Cu ajutorul unui țesător expert, arheologii au descoperit secretele celei mai vechi perechi de pantaloni din lume. Creată din lână, această pereche are 3.000. A aparținut unui bărbat înmormântat în perioada 1000-1200 î.e.n. în vestul Chinei.
Cea mai veche pereche de pantaloni din lume a uimit experții. Cum a fost creată
Experții au descoperit cea mai veche pereche de pantaloni din lume și au fost surprinși de croiala inedită a materialului, realizată în urmă cu 3.000 de ani.
Pentru a-i crea, țesătorii din trecut au combinat 4 tehnici diferite. Astfel, ei au reușit să croiască vestimentație specifică pentru lupte în timp ce purtătorul călărea, potrivit Ars Tehnica.
Pantalonii sunt flexibili în anumite porțiuni și rezistenți în altele, potriviți pentru călărie.
Cea mai veche pereche de pantaloni din lume a uimit experții
De-a lungul istoriei, pantalonii au reprezentat o descoperire tehnologică importantă. Chiar dacă în ziua de azi ne-am obișnuit cu ei, aceștia trebuie să fie flexibili în anumite zone, pentru a permite mișcarea.
În timp ce materialele moderne permit o croială simplă și flexibilă fără un efort considerabil, în urmă cu mii de ani, un astfel de proces, constrâns de resursele și tehnicile disponibile în acest moment, era mult mai dificil.
Cea mai veche pereche de pantaloni reprezintă un pas important în această evoluție vestimentară. Pentru aceasta, țesătorii au folosit 4 tehnici diferite. Astfel, ei au produs un material cu proprietăți specifice în anumite zone, deși perechea de pantaloni e făcută în întregime din fibre de lână.
Recent, experții au dezvăluit adevărul despre pumnalul lui Tutankamon.
Perechea a făcut parte din veșmântul de înmormântare al unui războinic numit Turfan Man. El purta pantalonii cu un poncho, cu o curea în talie, cizme până la gleznă și o bentiță din lână. Aceasta era decorată cu scoici și discuri din bronz. Design-ul de bază al pantalonilor e foarte similar cu cel al hainelor moderne. Structura lor, însă, e mult mai complexă.
Alături de colegii ei, Mayke Wagner, arheolog în cadrul Institutului de Arheologie din Germania, a analizat detaliat pantalonii. Un țesător modern a creat o copie pentru cea mai veche pereche de pantaloni din lume, pentru a înțelege mai bine tehnicile.
Cum a fost creată perechea de pantaloni de 3.000 de ani
Cei mai mulți pantaloni sunt creați cu ajutorul unei țesături diagonale. Cele mai vechi materiale de acest fel au fost descoperite în mina de sare Hallstatt, din Austria. Acestea au o vechime de 3.500 – 3.200 de ani.
Cu ajutorul acestei țesături diagonale, materialul se poate întinde mai mult. Cea mai veche pereche de pantaloni din lume are caracteristici similare. Experții au concluzionat că purtătorul își petrecea mare parte a timpului călărind. Ca urmare, un astfel de veșmânt flexibil era extrem de important.
În același timp, în jurul genunchilor, a fost folosită o altă tehnică, similară cu țesătura pentru tapiserie. Aceasta e mult mai rezistentă, dar mai puțin flexibilă. În jurul taliei, a fost folosită o tehnică ce permitea o betelie puternică.
Recent, un pensionar a găsit o coroană antică, din aur pur, într-o cutie sub pat – află de unde ar fi provenit, de fapt.
Toate aceste porțiuni au fost țesute ca o singură bucată. Nu există dovezi potrivit cărora materialul ar fi fost tăiat. Cu ajutorul acestei tehnici inedite, țesătorii au creat un design funcțional. În plus, pantalonii erau decorați cu fibre de culori diferite, ce au creat un tipar interesant.
În urma tiparului observat, experții au concluzionat că au existat interacțiuni între cultura războinicului și oamenii din Mesopotamia, unde era folosită o tehnică similară.