Recent, Meta a anunțat dezvoltarea Cicero, ce ar fi primul program de inteligență artificială capabil de o performanță la nivel uman, în jocul de strategie Diplomacy. Reușita e notabilă, pentru că Diplomacy necesită aptitudini interpersonale de negociere.
Meta a creat un program de inteligență artificială care poate păcăli oamenii. De ce e capabil Cicero
Meta a creat un program de inteligență artificială, pe nume Cicero, capabil să păcălească oamenii. Experții i-au testat capacitățile în cadrul jocului Diplomacy.
Ca urmare, Cicero ar avea un control asupra limbii îndeajuns de complex pentru a câștiga jocul, potrivit Ars Tehnica.
Nu e prima dată când un program de inteligență artificială reușește să câștige un joc în fața unui om.
Meta a creat un program de inteligență artificială care poate păcăli oamenii
În 1997, celebrul Garry Kasparov a pierdut un meci de șah în fața lui Deep Blue. În 2015, AlphaGo a câștigat un joc împotriva maestrului Go, Lee Sedol. Aceste jocuri, însă, folosesc o serie de reguli analitice.
În cazul Diplomacy, însă, o mare parte din joc necesită abilități sociale. Astfel, Meta a creat un program de inteligență artificială capabil să păcălească oamenii în negocierile din joc. Jucătorii Diplomacy trebuie să dea dovadă de empatie, limbaj și să poată construi relații pentru a câștiga.
Potrivit reprezentanților Meta, experții s-au întrebat „putem să construim agenți mai eficienți și flexibili, ce pot folosi limbajul pentru a negocia, convinge și lucra cu oamenii, pentru a atinge țeluri strategice similare cu modul în care o fac oamenii?”
Cicero și-a învățat abilitățile prin jucarea unei versiuni online a Diplomacy. De-a lungul timpului, Cicero, un program de inteligență artificială creat de Meta, a stăpânit Diplomacy. Potrivit experților, programul a obținut „un scor aproape dublu față de media” jucătorilor umani. Cicero s-a aflat în top 10% jucători Diplomacy.
Pentru a crea Cicero, Meta a folosit modele de raționament strategic (similar cu AlphaGo) și de procesare a limbajului natural (GPT-3). În fiecare joc, Cicero a analizat starea jocului și istoria conversațiilor. După aceea, a prezis cum vor reacționa jucătorii umani. Cicero creează un plan, pe care îl execută cu ajutorul unui model de limbaj, capabil să genereze dialog similar cu cel uman. Astfel, se poate coordona cu alți jucători.
Cicero poate prezice cum vor acționa jucătorii umani
Meta numește abilitățile lui Cicero „un model de dialog controlabil”. Precum GPT-3, Cicero se folosește de resurse vaste de text de pe Internet.
Acum Meta a creat un program de inteligență artificială, ce poate face față complexității jocului.
„Pentru a crea un model de dialog controlabil, am început cu un model de limbaj de 2.7 miliarde de parametri similari cu BART, pentru a-l antrena cu text luat de pe Internet, și am rafinat totul cu peste 40.000 de jocuri Diplomacy,” susțin reprezentanții Meta.
Recent, experții au creat un program de inteligență artificială care poate gândi ca un bebeluș.
„Cicero poate deduce, de exemplu, că mai târziu în joc va avea nevoie de susținerea unui anumit jucător,” au declarat reprezentanții Meta. „Și după aceea creează o strategie pentru a câștiga susținerea acelei persoane. Și chiar să recunoască riscurile și oportunitățile pe care le vede acel jucător, din propria perspectivă.”
Recent, un angajat Google a fost suspendat după ce a susținut că un program de inteligență artificială are conștiință.
Cercetarea Meta legată de Cicero a apărut în jurnalul Science. Compania sugerează că Cicero ar putea „ușura barierele de comunicare” dintre oameni și inteligența artificială. În același timp, astfel de tehnologii au potențialul să fie folosite pentru a manipula și păcăli oamenii.