Grecia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care introduce o săptămână de muncă de 6 zile. Decizia a fost anunțată în contextul în care alte țări se gândesc să introducă săptămâna de muncă de doar 4 zile.
Țara europeană în care angajații vor munci 6 zile pe săptămână. De ce a fost introdus noul sistem controversat
Țara europeană în care angajații vor munci 6 zile pe săptămână se confruntă cu mai multe probleme pe piața muncii, motiv pentru care a fost introdusă regula controversată.
Regula a intrat în vigoare pe 1 iulie și a fost aspru criticată, scrie CNBC.
În urma legislației, o săptămâna obișnuită de muncă de 40 de ore crește până la 48 de ore pe săptămână.
Țara europeană în care angajații vor munci 6 zile pe săptămână
Companii din întreaga lume cochetează cu săptămâna de lucru mai scurtă. Însă, în Grecia, angajaților li s-a transmis că de acum înainte vor lucra șase zile din șapte.
Sindicatele descriu această măsură drept una „barbară”. Cu această legislație, Grecia devine țara europeană în care angajații vor munci mai mult decât în restul UE.
„Nu are niciun sens”, a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „Când aproape orice altă țară civilizată adoptă săptămâna de lucru de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă”.
Măsura face parte a unui set mai larg de legi adoptate anul trecut. Premierul Mitsotakis a descris declinul demografic ca o „bombă cu ceas”. Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, majoritatea tineri educați, au emigrat au emigrat de la izbucnirea crizei datoriilor de aproape un deceniu. Aceasta a debutat la sfârșitul anului 2009.
Schema de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care oferă servicii non-stop. În cadrul săptămânii de lucru extinse, personalul din anumite industrii și fabrici de producție va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi. Sau o tură suplimentară de opt ore. Aceasta ar fi recompensată cu un spor suplimentar de 40% adăugat la salariul zilnic.
Chiar și așa, angajații din țara europeană în care săptămâna de muncă s-a prelungit nu sunt încântați de schimbare.
Oricare dintre alegeri, susține guvernul de centru-dreapta, va remedia problema angajaților care nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, abordând totodată problema generalizată a muncii nedeclarate.
Citește continuarea pe observatornews.ro