Potrivit unui nou studiu, 35 de companii mari din SUA și-au plătit directorii cu sume mai mari decât cele plătite în impozite pe venit, în perioada 2018 – 2022. Cercetarea a fost realizată de The Institute for Policy Studies and Americans for Tax Fairness.
Tesla nu a plătit impozit pe venit deși directorii au primit 2.5 miliarde de dolari în ultimii 5 ani. Cum e posibil
Tesla nu a plătit impozit pe venit deși directorii companiei au fost recompensați cu 2.5 miliarde de dolari în ultimii 5 ani. În plus, se pare că producătorul auto a primit chiar o rambursare de 1 milion de dolari.
Se pare că din cele 35 de companii, una dintre ele a ieșit în evidență – Tesla, scrie Engadget.
Compania lui Elon Musk a câștigat 4.4 miliarde de dolari în acei 5 ani. A plătit directorii cu 2.5 miliarde de dolari. Chiar și așa, compania nu a plătit taxe federale.
Tesla nu a plătit impozit pe venit deși directorii au primit 2.5 miliarde de dolari în ultimii 5 ani
Mai mult, Tesla ar fi primit o rambursare de 1 milion de dolari din partea guvernului din SUA. Musk e, în acest moment, al 2-lea cel mai bogat om din lume. La începutul lunii martie, avea o avere estimată la 207.9 miliarde de dolari.
Deși Tesla a avut câștiguri semnificative în ultimii ani, nu a plătit impozit pe venit.
Tesla e una dintre cele 35 de companii care au plătit mai puține taxe federale pentru venituri decât sumele acordate celor mai importanți directori în acea perioadă de 5 ani. În total, directorii acestor 35 de companii au câștigat 9.5 miliarde de dolari în această perioadă.
Cumulat, aceste 35 de companii au primit 1.8 miliarde de dolari înapoi de la guvern. 18 dintre aceste firme au avut un profit net în acești 5 ani, dar nu au plătit niciun cent pentru taxe federale pe venit. Toate, cu excepția unei singure companii, au primit rambursări de la stat.
Pe listă se află companii cunoscute precum T-Mobile, Netflix, Ford Motor și Match Group, dincolo de Tesla.
T-Mobile a avut venituri de 17.9 miliarde de dolari, a plătit directorilor 675 de milioane și a primit 80 de milioane de rambursări. În plus, compania a cheltuit sume importante pentru a convinge politicienii să ofere în continuare astfel de rambursări. Doar în 2022, T-Mobile a cheltuit 9 milioane de dolari pe lobby.
La fel precum multe dintre aceste companii, Tesla nu a plătit impozit pe venit. Netflix a plătit taxe, dar suma de 236 de milioane de dolari reprezintă doar 1.6% din veniturile de 15.1 de miliarde. O treime din această sumă a fost plătită pentru top 5 directori ai companiei. Rata de taxare federală pentru impozit e 21%.
Elon Musk nu oferă reduceri Tesla pentru familia sa
Deși e unul dintre cei mai bogați oameni din lume și Tesla se pare că nu plătește taxe federale, Elon Musk susține că nu oferă reduceri la mașini pentru familia sa.
Principiile lui Musk au fost scoase în evidență și de verișorul miliardarului, Lyndon Rive, fostul CEO al SolarCity. La un moment dat, Rive a întrebat dacă există o reducere Tesla specială pentru familie.
Află și ce salarii au angajații Tesla din fabrică.
Răspunsul primit de Rive ilustrează de ce Elon Musk nu oferă reduceri Tesla pentru familia sa. Deși aparent miliardarul nu vrea să ofere vreun avantaj, nici familiei sale, Tesla a avut un avantaj atunci când nu a plătit impozit pe venit.
„L-am întrebat, „Elon, pot să primesc o reducere de familie?”,” a dezvăluit Rive. „Și răspunsul lui a fost, „Da, sigur. Intri pe teslamotor.com, cumperi mașina online, și prețul pe care îl vezi e reducerea de familie”.”
Răspunsul scoate în evidență perspectiva lui Musk de a nu oferi tratament preferențial, nici atunci când vine vorba de propria familie. Miliardarul susține că toată lumea, inclusiv apropiații săi, trebuie să plătească același preț.