Mai mulți experți trag un semnal de alarmă cu privire la repercusiunile folosirii rețelelor de socializare. Platformele au atras miliarde de oameni în mai puțin de două decenii. Efectele pe termen lung pot fi periculoase, susțin specialiștii. Aceștia au mai multe sfaturi pentru funcționarea lor.
Rețelele de socializare ar putea deveni un pericol pentru umanitate. Ce avertizează experții
Potrivit mai multor experți, rețelele de socializare ar putea deveni un pericol pentru umanitate. Ei avertizează că încă nu înțelegem toate efectele lor și că acestea pot avea repercusiuni semnificative în timp. Mai mult, ei susțin că ar putea duce chiar și la o criză.
Folosirea rețelelor de socializare a devenit un comportament zilnic pentru sute de milioane de oameni la nivel mondial, potrivit Vox. Din păcate, efectele utilizării lor pe termen lung ar putea fi periculoase.
Un nou articol științific, intitulat Stewardship of global collective behavior și publicat în prestigiosul jurnal PNAS, trage un semnal de alarmă cu privire la aceste potențiale efecte.
Rețelele de socializare ar putea deveni un pericol pentru umanitate. De ce se tem experții
Șaptesprezece cercetători din arii variate de studiu, de la studierea climei la filosofie, au avertizat că experții trebuie să studieze impactul tehnologiei asupra societății drept o ”disciplină de criză”. Aceasta e o arie în care experții din mai multe discipline lucrează rapid pentru a soluționa o problemă socială urgentă.
Potrivit articolului, impactul rețelelor de socializare asupra comportamentului colectiv nu e înțeles pe deplin. Ei susțin că marile companii tech ”au bâjbâit în pandemia de coronavirus. Acestea nu ar fi fost capabile să oprească informațiile false ce pretind că sunt reale, proces ce a încetinit acceptarea în masă a măștilor și vaccinului. Autorii avertizează că dacă nu înțelegem și verificăm, putem vedea consecințe neașteptate a noilor tehnologi.
Rețelele de socializare ar putea deveni un pericol, potrivit studiului. Acestea ar contribui la fenomene precum influențarea alegerilor, bolilor, extremismului violent, foametei, rasismului și războiului.”
Ei încurajează experții să colaboreze și să studieze impactul rețelelor de socializare la nivelul comunităților.
Experții sunt îngrijorați din cauza impactului pe care îl pot avea rețelele de socializare asupra societății
Încă nu se știe ce impact ar avea rețelele de socializare asupra oamenilor pe termen lung, dar acestea ar putea deveni problematice.
”Cred că rețelele de socializare, în mod deosebit, – precum și tehnologiile de Internet în general, precum căutările ghidate de algoritm și reclamele bazate pe click-uri – au schimbat modul în care oamenii primesc informații și își formează opiniile, la nivel global,” a declarat Carl Bergstrom, co-autorul studiului și profesor de biologie din cadrul Universității din Washington.
”Nu există niciun motiv pentru care informația de calitate să ajungă în topul oricărui ecosistem pe care l-am creat,” a continuat el.
”Doar un exemplu: un studiu – un studiu care nu a fost făcut corect – poate să apară și să susțină că hidroxiclorochină ar putea fi un tratament pentru Covid. În câteva zile, conducători din întreaga lume încep să o promoveze și oamenii încearcă să o obțină și brusc nu mai e disponibilă pentru oamenii care au nevoie de ea pentru tratarea altor condiții. Asta e o problemă de sănătate gravă.”
– Carl Bergstrom
În articolul publicat în PNAS, experții trag un semnal de alarmă. Ei cred că rețelele de socializare ar putea deveni un pericol pentru umanitate. Ei îndeamnă cercetători din întreaga lume să colaboreze pentru a studia efectele pe termen lung ale utilizării platformelor de socializare. Ei susțin că trebuie analizat ce impact va avea acest fenomen asupra societății, acum și pe viitor.