Motorul de căutare ChatGPT a devenit disponibil pentru toți utilizatorii azi. Poate fi accesat gratuit. În cadrul anunțului, OpenAI a dezvăluit că există și o versiune „optimizată” a motorului de căutare pe mobil.
ChatGPT Search a fost lansat oficial. Motorul de căutare AI e gratuit pentru toți utilizatorii
ChatGPT Search a fost lansat oficial, un competitor direct pentru motorul de căutare Google, care a dominat căutările online de aproape 2 decenii.
În plus, permite și căutarea cu modul vocal avansat, scrie The Verge.
Motorul de căutare ChatGPT a devenit accesibil în octombrie abonaților la serviciu. Dar, acum, va fi disponibil tuturor, gratuit. Utilizatorii care vor să îl folosească trebuie să aibă un cont oficial.
ChatGPT Search a fost lansat oficial
ChatGPT e cea mai cunoscută platformă de inteligenţă artificială (AI) generativă. Acum, poate fi utilizat ca motor de căutare gratuit de sutele de mii de utilizatori ai săi. Prin urmare, se plasează în concurenţă directă cu Google, transmite AFP, scrie AGERPRES.
ChatGPT Search a fost lansat gratuit pentru toți utilizatorii săi. OpenAI a prezentat această extensie la sfârşitul lunii octombrie, la mai puţin de doi ani de la lansarea ChatGPT. Însă aceasta a fost rezervată iniţial abonaţilor plătitori.
Utilizatorii vor avea nevoie doar de un cont, chiar şi unul gratuit, pentru a pune întrebări prin ChatGPT Search. Spre exemplu despre ştiri recente sau evenimente viitoare. Și pentru a primi un răspuns scris cu link-uri către site-uri web.
Adăugarea acestei funcţii „oferă ChatGPT posibilitatea de a accesa informaţii în timp real. Și, desigur, de a căuta răspunsuri pe internet”, a explicat Kevin Weil, director de produs la OpenAI, într-o înregistrare video făcută publică recent.
Prin urmare, aplicaţia nu se mai limitează, aşadar, la imensa sa cantitate de date acumulate înainte de o dată din trecut.
De asemenea, acum că ChatGPT Search a fost lansat oficial, poate afişa răspunsuri pe o hartă, precum Google Maps, serviciul dominant în acest sector. Iar modul de conversaţie verbală cu ChatGPT poate, de asemenea, să îşi extragă răspunsurile de pe internet. Această funcție e momentan disponibilă doar pentru utilizatorii plătitori.
Inteligența artificială a schimbat domeniul tech
Ca răspuns la creşterea spectaculoasă a ChatGPT de la OpenAI, Google, Meta (Facebook, Instagram) şi alţi giganţi ai tehnologiei au lansat servicii similare în 2023 şi 2024. Acestea sunt capabile să producă text şi imagini la o simplă solicitare formulată în limbaj obişnuit. Asistentul Google, Gemini, avea deja acces la internet.
Însă, Google, liderul mondial al publicităţii online a adăugat şi AI generativă motorului său de căutare, care acum răspunde la întrebări prin funcţia „AI Overviews”. Adică răspunsuri scrise, ce apar înainte de link-urile tradiţionale, spre nemulţumirea multor creatori de site-uri.
Acum că ChatGPT Search a fost lansat oficial, rămâne de văzut ce impact va avea asupra căutărilor online. De când Google a devenit sinonim cu căutarea online, o activitate extrem de profitabilă datorită tehnologiilor de publicitate asociate, supremaţia sa nu a fost niciodată cu adevărat pusă sub semnul întrebării.
Microsoft e principalul investitor al OpenAI. A fost primul care a integrat AI generativă într-un motor de căutare existent, Bing, începând din februarie 2023. Acesta a fost un efort de a-şi scoate în evidenţă serviciul. Google a rămas în mare parte fruntaş, însă ameninţările sunt în creştere.