Mai multe branduri americane, printre care se numără Apple, Google, Ford și Harley-Davidson au oprit vânzările în Rusia din cauza invaziei Ucrainei. Unele companii din Europa au luat aceeași decizie în ultima săptămână.
Apple și Google opresc vânzarea produselor în Rusia. Ce servicii nu vor mai fi disponibile
Apple și Google opresc vânzarea produselor proprii în Rusia, în urma războiului din Ucraina și a sancțiunilor internaționale.
Apple susține că a oprit vânzarea produselor sale, printre care se numără și iPhone, în Rusia, scrie ABC News. Alphabet, compania mamă a Google, nu mai include publicațiile de stat din Rusia în categoria știrilor de pe platformă.
Ford e o altă compania ce a luat măsuri în contextul conflictului din Ucraina. Firma și-a anunțat partenerul de producție din Rusia că va suspenda operațiunile în acea țară. Și Harley-Davidson va suspenda afacerile și livrările motocicletelor din acea țară.
Apple și Google opresc vânzarea produselor în Rusia
În plus, cele mai mari linii maritime, MSC și Maersk, au suspendat transportul containerelor în și din Rusia.
Țările vestice au impus restricții semnificative Rusiei, ce au izolat economia națională de la sistemul financiar global, potrivit ABC News.
„Suntem extrem de îngrijorați de invazia rusă a Ucrainei și suntem alături de toți oamenii care suferă din cauza violenței,” au declarat reprezentanții Apple, într-un comunicat care anunța oprirea vânzărilor în Rusia.
Apple și Google opresc vânzarea produselor în Rusia, dincolo de întreruperea mai multor servicii. Apple Pay va fi limitat pe teritoriul țării.
Numărul companiilor care au oprit afacerile în Rusia a crescut când rachetele au început să lovească orașe importante din Ucraina. Elon Musk a promis că va salva Stația Spațială Internațională după ce Rusia a sugerat că o va lasă să cadă din orbită.
„Ford e extrem de îngrijorat de invadarea Ucrainei și a amenințărilor la adresa păcii și stabilității. Situația ne-a obligat să regândim operațiunile noastre în Rusia,” au declarat reprezentanții Ford.
Apple și Google opresc vânzarea produselor în Rusia, alături de companii precum Nike. Aceasta nu mai permite comercializarea produselor sale de pe site și aplicație în Rusia. Compania susține că nu poate garanta livrarea produselor consumatorilor din acea țară.
Economia Rusiei a fost afectată semnificativ de sancțiunile internaționale
Rusia are a 11-a cea mai mare economie din lume și se află pe locul 6 în topul furnizorilor de bunuri. Decizia MSC și Maersk de a suspenda transportul containerelor în și din Rusia a oprit o porțiune semnificativă a capacității țării.
La începutul săptămânii, Moscova a anunțat că va împiedica temporar abilitatea investitorilor străini de a vinde active din Rusia. Firmele BP și Royal Dutch Shell au abandonat deja afacerile din Rusia, însă, potrivit ABC News.
Dincolo de faptul că Apple și Google opresc vânzarea produselor în Rusia, numeroase alte companii au luat decizii similare. La nivel global, bănci, companii aeriene, producători auto și alții au încheiat parteneriate în Rusia. Ce ar reprezenta simbolul Z de pe tancurile armatei ruse.
Potrivit unor surse ABC News, Raiffeisen Bank International ia în considerare retragerea din Rusia. Ar deveni prima bancă europeană ce ar face acest pas de la debutul invaziei.
„Lumea corporativă construiește o fortăreață pentru a izola Rusia de comunitatea internațională,” a declarat Susannah Streeter, analist din cadrul Hargreaves Lansdown.
Companiile Visa și Mastercard au blocat numeroase instituții financiare din Rusia de la sistemele lor financiare. Nokia și Ericsson au oprit livrările către Rusia, în conformitate cu sancțiunile impuse. La fel au făcut și Volvo, General Motors și Jaguar Land Rover.