mulla-mullung. Încă din anii 1800 au fost documentate aceste tradiții. Dar arheologii care inspectau peșterile în anii 1970 le-ai trecut cu vederea. În mare parte pentru că aceste ritualuri nu se potriveau cu interpretarea acceptată de atunci, potrivit căreia aceste peșteri erau folosite pentru gătit și dormit.
Dar acolo ar fi avut loc cea mai veche tradiție din lume. O echipă de arheologi lucrează cu populația GunaiKurnai pentru a studia istoria lor. În cadrul acestui proiect, au fost descoperite 2 vetre în miniatură.
Acestea erau înconjurate de cercuri de roci și fiecare dintre ele conținea un singur băț de lemn Casuarina, ce fusese îmbălsămat cu țesut adipos.
Potrivit observațiilor din secolul 19, aceste ritualuri erau organizate în peșteri și conduse de un „doctor”, departe de comunitate. Potrivit unor documente europene, acest „doctor” avea rolul de a „vrăji” sau „vindeca”. În ritual erau folosite obiecte cu care „pacientul” sau „victima” ar fi interacționat. Acestea erau atașate de bucata de lemn și arse rapid cu grăsime de om sau de animal.
Bruno David, arheolog în cadrul Universității Monash, Russell Mullett, bătrân din cadrul GunaiKurnai, și colegii lor au descoperit noi dovezi ale acestui ritual, în interiorul Cloggs Cave.
Se crede că vetrele au fost acoperite rapid după ultima dată când au fost folosite. Dar sedimentele din ele au o vechime de 10.000 – 12.000 de ani. Ceea ce ar însemna că aceasta e cea mai veche tradiție din lume.
Tradiția a fost transmisă timp de 10.000 de ani
Cele 2 vetre sunt aproape identice. Dar echipa a concluzionat că au fost construite și utilizate la 1.000 de ani diferență una de cealaltă.
Cele 2 vetre au fost excavate în 2020, cu acordul și ajutorul bătrânilor din populația GunaiKurnai. Vetrele și uneltele din lemn au rezistat atât de mult pentru că au fost acoperite. Așa că sunt șanse foarte mici ca necunoscătorii să fi ajuns în peșteri și să fi făcut ritualul fără să știe exact ce presupune.
Ceea ce susține teoria potrivit căreia tradițiile GunaiKurnai au fost transmise pe cale orală timp de peste 10.000 de ani.
„Factorii care au contribuit la supraviețuirea ambelor vetre și artefactelor din lemn oferă informații fără precedent atunci când vine vorba de rezistența tradițiilor GunaiKurnai,” au scris experții în studiul despre ceea ce ar putea fi cea mai veche tradiție din lume.