De mai mulți ani, experții au atras atenția asupra faptului că algoritmul TikTok promovează conținut periculos pentru adolescenți, unii chiar de 13 ani. Printre video-uri se numără și cele cu automutilare și probleme de alimentație.
O provocare de pe TikTok a îndemnat adolescentele să se automutileze. Unele tinere aveau zeci de tăieturi pe corp
O nouă provocare de pe TikTok s-a dovedit a fi periculoasă, mai ales în rândul adolescentelor, care au fost îndemnate să se automutileze.
Recent, TikTok a fost dată în judecată de părinții unor adolescenți care s-au sinucid din cauza acestor video-uri.
Potrivit experților, adolescenții primesc acest gen de conținut periculos la doar câteva minute după ce își fac cont pe platformă, scrie VICE.
O provocare de pe TikTok a îndemnat adolescentele să se automutileze
TikTok e una dintre cele mai populare reţele sociale din lume, cu 1,5 miliarde de utilizatori. Platforma și-a bazat o parte din succes pe „provocări”. Acestea sunt campanii care invită utilizatorii să posteze înregistrări video în care reproduc ceva anume. Dar astfel de provocări nu se limitează doar la dansuri sau glume, ci pot deveni periculoase. O astfel de provocare de pe TikTok îndemna adolescentele să se mutileze.
Potrivit mamei uneia dintre victime, copii de până la 9 ani au luat parte la provocare. Acest lucru s-a întâmplat după ce au dat peste astfel de postări pe TikTok.
„Este ca un joc pentru fetele cu vârste între 9 şi 17 ani. Care reproduc ceea ce văd pe TikTok”, a explicat aceasta, dezvăluindu-şi doar iniţialele, E.Z.
„O mamă m-a sunat ca să-mi spună că fiica ei, elevă în clasa a cincea, s-a mutilat împreună cu prietenele ei în timp ce participa la o provocare TikTok”, a declarat pentru AFP inspectoarea din Gjakova, un oraş cu 80.000 de locuitori din sud-vestul Kosovo.
Ea a apelat imediat la toţi profesorii, managerii educaţionali şi psihologii şcolari. Aceştia au identificat 22 de cazuri de automutilare în rândul adolescentelor din oraş în decurs de câteva săptămâni. Primele cazuri datează din ianuarie.
„La început, am crezut că ele s-au rănit – în mod deliberat – la mâini, cu obiecte ascuţite. Dar, după examinările medicale, ne-am dat seama că unele dintre fete aveau zeci de tăieturi pe tot corpul”, a explicat Kumnova-Baci.
„N-a fost un şoc doar pentru comunitatea educaţională”, a explicat Kumnova-Baci. „A fost un cutremur pentru toată lumea”, a spus ea.
Citește continuarea pe observatornews.ro