7 familii din Franța au intentat un proces împotriva TikTok. Familiile acuză platforma de expunerea adolescenților la conținut periculos în urma căruia 2 dintre ei și-au pierdut viața la doar 15 ani.
TikTok e dat în judecată din cauza morților unor copii. De ce e acuzată platforma
TikTok e dat în judecată din cauza morților unor adolescenți, după ce aceștia au încercat provocări letale care au devenit virale pe platformă.
Potrivit plângerii, algoritmul TikTok a expus cei 7 adolescenți la video-uri care promovau suicid și tulburări de alimentație, a declarat avocata Laure Boutron-Marmion, scrie CNN.
Potrivit lui Boutron-Marmion, acesta e primul astfel de proces de grup împotriva TikTok în Europa.
TikTok e dat în judecată din cauza morților unor copii
„Părinții vor ca răspunderea legală a TikTok să fie recunoscută într-o curte de justiție,” a declarat avocata. „Aceasta e o companie comercială care oferă un produs consumatorilor minori. Ca urmare, trebuie să își asume responsabilitatea pentru neajunsurile produsului.”
TikTok e dat în judecată după ce 2 dintre adolescenți și-au luat viața. La fel precum alte platforme, TikTok a fost criticată pentru conținutul pe care îl arată minorilor.
La fel precum Facebook și Instagram, TikTok are de-a face cu sute de procese în SUA. Acestea acuză companiile că atrag milioane de copii pe platformele lor, ce pot da dependență. Astfel de rețele de socializare pot afecta semnificativ sănătatea mintală a tinerilor.
În trecut, compania a susținut că ia în serios problemele care sunt legate de siguranța copiilor. Shou Zi Chew, CEO-ul TikTok, a declarat în Congresul american că firma a investit în măsuri menite să protejeze minorii de pe aplicație.
Aceasta nu e prima dată când aplicația TikTok e acuzată că arată conținut periculos minorilor. Mai multe studii au indicat faptul că algoritmul de recomandări al TikTok le arată adolescenților conținut periculos, ce promovează sinuciderea și tulburări de alimentație. Experții susțin că acest conținut e recomandat adolescenților la doar câteva minute după ce își arată interesul pentru acest gen de subiect.
TikTok e dat acum în judecată din cauza deceselor unor adolescenți, dar această problemă e veche de mai mulți ani.
TikTok include conținut periculos pentru adolescenți
Center for Countering Digital Hate (CCDH) a descoperit că aplicația promovează astfel de video-uri. Fenomenul are loc și în rândul utilizatorilor care au mai puțin de 18 ani, scrie The Guardian.
Cercetarea a scos la iveală faptul că unii adolescenți puteau vedea un astfel de conținut la doar 2.6 minute după ce își făceau un cont pe aplicație și o deschideau.
Pentru studiu, experții au creat conturi TikTok în SUA, Marea Britanie, Canada și Australia. Experții au ales vârsta de 13 ani pentru aceste conturi, limita acceptată de TikTok. Conturile au fost împărțite în 2 categorii – standard și vulnerabile. TikTok e dat acum în judecată din cauza acestui conținut.
Ultima categorie avea și conturi cu loseweight (trad. slăbește în greutate) în numele de utilizator. Studii precedente au descoperit că utilizatorii care căuta conținut periculos legat de alimentație aleg, de multe ori, nume de utilizator care fac trimitere la acest subiect.
Cu această metodologie, experții susțin că au descoperit „coșmarul oricărui părinte” pe TikTok. Cu aceste conturi, experții au „urmărit scurt” video-uri despre tulburări de alimentație și tulburări psihice. În plus, au și apreciat astfel de video-uri. Acest comportament a fost repetat timp de 30 de minute după ce conturile au fost create.