„Calul troian” ascuns în smartphone-ul tău. Cum ar putea duce telefoanele la apariția unei noi pandemii

Experții trag un semnal de alarmă despre „calul troian” ascuns în smartphone-ul tău, care ar putea duce la o nouă pandemie. 

Publicat: 6 octombrie 2024, 7:23 / Actualizat: 6 octombrie 2024, 11:47
Reclamă

Telefoanele mobile ar reprezenta un risc semnificativ la adresa biosecurității, susțin unii experți. Tocmai pentru că ar putea contribui la răspândirea unor pandemii pe viitor. Telefoanele au devenit obiecte pe care le cărăm după noi zilnic și aproape oriunde, inclusiv la bordul avioanelor. 

Deși sunt unele dintre cele mai folosite dispozitive din lume, puțini oameni știu la ce risc se expun când nu folosesc corespunzător telefoanele, scrie Newsweek

Mulți dintre utilizatori nu știu exact cât de multe bacterii se află pe telefoanele lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Calul troian” ascuns în smartphone-ul tău

„În medie, am descoperit între 120 și 200 de microbi pe fiecare telefon,” a declarat Lotti Tajouri, profesoară de genetică moleculară din cadrul Universității Bond, Australia. „E.coli a fost descoperit în aproximativ o treime din telefoanele mobile.” 

Deși E.coli poate fi periculos, nu e chiar „calul troian” care poate fi ascuns în smartphone-ul tău, susțin experții. Într-un studiu realizat de Tajouri și echipa sa, au fost descoperite pe suprafața telefoanelor „superbacterii” rezistente la antibiotice și o bacterie care cauzează boli la nivelul recoltelor. 

Reclamă
Reclamă

Studiul a fost publicat în jurnalul Infection, Disease and Health. A analizat 20 de telefoane mobile care aparțineau participanților la conferința World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians, ce a avut loc în Sydney 2023. 

În ciuda numărului redus de telefoane, experții au descoperit că erau peste 2.200 e microbi diferiți pe toate dispozitivele.  

Telefoanele sunt mai murdare decât cred cei mai mulți utilizatori, ceea ce reprezintă „calul troian” ascuns în smartphone-ul tău. 

„Telefoanele mobile sunt precum hotelurile de 5 stele pentru tot felu de microbi. Ciuperci, bacterii și virusuri,” a declarat Tajouri. „Populăm constant suprafața telefoanelor noastre cu propriile bacterii. De la secrețiile de salivă la organismele din fecale când folosim telefoanele la baie. Cu depunerile de praf, alte mâini în afară de cele ale proprietarului etc.” 

Pe telefoanele mobile există mai mulți microbi decât cred mulți 

„Mâncăm cu telefoanele mobile, așa că hrănim microbii de pe telefoanele mobile,” a continuat Tajouri. „Așa că le dăm constant aceste „bufete gratuite” la mic dejun, prânz sau cina. Vorbim deasupra telefoanelor noastre. Cad stropi de salivă, plini și ei de microbi, care oferă condițiile optime de umezeală în care se vor dezvolta foarte bine microbii.” 

În plus, acești microbi se află aproape unul de altul, pe o suprafață mică (cea a telefonului). Ceea ce poate favoriza „transferul genetic orizontal”, susține Tajouri. Așa că experții se tem de „calul troian” care poate fi ascuns pe smartphone-ul tău poate duce chiar la apariția unei noi pandemii. 

„Avem nevoie de atenția OMS, CDC și altor autorități competente, precum liderii în biosecuritate, pentru a rezolva problema telefoanelor mobile. Prin montarea acestor dispozitive UVC,” a declarat Tajouri. 

„Altfel, introducerea patogenilor vegetali, animali sau umani în țările noastre, fără prevenție, va fi inevitabilă,” a continuat expert. „Un studiu sistematic recent pe care l-am publicat a demonstrat că 45% dintre telefoanele din timpul pandemiei Covid aveau pe ele SARS-CoV-2.”

„Pentru a gestiona eficient această problemă, sanitizarea trebuie să fie implementată de vas/avion. Și echipajul să se asigure că procesul e realizat conform regulilor,” a continuat Tajouri. 

„Neglijarea acestei probleme ar putea fi cea mai mare greșeală în prevenirea răspândirii infecțiilor. Și ar putea fi cauza pandemiilor unde telefoanele contaminate neidentificate au fost precum calul troian.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Noi smartphone-uri Google în nuanțe de roz, după ce Google a lansat seria Pixel 9 pe 13 august 2024
Pixel 9 vs Pixel 9a. Care sunt diferențele între cele 2 smartphone-uri
Pixel 9 vs Pixel 9a. Care sunt diferențele între cele 2 smartphone-uri
Smartphone pliabil albastru, pe fundal albastru, similar cu Pixel Fold, primul smartphone pliabil Google
Când ar ajunge pe piață primul telefon pliabil Apple. Lansarea ar avea loc mai devreme decât anticipau utilizatorii
Când ar ajunge pe piață primul telefon pliabil Apple. Lansarea ar avea loc mai devreme decât anticipau utilizatorii
Telefon iPhone SE alături de un iPhone 8, unul roșu, altul alb, pe un fundal galben. iPhone SE a fost anunțat în 2020
Toate modelele iPhone 17 vor avea această cameră. Ce surpriză a pregătit Apple
Toate modelele iPhone 17 vor avea această cameră. Ce surpriză a pregătit Apple
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×