Experții au descoperit o metodă de a produce în masă panouri solare construite dintr-un material numit „miraculos”. Acesta ar crește semnificativ eficiența panourilor solare și ar putea schimba industria energetică.
Panouri solare create dintr-un „material miraculos” pot ajunge în curând pe piață. Cât de eficiente sunt
Pe piață ar putea să apară în curând panouri solare create dintr-un „material miraculos”, ce ar reduce semnificativ costurile la energie.
Perovskitul poate revoluționa industria energiei regenerabile, potrivit The Independent.
Dar trecerea de la succesul fantastic înregistrat în laborator la panouri solare comerciale s-a dovedit a fi dificilă din cauza problemelor legate de rezistență.
Panouri solare create dintr-un „material miraculos” pot ajunge în curând pe piață
Acum, o echipă de cercetători susține că a găsit o soluție pentru comercializarea noilor panouri solare. Studiul a analizat mai multe metode de producție pentru această tehnologie.
În urma acestui studiu, aceste panouri solare create dintr-un „material miraculos” pot fi produse la nivel comercial.
Echipa de cercetare a fost condusă de Institutul de Tehnologie Karlsruhe (KIT) din Germania și Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA. Potrivit studiului, un proces de vidare folosit în cazul smartphone-urilor are avantaje semnificative în comparație cu abordarea bazată pe solvenți, folosită de obicei pentru celulele solare.
„Procesul bazat pe vidare a fost dovedit în industrie timp de mai multe decenii,” a declarat Ulrich W. Paetzold, profesor în cadrul KIT.
„Deși pot avansa decisiv comercializarea celulelor solare, astfel de procese nu sunt utilizate îndeajuns de des,” a continuat W. Paetzold.
Celulele solare care folosesc o combinație de perovskit și silicon au un potențial mult mai mare de a genera electricitate cu ajutorul razelor soarelui în comparație cu celulele de silicon tradiționale.
Recent, și Mercedes-Benz a dezvăluit Vision EQXX, mașină dotată cu panouri solare.
În noiembrie 2023, experți din cadrul firmei de tehnologie solară Longi, din China, au stabilit un nou record. Au obținut o eficiență 33.9 % pentru celule solare cu perovskit și silicon. Adică acestea sunt cu aproape 30% mai eficiente decât celulele de silicon.
Aceste panouri solare create dintr-un „material miraculos” pot revoluționa industria energiei regenerabile. Celulele din noua generație ar, teoretic, o limită a eficienței de 43%. Adică sunt cu 50% mai eficiente decât limita de 29% a celulelor din silicon. Dar această limită probabil nu va fi atinsă în context comercial.
Experții vor să folosească perovskit pentru a crea panouri solare mai eficiente
O altă firmă din China a avut succes în 2023 cu panourile solare din silicon și perovskit. Acestea au permis experților să înceapă producția în masă.
Compania plănuiește să deschidă o fabrică dedicată acestor panouri solare create dintr-un „material miraculos” în provincia Jiangsu.
Și compania Oxford PV, din Marea Britanie, vrea să comercializeze această tehnologie. Oxford PV are planuri să deschidă o fabrică în Germania.
Noul studiu a fost publicat în jurnalul Energy & Environmental Science. Rămâne de văzut când și dacă aceste panouri solare mult mai eficiente vor ajunge pe piață. Panourile solare reprezintă o sursă importantă de energie regenerabilă.
În aceeași categorie intră și turbinele eoliene. Recent. o companie din SUA a dezvăluit planul său pentru cel mai mare avion din lume, capabil să transporte ușor componentele imense ale acestor turbine.