Aplicațiile Facebook și Facebook Messenger, disponibile pe sistemele de operare iOS și Android, consumă mult din bateria telefoanelor mobile. De-a lungul timpului, numeroși utilizatori s-a plâns de acest detaliu, însă nu mulți știu de ce aceste aplicații se comportă atât de diferit față de alte rețele de socializare.
De ce consumă Facebook mai mult din bateria telefonului decât alte aplicații. Experții au dezvăluit secretul
Mulți utilizatori s-au întrebat de ce consumă Facebook mai mult din bateria telefonului decât alte aplicații. Experții au un răspuns pentru modul în care funcționează una dintre cele mai folosite aplicații din lume.
Potrivit The New York Times, aplicațiile au fost analizate de experți, ce au realizat mai multe teste, pentru a verifica exact cum afectează telefoanele mobile.
Potrivit rezultatelor, Facebook și Facebook Messenger consumă mai mult din bateria telefonului mobil decât alte aplicații, chiar și atunci când nu sunt folosite.
De ce consumă Facebook mai mult din bateria telefonului decât alte aplicații
Facebook și Facebook Messenger sunt unele dintre cele mai descărcate și folosite aplicații din lume.
Acestea afectează nu doar modul în care e consumată bateria telefonului, ci și cât de repede funcționează acesta. Potrivit lui Ari Grant, din cadrul Facebook, problema e cauzată de doi factori: gestionarea legată de unitatea centrală de procesare și gestionarea sesiunilor audio.
Unitatea centrală de procesare (CPU) e microprocesorul din smartphone. El ajută la executarea sarcinilor ce apar prin folosirea aplicațiilor. Microprocesorul execută aceste sarcini într-o anumită ordine ce pare simultană pentru utilizator. Microprocesorul execută, însă, câte o sarcină pe rând pentru un timp foarte scurt. Ca urmare, există o anumită ordine precisă.
Facebook consumă mai mult din bateria telefonului pentru că funcționează diferit în acest sistem. O sarcină așteaptă ca alta să fie finalizată înainte să îi vină rândul. Sarcinile din aplicația Facebook rămân în acest rând pentru mult timp, la fel ca alte aplicații.
Spre deosebire de alte aplicații, însă, Facebook tot cere microprocesorului ca sarcinile sale să fie executate. Ca urmare, aplicația e activă în această situație, fără un rezultat util. Acest proces consumă mult din bateria telefonului.
Elementele audio din aplicația Facebook afectează consumul bateriei
Facebook și Facebook messenger consumă mai mult din bateria telefonului și pentru că sunt aplicații multimedia, ce includ și elemente audio. Gestionarea acestor elemente nu e atât de eficientă pe cât trebuie, potrivit experților.
După ce utilizatorii au închis apelul prin Facebook Messenger, mecanismul audio rămâne deschis. Ca urmare, aplicația folosește aceeași cantitate de resurse, inclusiv sarcini CPU și baterie, pe fundal. Utilizatorii nu își dau seama că acest proces are loc.
Chiar dacă Facebook a anunțat actualizări menite să repare aceste probleme, experții au observat că situația nu s-a schimbat foarte mult.
Mulți cred că există și alte probleme cu aceste aplicații, ce funcționează pe fundal. La fel ca în cazul elementelor audio, există posibilitatea ca alți parametri să nu fie gestionați eficient.
Experții recomandă ca utilizatorii să își actualizeze des aplicațiile Facebook și Facebook Messenger, în speranța că gigantul tech Meta va lansa o soluție reală. O alternativă e să își dezinstaleze Facebook și Facebook Messenger, ce consumă bateria telefonului într-o măsură mai mare decât alte aplicații.