Dispozitivul unic care ar ajuta smartphone-urile AI să nu se supraîncălzească. Când va ajunge pe piață

Experții au dezvăluit dispozitivul unic care ar ajuta smartphone-urile AI să nu se supraîncălzească atunci când sunt folosite funcțiile complexe pe ele. 

Publicat: 1 septembrie 2024, 8:37 / Actualizat: 1 septembrie 2024, 13:23
Reclamă

Pentru prima dată, experții au reușit să monteze un sistem de răcire inedit pe un cip minuscul din silicon. Acesta a fost creat pentru a răci „activ” smartphone-urile. În loc să se bazeze pe un sistem „pasiv” de răcire, susțin experții. 

Cipul xMEMS XMC-2400 µCooling are o grosime de doar 1 milimetru. Adică e doar puțin mai gros decât un card bancar, scrie Live Science.

Cipul a fost creat special pentru a fi introdus în dispozitivele ultramobile, precum smartphone-urile și tabletele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dispozitivul unic care ar ajuta smartphone-urile AI să nu se supraîncălzească

Dispozitivul e produs în 2 configurații, cu ventilatoare de fiecare parte a cipului sau pe partea sa superioară. Dispozitivul poate procesa 39 de centimetri cubi de aer pe secundă. Realizează acest proces cu un consum minim de energie. În plus, e și silențios, potrivit reprezentanților xMEMS, companie specializată pe cipuri pentru boxe. 

În plus, dispozitivul unic care ar ajuta smartphone-urile AI să nu se supraîncălzească ar folosi un nivel mai redus de energie. 

Reclamă
Reclamă

Spre deosebire de ventilatoarele obișnuite, acest cip folosește un „traductor piezoMEMS”. Acesta e un dispozitiv ce folosește efectul piezoelectric, în care materialul își schimbă volumul sau se mișcă atunci când interacționează cu un curent. Acest proces comprimă micile structuri de silicon, ce oscilează la frecvențe ultrasonice, pentru a genera aer care pulsează. Astfel e creat fluxul de aer. 

Există o cerere din ce în ce mai mare pentru sisteme de răcire mai eficiente, pe măsură ce inteligența artificială e integrată din ce în ce mai mult în gadget-uri. Smartphone-urile AI ar putea avea o predispoziție să se supraîncălzească, ceea ce nu e ideal pentru producători.

Din acest motiv, sectorul tech e în căutare de cipuri și sisteme de răcire care pot face față la resursele computaționale de care are nevoie această tehnologie. Teoretic, cu cât un dispozitiv e mai puternic, cu atât se va încălzi mai mult. 

Spre deosebire de laptop-uri, smartphone-urile nu folosesc un sistem de răcire activ, precum un ventilator. În schimb, apelează la răcirea pasivă. Adică acea căldură generată de componentele dispozitivului e disipată de alte elemente. De exemplu, Samsung Galaxy S24 folosește „un compartiment cu vapori”. iPhone 15 Pro folosește un element de grafit, care absoarbe căldura. 

Smartphone-urile au nevoie de un sistem de răcire eficient

Pe măsură ce smartphone-urile au devenit din ce în ce mai puternice și capabile de gaming 3D și conectarea la rețele 5G, în timp ce devin din ce în ce mai subțiri, a crescut riscul supraîncălzirii. Ca urmare, cipurile au fost create pentru a limita puterea după ce s-a atins un prag termic. Acest proces e extrem de comun în smartphone-urile moderne. 

Dar cipul XMC-2400 reprezintă o soluție „activă”. Ceea ce ar ajuta smartphone-urile AI să nu se supraîncălzească. Cipul funcționează precum ventilatoarele din computere, dar la o dimensiune mult mai mică. Poate fi introdus deasupra altor componente care există deja în interiorul telefonului. 

Cipul reduce temperatura de la suprafața telefoanelor și îmbunătățește performanța aplicațiilor, susține compania. 

„Design-ul revoluționar al „ventilatorului pe cip” µCooling apare într-un moment critic în dezvoltarea mobilă computațională,” a declarat Joseph Jiang, CEO-ul și cofondatorul xMEMS. Potrivit companiei, cipul va fi introdus în smartphone-uri până în 2026. 

„Gestionarea termică în dispozitivele ultramobile, care încep să să aibă aplicații AI din ce în ce mai complexe, reprezintă un obstacol fantastic pentru producători și consumatori. Până la XMC-2400, nu a fost nicio soluție cu răcire active. Pentru că dispozitivele sunt atât de mici și subțiri.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu Ben Affleck, pentru a ilustra cum să folosești ChatGPT
(P) Cum să folosești ChatGPT pentru a-ți dezvolta prezența online
(P) Cum să folosești ChatGPT pentru a-ți dezvolta prezența online
Iphone fotografiat în mâna unei persoane
Apple a lansat iPhone 16 conceput pentru AI. Nu e atât de scump pe cât ai crede
Apple a lansat iPhone 16 conceput pentru AI. Nu e atât de scump pe cât ai crede
Laptop deschis cu OpenAI pe ecran și un telefon cu ChatGPT pe ecran, pentru a ilustra industria pe care ChatGPT o poate schimba
OpenAI va permite accesul guvernului SUA la modelul său AI. Ce vor testa autoritățile
OpenAI va permite accesul guvernului SUA la modelul său AI. Ce vor testa autoritățile
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Lună plină portocalie, cu umbra unui copac, similară cu Luna Recoltei 2022
Luna Recoltei din 2024. Când va avea loc Super-Luna Plină și de ce e atât de specială
Luna Recoltei din 2024 promite un eveniment astronomic inedit, pentru că vom putea vedea 2 fenomene deosebite, o sincronizare rară pe cer. Luna Recoltei din acest an va fi parțial eclipsată de Pământ, dincolo...
Luna Recoltei din 2024. Când va avea loc Super-Luna Plină și de ce e atât de specială
2
Gaură neagră în nuanțe de roz și mov și albastru, pe fundal negru. Seamănă cu gaura neagră care „naște” stele
Ce masă are galaxia Andromeda. Experții din China au calculat numărul fantastic
Experții din China au calculat cu precizie ce masă are galaxia Andromeda și cum se compară cu propria noastră galaxie, Calea Lactee. Calea Lactee și Andromeda (numită și M31) sunt galaxii în spirală imense,...
Ce masă are galaxia Andromeda. Experții din China au calculat numărul fantastic
3
Dârele lăsate pe cer de avioane, pe fundal albastru
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate de către companiile aeriene, potrivit unei noi legislații europene.  Oficialii europeni au introdus noi reguli menite să protejeze mediul, deși companiile aeriene au luptat...
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
4
Huawei Mate XT, primul telefon cu pliere triplă, ținut în mână, 10 septembrie 2024, Beijing
Huawei lansează primul telefon cu pliere triplă. Ce preț fantastic are Mate XT
Huawei lansează Mate XT, primul telefon cu pliere triplă, la doar câteva ore după ce rivalul Apple a dezvăluit noua serie iPhone 16.  La doar câteva ore după ce a avut loc evenimentul Glowtime,...
Huawei lansează primul telefon cu pliere triplă. Ce preț fantastic are Mate XT
5
Utilizator care folosește Gmail, ce se va schimba permanent, pe laptop și pe telefon
Utilizatorii Gmail sunt avertizați că Google șterge și mai multe conturi. Cum îți dai seama dacă al tău e vizat
Utilizatorii Gmail sunt avertizați că Google intenționează să șteargă și mai multe conturi în viitorul apropiat.  În noiembrie anul trecut, compania a dezvăluit planurile sale de a șterge numeroase conturi Gmail care nu sunt...
Utilizatorii Gmail sunt avertizați că Google șterge și mai multe conturi. Cum îți dai seama dacă al tău e vizat
PARTENERI
×