Un nou tip de religie s-ar putea forma pe Internet, susțin experții. Cum funcționează

Un nou tip de religie s-ar putea forma pe Internet, potrivit unor experți. Modul în care folosesc utilizatorii rețelele de socializare și cum sunt răspândite anumite video-uri.

Publicat: 18 decembrie 2021, 12:05
Reclamă

Rețelele de socializare și modul în care sunt folosite pot afecta semnificativ utilizatorii, potrivit experților. Faptul că sunt utilizate atât de des poate să ducă chiar la formarea unei noi religii, pe Internet. 

Potrivit Vox, mai multe teorii ale conspirației au apărut pe Internet, unele dintre ele periculoase. Multe dintre acestea, în special în Statele Unite ale Americii și în anumite țări din Europa, se axează pe posibile secrete ținute de autorități. 

Pe Internet au apărut mai multe video-uri care îmbină principii creștine cu unele spirituale, ce au proveniență păgână. Acestea duc la răspândirea imaginilor unor conturi mai mari, pe rețele de socializare precum TikTok, ce pot influența utilizatorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un nou tip de religie s-ar putea forma pe Internet, susțin experții

Potrivit Vox, unele dintre aceste video-uri includ sfaturi, unele practice, altele despre cum pot utilizatorii să își trăiască viața și să își aleagă țelurile pe viitor. E posibil ca utilizatorii care creează acest conținut să nu creadă complet în el, dar unele persoane din publicul lor să le considere adevărate. Uneori, acești creatori se comportă precum profeți sau șamani, scrie Vox. 

Un nou tip de religie s-ar putea forma pe Internet în urmă acestui gen de conținut. Potrivit lui Joseph Russo, profesor de antropologie din cadrul Universității Wesleyan, acest sistem de credințe e similar cu cel folosit pentru crearea unei noi religii.

Reclamă
Reclamă

Cred că deja s-a întâmplat.

– Joseph Russo

Un nou tip de religie s-ar putea forma pe Internet și o parte importantă a acestui sistem e cercetarea anumitor subiecte controversate, fără să fie luate în considerare surse credibile, ci cele care susțin deja ideile preconcepute. 

Potrivit Vox, acest tip de sistem s-ar fi creat pentru că oamenii sunt expuși la informații din întreaga lume. Aceștia pot vedea nereguli în modul în care funcționează anumite aspecte ale societății. 

Astfel de inițiative pot avea impact și în viața reală. Utilizatori QAnon au organizat Asaltul de la Capitoliu, pe 6 ianuarie 2021. 

Unele video-uri de pe Internet încurajează ignorarea surselor credibile 

Un alt aspect al acestui fenomen e încorporarea anumitor practici care țin de astrologie și medicină naturală. Aceste cadre încurajează respingerea surselor credibile, precum în cazul medicinei. 

Sistemul prin care s-ar putea forma un nou tip de religie pe Internet e similar cu cele folosite pentru a crea baza altor religii. În numeroase țări, precum Statele Unite ale Americii, mulți oameni nu mai au preferințe religioase. 

În anumite video-uri de pe Internet, e propagată ideea potrivit căreia lucruri bune se pot întâmpla în viața cuiva dacă acea persoană crede că se vor întâmpla. 

În timpul perioadelor de criză economică, vedem că e în creștere acest fenomen.

– Mary Wrenn, profesor în cadrul Universității din Bristol 

„E mult mai ușor să ai credincioși atunci când nu trebuie să te duci într-o biserică. Portabilitatea mesajului e ceea ce transformă oamenii în credincioși în credința prosperității, chiar dacă nu merg în mod obișnuit la biserică,” a continuat Wrenn, despre un posibil nou tip de religie de pe Internet.

Potrivit lui Russo, rețelele de socializare au devenit o forță dominantă în societate. Ideologiile se pot răspândi rapid între oameni ce au credințe diferite, dar care au contact cu astfel de mesaje. 

E  combinație între credințe și estetică creștine și non-vestice, dar aceste lucruri – binele și răul, prosperitatea – sunt prezente în sisteme religioase din întreaga lume și mereu au fost.

– Joseph Russo

„Chiar și ateii și agnosticii convinși sunt interesați în moralitate. E aceeași idee, dar pachetul e diferit,” a continuat Russo. Una dintre cele mai vechi profesii din lume era legată de credințe religioase. În urma diseminării rapide a informației, oamenii evoluează mai repede.

Aceste idei apar în video-uri ce au sute de mii sau chiar milioane de vizualizări. Acest conținut poate avea un impact semnificativ asupra utilizatorilor care sunt expuși la el.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O persoană care ține un telefon mobil cu free WiFi în mână, pentru a ilustra cum poți obține WiFi gratuit
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Grup de colegi la birou care vorbesc, pentru a ilustra care e cea mai rapidă limbă din lume
Fun
Care e cea mai rapidă limbă din lume. Puțini pot ghici răspunsul
Care e cea mai rapidă limbă din lume. Puțini pot ghici răspunsul
Universitatea Oxford, din Marea Britanie, una dintre țările cu cele mai bune sisteme de educație
Fun
Țările cu cele mai bune sisteme de educație, potrivit experților. Ce stat ocupă prima poziție
Țările cu cele mai bune sisteme de educație, potrivit experților. Ce stat ocupă prima poziție
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk, pe covorul roșu la MET Gala 2022, îmbrăcat într-un costum negru, cu o cămașă albă. Cel mai bogat personaj fictiv are o avere mai mare decât a lui Musk
Fun
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
Elon Musk prezice un viitor fără joburi, în care oamenii ar trăi într-un sistem bazat pe un „venit universal ridicat”. Elon Musk a realizat mai multe predicții în ultimii ani despre impactul inteligenței artificiale...
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
2
Femeie blondă îmbrăcată în gri care își acoperă gura, pentru a ilustra cât de periculoasă e încălzirea globală
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
OMS a dezvăluit care sunt singurele țări care au aerul curat potrivit standardelor legate de calitate și poluarea cu microparticule.  OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dezvăluit că doar 7 dintre cele 134 de...
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
3
Elon Musk, Met Gala 2022, îmbrăcat în costum. Recent, avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat pe Twitter
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină pe care o ia cu rețetă și crede că investitorii ar trebui să îi susțină obiceiul. Elon Musk susține că „aproape tot timpul” nu folosește medicamente atunci...
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
4
Femeie care e vaccinată de o doctoriță în mâna stângă, ambele purtând mască, pentru a ilustra ce e „boala x”
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni nu are vaccin momentan, dar un studiu recent a scos la iveală vulnerabilitățile sale.  Prin identificarea vulnerabilităților virusului Epstein-Barr (EBV), experții speră să găsească un vaccin...
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
5
Familie cu un bărbat, o femeie și un copil care se joacă, pe canapea, pentru a ilustra cele mai fericite țări din lume în 2023
Fun
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
Raportul Mondial al Fericirii a dezvăluit iar care sunt cele mai fericite țări din lume pentru 2024, cu schimbări notabile în top față de anii precedenți. Ca în fiecare an, Raportul Mondial al Fericirii...
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
PARTENERI
×