Google ar colecta datele utilizatorilor fără consimțământul lor. Ce aplicații adună informații

Potrivit unui profesor de informatică, Google ar colecta datele utilizatorilor fără consimțământul lor, cu Google Messages și Google Phone. Aplicațiile ar fi adunat și transmis date despre comunicarea utilizatorilor către Google.

Publicat: 27 martie 2022, 7:23
Reclamă

Potrivit lui Douglas Leith, profesor de informatică din cadrul Trinity College Dublin, Google Messages și Google Phone ar fi colectat și transmis datele despre cum comunică utilizatorii. Acest proces ar fi fost realizat fără ca utilizatorii să fie notificați sau să li se ceară consimțământul.

Reclamă

Leith susține că utilizatorii nu au o opțiune prin care pot renunța la această strângere de date. Acest detaliu, potrivit lui Leith, ar încălca politica GDPR din Uniunea Europeană, potrivit Android Police.

Leith a detaliat situația în lucrarea științifică What Data Do The Google Dialer and Messages Apps on Android Send to Google?, scrie Phone Arena.

Google ar colecta datele utilizatorilor fără consimțământul lor

În lucrarea sa, Leith a explicat că datele pe care le trimite Google Messages includ detalii despre mesaj, despre cum comunică utilizatorii care trimit și îl primesc. Google Phone trimite detalii despre durata apelului, momentul în care a fost efectuat, numerele de telefon. Acestea permit stabilirea comunicării între cele 2 telefoane.

Ambele par să folosească Google Play Services Clearcut și Google/Firebase Analytics pentru a trimite datele către Google, scrie Phone Arena.

Reclamă
Reclamă

Leith a explicat cum Google ar colecta datele utilizatorilor fără consimțământul lor în lucrarea sa. Potrivit profesorului, din mesajul unui utilizator, Google primește conținutul acestuia și momentul în care a fost trimis. De aici, generează o versiune codată a mesajului și trimite o parte din cod către registrul Clearcut și Firebase Analytics.

Într-un email, Leith a explicat cum mesajele codate pot fi decodate. „Mi-au spus colegii că da, în principiu, e posibil. Codificarea include ora la care a fost trimis, așa că asta ar presupune generarea codurilor pentru toate combinațiile de ore și mesaje și compararea acestora cu un cod pentru a observa o potrivire – e fezabil, cred, pentru mesajele scurte, cu puterea computațională modernă,” a declarat Leith. 

Potrivit lucrării, Google ar colecta datele utilizatorilor fără consimțământul lor. Compania anunță utilizatorii că unele date sunt adunate pentru securitate cibernetică, pentru prevenirea fraudei și pentru ca serviciile aplicațiilor să funcționeze corespunzător. Google a forțat închiderea YouTube Vanced din „motive legale”.

Studiul susține că Google nu explică de ce colectează și conținutul mesajului sau informațiile despre emițător și receptor. „Sunt oferite puține detalii despre ce date reale sunt colectate,” susține studiul. 

Google Messages și Google Phone ar înregistra interacțiunile utilizatorilor

În plus, Leith susține că Google Messages și Google Phone ar înregistra interacțiunile utilizatorilor. Acest lucru ar avea loc atunci când utilizatorii accesează aplicațiile. Ulterior, aceste înregistrări sunt trimise către Google. 

Google ar colecta datele utilizatorilor fără consimțământul lor, susține Leith. Un exemplu oferit e cel al unei conversații SMS sau căutări în contacte, din interiorul aplicațiilor. Acest comportament e înregistrat și trimis către Google. Ca urmare, compania poate avea „o imagine detaliată a modului în care e folosită o aplicație de-a lungul timpului”. Google Chrome și-a schimbat logoul, pentru prima dată din anul 2014.

După ce studiul lui Leith a fost făcut public, reprezentanții Google au oferit declarații oficiale despre incident. 

„Atât Dialer, cât și Messages, folosesc cantități limitate de date, pentru scopuri foarte precise, ce ne permit să diagnosticăm și să rezolvăm probleme legate de funcționalitatea produsului și să ne asigurăm că trimiterea mesajelor e constant de încredere,” au declarat reprezentanții Google.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Hacker care lucrează pe un laptop, într-o cameră de circuite. Există numeroase secrete de securitate cibernetică ale hackerilor
Secrete de securitate cibernetică ale hackerilor. Cum îți poți proteja dispozitivele
Secrete de securitate cibernetică ale hackerilor. Cum îți poți proteja dispozitivele
Utilizator care ține în mână două telefoane Google Pixel 4. Două opțiuni exclusive Google Pixel au fost dezactivate. În curând, Google va lansat Pixel 6A, ce nu va avea o funcționalitate importantă
Pixel 6A nu va avea o funcționalitate importantă a telefonului Pixel 6. La ce senzor a renunțat Google
Pixel 6A nu va avea o funcționalitate importantă a telefonului Pixel 6. La ce senzor a renunțat Google
Evenimentul Google I/O 2022, 11 mai 2022, cu imagini cu Pixel 7 și Pixel 7 Pro, de culoare albă, pe 2 ecrane și un telefon
Google I/O 2022: Gigantul tech a dezvăluit noi telefoane Pixel și Pixel smartwatch
Google I/O 2022: Gigantul tech a dezvăluit noi telefoane Pixel și Pixel smartwatch
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×