YouTube împlinește 20 de ani. Cum a fost pornită afacerea de miliarde

YouTube împlinește 20 de ani, ani în care a ajuns un fenomen global și una dintre cele mai folosite platforme online.

Publicat: 12 februarie 2025, 12:09 / Actualizat: 12 februarie 2025, 13:09
Reclamă

În 2 decenii, YouTube a evoluat de la o glumă spusă la o petrecere la o platformă cu miliarde de utilizatori. YouTube a ajuns atât de mare, încât experții prezic că va întrece abonamentele la televizor în curând, cel puțin în SUA. 

Steve Chen, Chad Hurley și Jawed Karim au venit cu ideea YouTube în anul 2005. Cei 3 erau colegi la compania PayPal atunci când s-au strâns la o petrecere, moment în care ideea a apărut de la o glumă, scrie The Daily Star

Site-ul YouTube.com a fost lansat chiar de Sfântul Valentin în același ani. Abilitatea de a încărca video-uri pe platformă a fost integrată pe 23 aprilie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care a fost primul video publicat pe YouTube

Primul video pe YouTube a fost publicat chiar de către Karim. Intitulat „Eu la grădina zoologică”, video-ul de 19 secunde îl arăta pe Karim la grădina zoo din San Diego. În acest moment, acel video are 348 de milioane de vizualizări. 

Din acel punct până acum, platforma a trecut prin numeroase schimbări. YouTube împlinește 20 de ani de Sfântul Valentin 2025 și deja a avut un impact semnificativ la nivel global. 

Reclamă
Reclamă

În aceste 2 decenii, platforma s-a dezvoltat semnificativ. Mult mai mult decât își imaginau fondatorii săi în 2005. 

„YouTube a fost pornit de tech bros care voiau un serviciu video pe care să vadă în repetate rânduri „greșeala de garderobă” a lui Janet Jackson de la Super Bowl,” a declarat Ross Benes, analist eMarketer. „Acum, e cel mai mare serviciu digital video din lume, din punct de vedere al timpului petrecut pe platformă și venitului din publicitate. E un fenomen.” 

YouTube a atins pragul de 2.5 miliarde de utilizatori la nivel mondial în 2024. Din punct de vedere al abonamentelor, deja au fost înregistrați 100 de milioane de abonați. 

Utilizatori la nivel mondial văd peste 1 miliard de ore de conținut YouTube doar pe televizor, în fiecare zi, susține Google. La acest număr se adaugă și conținutul vizionat pe laptop sau pe telefon, care trece detașat de acest prag. 

„Dacă ne întoarcem în timp acum 20 de ani, probabil ar părea o glumă că acest site, pe care copiii fac parodii, ar deveni un pericol pentru Disney, ABC și CBS,” a continuat Benes. „Dar au reușit acest lucru.”

YouTube a reușit acest lucru într-un timp relativ scurt, dat fiind faptul că împlinește 20 de ani anul acesta. 

YouTube împlinește 20 de ani

Succesul YouTube se datorează și faptului că acest conținut nu necesită studiouri sau costuri de producție ridicate. Utilizatorii sunt cei care creează conținutul, pe care îl încarcă pe platformă. 

Pe YouTube se găsește un conținut extrem de variat, în funcție de preferințele utilizatorilor. De la fragmente din concerte, la video-uri cu instrucțiuni și la filme publicate legal, platforma are zeci de milioane de video-uri. 

„Cantitatea de lucruri noi care apar e ca un furtun de pompieri pe care nu îl poți opri. Așa că oamenii mereu revin,” a continuat Benes. Cum YouTube împlinește doar 20 de ani acum, această cantitate de conținut va crește semnificativ. Acest conținut ar fi fost folosit pe ascuns de către Nvidia pentru a-și antrena sistemul de inteligență artificială.

Potrivit Google, ce deține acum YouTube, sunt încărcate 500 de ore de video pe platformă în fiecare minut. Google a cumpărat YouTube în 2006, pentru 1.65 de miliarde de dolari. Analiștii consideră acest moment unul de cotitură pentru ambele entități. 

Prin combinarea algoritmului de căutare și experiența în publicitatea online ale Google, YouTube a devenit o platformă eficientă, cu utilizatori pasionați. 

„YouTube a făcut parte din recuperarea după colapsul dot-com. Când oamenii au realizat că monetizarea e chiar foarte importantă,” a declarat Rob Enderle, analist tech. „YouTube a devenit un exemplu despre cum platformele dot-com trebuiau să funcționeze. În comparație cu modul în care au funcționat la finalul anilor 1990.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Logo-ul Skype, pe care Microsoft îl închide, pe ecranul unui telefon, ținut în mână de un utilizator
Microsoft închide Skype după 2 decenii. Ce program îl va înlocui
Microsoft închide Skype după 2 decenii. Ce program îl va înlocui
Logo-urile YouTube și TikTok, ce colectează cele mai multe date ale utilizatorilor, pe ecranul unui telefon
Fun
Filme gratuite pe YouTube. Ce titluri de Oscar au devenit disponibile
Filme gratuite pe YouTube. Ce titluri de Oscar au devenit disponibile
Laptop cu logo-ul LinkedIn, care e dat ăn judecată, cu fundal roșu și albastru
LinkedIn e dat în judecată. Ce ar fi făcut platforma cu mesajele utilizatorilor
LinkedIn e dat în judecată. Ce ar fi făcut platforma cu mesajele utilizatorilor
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Fată adolescentă care stă în pat în cameră albastră și care se uită la un telefon mobil. Adolescenții din SUA refuză să folosească telefoane Android
Codurile secrete folosite de adolescenți pentru a comunica. Ce înseamnă când copilul tău trimite mesajul CD9
Poliția din Marea Britanie a dezvăluit codurile secrete folosite de adolescenți uneori în mesaje, pentru a comunica lucruri de care nu vor să afle părinții.  Limbajul online a evoluat semnificativ în ultimele 2 decenii....
Codurile secrete folosite de adolescenți pentru a comunica. Ce înseamnă când copilul tău trimite mesajul CD9
2
Telefon din seria Samsung Galaxy S25, 22 ianuarie 2025, prins de un suport de metal
Cel mai bun smartphone al anului, potrivit Consumer Reports. Prima poziție e ocupată de 2 modele inedite
Consumer Reports a dezvăluit care e cel mai bun smartphone al anului, un titlu ce a fost acordat pentru 2 telefoane de această dată. Consumer Reports e o publicație lunară din cadrul Consumers Unions....
Cel mai bun smartphone al anului, potrivit Consumer Reports. Prima poziție e ocupată de 2 modele inedite
3
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
4
Familie de oameni de Neanderthal, similară cu prima, care stă în fața unui foc și se încălzește
„Capitolul ascuns” din evoluția umană a fost descoperit. Ce au dezvăluit experții despre strămoșii oamenilor
Experții au descoperit în sfârșit „capitolul ascuns” din evoluția umană, care poate oferi noi detalii despre istoria speciei noastre.  Experții au descoperit un „capitol ascuns” din istoria speciei noastre, ce sugerează că evoluția e...
„Capitolul ascuns” din evoluția umană a fost descoperit. Ce au dezvăluit experții despre strămoșii oamenilor
5
Utilizatoare care ține în mână un telefon iPhone 12, de culoare albastră, cu o clădire pe fundal. iPhone 14 Pro ar putea avea o cameră de 48 MP
Cât ar costa iPhone 17 Air. Prețul a fost scurs deja pe Internet
Un nou raport a dezvăluit cât ar costa iPhone 17 Air, unul dintre viitoarele smartphone-uri Apple, cel puțin potrivit informațiilor neoficiale.  Mark Gurman, o sursă cunoscută în mediu, a dezvăluit noi detalii despre iPhone...
Cât ar costa iPhone 17 Air. Prețul a fost scurs deja pe Internet
PARTENERI
×