UE a lansat un program spațial ambițios, numit Iris2, ce are o valoare de 10 miliarde de euro. Iris2 e o constelație de 290 de sateliți, ce va concura cu sistemul Starlink creat de SpaceX, compania lui Elon Musk.
Uniunea Europeană lansează Iris2. Cât a costat programul spațial care va concura cu sistemul Starlink al lui Elon Musk
Uniunea Europeană lansează Iris2, un program spațial menit să concureze cu sistemul de sateliți Starlink, creat de SpaceX, compania lui Elon Musk.
Dincolo de faptul că Iris2 a fost descris drept „un pas important pentru suveranitatea și conexiunea sigură a UE”, acesta confirmă și distanțarea de Marea Britanie în urma Brexit, scrie The Guardian.
Constelația de sateliți e menită să asigure securitatea cibernetică pentru țările din Uniune.
Uniunea Europeană lansează Iris2
Iris2 e un proiect-far al UE în sectorul spaţial după programele Galileo (geolocalizare prin satelit) şi Copernicus (monitorizarea climei).
Uniunea Europeană lansează Iris2, ce prevede o reţea de 290 de sateliţi multi-orbitali. Oferă servicii de conexiune la internet şi care vor fi lansaţi până în 2030.
Această constelaţie europeană de sateliţi ar permite comunicaţii securizate în domenii cheie precum apărarea, reţeaua diplomatică europeană, gestionarea crizelor şi monitorizarea. Precum şi un acces comercial la internet. În contextul în care războiul internetului spaţial este în plină desfăşurare.
Piaţa internetului spaţial de mare viteză e utilă mai ales pentru a deservi regiunile izolate lipsite de fibră optică. În ultimii ani, a devenit ultraconcurenţială.
La începutul anului 2024, administratorii reţelei Starlink au anunţat că au plasat deja pe orbită peste 6.000 de sateliţi. Și că aveau 2,6 milioane de clienţi, în timp ce obiectivul final este acela de a plasa în spaţiu un număr total de aproape 30.000 de sateliţi.
Uniunea Europeană a decis să atribuie gestionarea Iris2 consorţiului SpaceRISE. Acesta e condus de compania franceză Eutelsat, cea spaniolă Hispasat şi cea luxemburgheză SES. Pentru o concesiune pe 12 ani în cadrul unui parteneriat public-privat.
Citește continuarea pe observatornews.ro