Elizabeth Holmes a depus mărturie în procesul Theranos. Ce a declarat fondatoarea companiei

Elizabeth Holmes a depus mărturie în cadrul procesului Theranos, început în urmă cu mai multe luni în San Jose, Statele Unite ale Americii. 

Publicat: 23 noiembrie 2021, 7:23
Reclamă

În urmă cu doar câțiva ani, Elizabeth Holmes era una dintre cele mai mari vedete din Silicon Valley. Start-up-ul ei, Theranos, promitea realizarea unor analize de sânge rapide și eficiente. Ideea a atras numeroși investitori și resurse financiare de miliarde de dolari.

Acum, potrivit CNN, Elizabeth Holmes e acuzată că a mințit despre capacitatea companiei Theranos de a realiza analizele de sânge în procesul și timpul promise, pentru a căpăta resurse financiare. 

În ultimele luni, autoritățile au prezentat juriului din proces documente despre acțiunile lui Holmes în cadrul companiei Theranos. Acum, antreprenoarea a depus mărturie în fața juriului pentru prima dată. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Elizabeth Holmes a depus mărturie în procesul Theranos

Elizabeth Holmes, fosta CEO al companiei Theranos, era asemănată la un moment cu celebrul Steve Jobs, atunci când firma sa era considerată viitorul medicinei, potrivit Forbes

Acum, Holmes a depus mărturie timp de o oră vineri, după ce procurorii au prezentat toate dovezile adunate. Experții cred că aceasta va depune mărturie și luni. 

Reclamă
Reclamă

În mărturia ei, Holmes a susținut că a crezut că Theranos a dezvoltat tehnologia capabilă să proceseze orice tip de analize de sânge. Ea a declarat și că dispozitivul Theranos de testare a sângelui a fost folosit doar pentru 12 mostre mici. 

Procesul lui Elizabeth Holmes a fost amânat în ultimii 3 ani din cauza pandemiei și faptului că aceasta a născut pentru prima dată în această vară, potrivit CNN. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Elizabeth Holmes, procesul Theranos, septembrie 2021. Poartă un costum negru, pe fundal e lemn bej
Elizabeth Holmes la procesul Theranos, în 2021 / Getty Images

Elizabeth Holmes a depus mărturie în procesul Theranos, în care e acuzată că a participat într-o schemă de fraudare a investitorilor, din 2010 până în 2015, precum și fraudarea doctorilor și pacienților ce au plătit pentru serviciile de analiză a sângelui în perioada 2013-2016, scrie CNN. 

Dacă va fi găsită vinovată, Holmes ar putea primi 20 de ani în închisoare. În plus, ea ar putea fi nevoită să plătească o amendă de 250.000 de dolari și despăgubiri pentru fiecare din cele 9 capete de acuzare. 

Juriul din procesul Theranos va decide dacă Holmes a avut într-adevăr intenția de a înșela investitorii sau dacă a fost o antreprenoare tânără, ambițioasă, dar care s-a bazat pe oamenii nepotriviți, așa cum au susținut avocații ei. 

În procesul în care Elizabeth Holmes a depus mărturie, autoritățile au chemat 29 de martori. Printre aceștia s-au numărat cercetători, doctori și foști angajați. 

Elizabeth Holmes a fondat Theranos la vârsta de 19 ani 

Holmes, acum în vârstă de 37 de ani, a fondat Theranos în 2003, când avea 19 ani. Ea a renunțat la cursurile Universității Stanford pentru a se concentra pe compania ei. Timp de mai mulți ani, ea a fost lăudată în Silicon Valley pentru ideile considerate atunci inovative. 

Ea a reușit să strângă investiții de 945 de milioane de dolari. Holmes a fost considerată cea mai bogată femeie care și-a strâns averea pe cont propriu. În plus, ea a fost numită „următorul Steve Jobs”. Theranos a fost evaluată, la un moment dat, la 9 miliarde de dolari. 

Imperiul lui Holmes a început să aibă probleme după ce John Carreyrou, un jurnalist Wall Street Journal, a investigat compania.

Elizabeth Holmes a depus mărturie și a vorbit despre primele teste ale tehnologiei Theranos. În plus, ea a detaliat și informații despre investitorii companiei și cum a reușit să atragă atenția lor. 

Holmes a vorbit și despre prima demonstrație a tehnologiei Theranos, realizată în anul 2006 în Elveția, pentru Novartis. 

„Am folosit tehnologia noastră în Elveția la unul dintre sediile lor și am procesat mostre pe cartușe pe care le-am adus acolo, după care transmiteam wireless datele înapoi la sediul nostru din California,” a declarat Holmes, ce susține că demonstrația a avut succes. 

Potrivit CNN, cartea lui John Carreyrou, Bad Blood, ce detaliază cazul Theranos, susține că demonstrația nu a avut succes. „Unul dintre cele două aparate de citit pe care le-a dus Elizabeth în Elveția s-a defectat atunci când au ajuns acolo,” scrie în Bad Blood. „Unul dintre angajații pe care i-a luat cu ea a stat toată noaptea să încerce să-l facă să meargă.” 

E posibil ca verdictul în cazul Theranos să fie dat în luna decembrie, deși acest termen ar putea fi prelungit.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu un cip, pe fundal albastru, cu un laptop pentru pariuri sportive, pentru a ilustra inteligența artificială
Investiție AI de 109 de miliarde de euro în Europa. Anunțul făcut de Emmanuel Macron
Investiție AI de 109 de miliarde de euro în Europa. Anunțul făcut de Emmanuel Macron
Steve Jobs, pentru care Apple introduce un tribut, cu primul iPhone ăn mână, pe scenă în 2007
Fun
Steve Jobs credea că acest cuvânt diferențiază oamenii de succes de ceilalți. Pe ce calitate punea preț
Steve Jobs credea că acest cuvânt diferențiază oamenii de succes de ceilalți. Pe ce calitate punea preț
Averea lui Mark Cuban e de peste 5 miliarde de dolari, fotografiat în 2023, la un meci de basket
Fun
Cum și-a protejat Mark Cuban averea. Decizia de „bătrân de 60 de ani” care l-a făcut miliardar
Cum și-a protejat Mark Cuban averea. Decizia de „bătrân de 60 de ani” care l-a făcut miliardar
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×