Atunci când vine vorba de routerul WiFi, există numeroase detalii de care trebuie să ții cont. În primul rând, locația acestui dispozitiv poate să influențeze viteza Internetului, de exemplu. Și anumite setări iau din eficiența acestui dispozitiv.
3 setări de pe routerul WiFi pe care trebuie să le dezactivezi, susțin experții. Așa îți protejezi dispozitivul
Experții au dezvăluit 3 setări de pe routerul WiFi pe care trebuie să le dezactivezi dacă vrei să folosești mai eficient dispozitivul.
Dacă vrei un nivel mai mare de securitate pentru routerul tău, atunci trebuie să fii atent la anumite funcții, scrie Make Use Of.
Experții au vorbit recent despre ce setări trebuie să schimbi, pentru a crește acest nivel de securitate.
3 setări de pe routerul WiFi pe care trebuie să le dezactivezi, susțin experții
Când vine vorba de routerul WiFi, deși îl folosim zilnic, puțini utilizatori știu exact cum funcționează. Sau, de exemplu, că anumite materiale pot să afecteze semnalul. Sau că sunt anumite obiecte pe care nu trebuie să le pui niciodată lângă un router WiFi.
Dar dincolo de aceste detalii, anumite setări de pe routerul WiFi pot să influențeze siguranța și eficiența:
WPS
Ușurința pe care o oferă WPS ajută numeroși utilizatori. Mai ales pe cei care folosesc un router WiFi cu o parolă extrem de mare. Experții recomandă să o dezactivezi, însă.
Hackerii pot accesa ușor WPS, după care vor avea acces la rețeaua ta wireless. WPS-ul comunică via un PIN, care nu e necesar de decodificat pentru a obține accesul. În plus, routerul are vulnerabilități în design care nu obțin actualizări precum cele de pe un smartphone, de exemplu.
O soluție mai bună e și una mai veche – să introduci o parolă puternică, care are nevoie de WPA2 sau WPA3. Un astfel de protocol e mai dificil de accesat de către hackeri.
Routerele sunt extrem de importante pentru siguranța rețelei tale de Internet. Așa că e indicat să ai grijă ce fel de parolă ai și cum o folosești.
Universal Plug and Play (UPnP) și NAT-PMP
Universal Plug and Play (UPnP) a apărut în jurul anului 2000. Atunci, era una dintre cele mai importante setări de pe routerul WiFi. Sistemul funcționează din momentul în care software-ul cere rugăminte să acceseze conectorul. De aici, UPnP-ul de pe router poate deschide acești conectori automat.
Dar experții recomandă acum să dezactivezi această funcție. Potrivit lor, UPnP e periculos pentru că un program periculos poate să deschidă conectorii fără consimțământul tău. Prin această tactică, poate trece nedetectat de firewall-ul routerului tău.
Cele mai multe aplicații din ziua de azi funcționează chiar dacă UPnP-ul e dezactivat. Apple a recunoscut riscul și a creat o alternativă pentru propriile aplicații, numită Network Address Transversal Port Mapping Protocol.
NAT-PMP e similar cu UPnP, dar are mai multe funcții de securitate. Acest sistem a fost introdus inițial în 2005. De atunci, a fost folosit exclusiv de software-ul Apple, care e folosit în aplicații precum FaceTime.
NAT-PMP și UPnP sunt unele setări care sunt activate implicit de pe routerul WiFi. Ca urmare, utilizatorii sunt cei care trebuie să dezactiveze acest sistem.
Chiar dacă NAT-PMP e o versiune mai nouă a UPnP, tot trebuie dezactivat, pentru că și acest sistem e vulnerabil la astfel de atacuri din partea hackerilor.