Cum au explodat pagerele Hezbollah. Ce se știe despre dispozitivele periculoase

Experții au dezvăluit teorii despre cum au explodat pagerele Hezbollah, ce au dus la decesul a cel puțin 32 de persoane, inclusiv 2 copii. 

Publicat: 20 septembrie 2024, 13:36 / Actualizat: 20 septembrie 2024, 15:36
Reclamă

Mii de oameni au fost răniți și 32 și-au pierdut viața după ce mai multe pagere au explodat. Unele dintre ele erau folosite de gruparea Hezbollah. Incidentul a avut loc în Liban pe 17 și 18 septembrie. 

În ultima rundă de explozii de pe 18 septembrie, și dispozitive walkie-talkie au explodat și au ucis 20 de persoane și au rănit minim 450, potrivit Ministerului de Sănătate din Liban, scrie BBC News

Exploziile au avut loc în apropierea unei mase mari de oameni. Aceștia se aflau la înmormântarea a 4 dintre victimele care și-au pierdut viața în atacul de marți. Atunci, și-au pierdut viața 12 persoane și au fost rănite aproape 3.000.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum au explodat pagerele Hezbollah

2 firme din Ungaria și Taiwan au negat producerea acestor dispozitive, deși au fost numite în mass media. Guvernul din Taiwan a declarat că anumite piese din aceste dispozitive nu proveneau din Taiwan.

„Componentele sunt circuite integrate (IC) de calitate slabă, la fel și bateriile,” a declarat Kuo Jyh-huei, ministrul economiei din Taiwan, după ce mulți s-au întrebat cum au explodat pagerele Hezbollah. „Așa că pot spune cu certitudine că nu au fost produse în Taiwan.” 

Reclamă
Reclamă

O companie Japoneză care ar fi creat dispozitive walkie-talkie a declarat că a oprit producția acestui model în urmă cu 10 ani. 

Prima rundă de explozii a început în Beirut, la ora locală 15:30. Martorii au declarat că au văzut fum care provenea din buzunarele victimelor, înainte să aibă loc micile explozii. Acestea ar fi avut sunete similare cu artificiile sau cu împușcăturile. 

Potrivit The New York Times, pagerele ar fi primit un mesaj ce ar fi părut să provină de la conducerea Hezbollah, înainte să fie detonate. Mesajele au părut să activeze exploziile. 

Potrivit experților, un mesaj poate fi transmis mai multor dispozitive, aflate în locații geografice diferite, cu ajutorul unei rețele centralizate. 

Companiile care au produs dispozitivele au negat implicarea în incident

Potrivit surselor din interiorul grupării teroriste, Hezbollah ar fi cumpărat dispozitivele walkie-talkie în urmă cu 5 luni. Acestea păreau să aibă brandul Icom, o companie din Japonia. Compania a descris modelul IC-V82 drept un radio portabil. Modelul ar fi fost exportat în Orientul Mijlociu în perioada 2004 – 2014. Dar, de atunci, nu a mai fost livrat în acea zonă. În plus, Icom susține că a oprit producția acelui model în urmă cu 10 ani. Ar fi oprit și producția bateriilor în aceeași perioadă. Dar Icom nu poate confirma că modelul IC-V82 a fost livrat inițial de companie sau de către terți. 

Dar un reprezentant Icom a declarat că aceste dispozitive par să nu fie cele originale. Modele contrafăcute se găsesc cu ușurință pe Internet. Ceea ce complică și mai mult posibile teorii despre cum au explodat pagerele Hezbollah. 

În cazul pagerelor, fragmente din explozii par să indice un model numit Rugged Pager AR-924. Dar producătorul lor, compania Gold Apollo, din Taiwan, a negat orice implicare cu aceste explozii. Fondatorul companiei a declarat că firma sa a semnat un acord cu BAC, o companie din Ungaria, pentru a produce dispozitivele. A dezvăluit și că transferurile financiare au fost „foarte ciudate”. Dar fără să ofere detalii. 

De ce folosește Hezbollah pagere

În ziua de azi, când tehnologia a avansat semnificativ, gruparea teroristă Hezbollah folosește pagere. Acestea reprezintă o alternativă de comunicații mai slabă din punct de vedere tehnologic. 

Utilizatorii pot evita astfel localizarea geografică. Pagerele sunt dispozitive wireless de telecomunicații, folosite pentru a primi mesaje alfanumerice sau vocale. 

Sunt mult mai greu de localizat decât telefoanele mobile. Ceea ce ar explica de ce Hezbollah a optat pentru pagerele acestea care au explodat cu primirea unui mesaj, așa cum au explicat experții. 

Pagerele au fost abandonate de majoritatea utilizatorilor. Tocmai pentru că sunt mult mai vulnerabile decât tehnologia modernă. În 1996, Yahya Ayyash, din cadrul Hamas, a fost asasinat când un telefon i-a explodat în mână. Așa că strategie nu e recentă. 

În februarie, Hassan Nasrallah a sfătuit luptătorii Hezbollah să renunțe la telefoane. Le-a spus celor din grupare să distrugă sau să închidă telefoanele în cutii de fier.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Tim Cook, CEO-ul Apple, cu logo-ul companiei pe fundal și un iPhone ăn mână. Casca virtuală e dispozitivul Apple pe care Tim Cook insistă să îl lanseze
Apple s-ar confrunta cu cea mai mare scurgere de informații de la iPhone 4 până acum. Ce a apărut pe Internet
Apple s-ar confrunta cu cea mai mare scurgere de informații de la iPhone 4 până acum. Ce a apărut pe Internet
Iphone fotografiat în mâna unei persoane
Apple crește prețul pentru înlocuirea bateriei iPhone 16. Cât va costa
Apple crește prețul pentru înlocuirea bateriei iPhone 16. Cât va costa
Căști AirPods și EarPods albe, pe fundal de lemn deschis la cculoare. Trucuri AirPOds și EarPods nu sunt cunoscute de mulți utilizatori
Căștile Apple AirPods Pro, premieră în industrie. Cum au primit aprobare pentru a fi folosite drept aparate auditive
Căștile Apple AirPods Pro, premieră în industrie. Cum au primit aprobare pentru a fi folosite drept aparate auditive
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Muntele Everest, pe care se află cel mai înalt ghețar din lume, pe fundal de apus
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Experții susțin că Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui și au dezvăluit care ar fi motivul pentru care cel mai ridicat vârf de pe Pământ prezintă această anomalie.  Un râu „ciudat” din...
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
2
Aplicație de navigare pe telefon, care e ținut în mânî de un șofer aflat în mașină. Aplicațiile de navigare precum Waze și Google nu prezic rute perfecte de fiecare dată
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
Experții susțin că Google va urmări locația „la fiecare 15 minute” pentru anumiți utilizatori, „chiar dacă GPS-ul e dezactivat”.  O echipă de experți în securitatea cibernetică a analizat recent modul în care urmărește Google...
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
3
Telefon ținut în mână, cu fereastra de mesaje deschisă, pentru a ilustra cum poți recupera mesajele șterse de pe telefon
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. La ce risc te expui dacă le păstrezi 
Experții avertizează că dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, fără să le accesezi sau să interacționezi cu link-urile sau informațiile din ele. Hackerii devin din ce în ce mai vicleni și...
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. La ce risc te expui dacă le păstrezi 
4
Laptop deschis cu OpenAI pe ecran și un telefon cu ChatGPT pe ecran, pentru a ilustra industria pe care ChatGPT o poate schimba
Cum poți detecta imaginile AI. 3 pași pe care îi recomandă experții
Te-ai întrebat cum poți detecta imaginile AI? Există câteva trucuri la care trebuie să fii atent dacă vrei să te protejezi de înșelătorii online. Cantitatea de conținut generat cu AI continuă să crească pe...
Cum poți detecta imaginile AI. 3 pași pe care îi recomandă experții
5
Racheta Starship, cu care SpaceX a făcut istorie pe 13 octombrie, când a fost prinsă de brațe mecanice
SpaceX a făcut istorie. Cum a fost prinsă racheta Starship din zbor
SpaceX a făcut istorie cu noua lansare a mega-rachetei, în timpul celui de-al 5-lea zbor de test, atunci când Starship a fost prinsă din zbor cu ajutorul unor brațe mecanice imense.  SpaceX a transmis...
SpaceX a făcut istorie. Cum a fost prinsă racheta Starship din zbor
PARTENERI
×