Geoffrey Hinton tocmai a primit un Premiu Nobel, alături de alți 2 experți în domeniu. Deși e considerat unul dintre „nașii AI” și a dezvoltat semnificativ sectorul, Hinton nu s-a sfiit să critice direcția actuală a industriei și să privească critic potențial pe care îl are această tehnologie.
Laureatul Nobel și „nașul AI” se teme de propria creație. De ce avertizează Geoffrey Hinton că inteligența artificială e periculoasă
Laureatul Nobel și „nașul AI” Geoffrey Hinton se teme că propria creație ar putea duce la dispariția speciei umane.
După câștigarea Premiului Nobel, Hinton a vorbit din nou despre riscurile AI, scrie The Wall Street Journal.
Potrivit expertului, această tehnologie poate pune în pericol specia umană, dacă nu e gestionată corespunzător.
Laureatul Nobel și „nașul AI” se teme de propria creație
Recompensat cu Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2024 alături de John Hopfield pentru descoperirile lor legate de „machine learning” (capacitatea maşinilor de a învăţa), cercetătorul canadiano-britanic Geoffrey Hinton e un pionier al inteligenţei artificiale (AI). S-a remarcat recent și prin avertismentele sale cu privire la această tehnologie, informează AFP, scrie AGERPRES.
Laureatul Nobel și „nașul AI” nu s-a sfiit să vorbească și despre potențialele efecte negative ale acestei tehnologii.
În martie 2023, atunci când a fost întrebat de jurnaliştii de la un post de televiziune american despre „riscurile ca inteligenţa artificială să distrugă omenirea”, Geoffrey Hinton nu şi-a ascuns îngrijorarea.
„Nu este ceva de neimaginat”, a spus el.
Câteva săptămâni mai târziu, cercetătorul septuagenar a părăsit grupul Google. Acolo lucra de zeci de ani. A plecat pentru a găsi companii mass-media în căutarea unor platforme cu ajutorul cărora să avertizeze opinia publică în legătură cu pericolele generate de AI.
Născut la Londra, acest cercetător are în prezent vârsta de 76 de ani. A crescut în Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei, înainte de a studia la Edinburgh, în Scoţia, şi la Universitatea Cambridge. Acum, după aproape 8 decenii de viață, a devenitul laureatul Nobel pentru Fizică și „nașul AI”.
Şi-a descris adeseori copilăria ca o existenţă sub presiune. A vrut să fie la înălţimea standardelor unei familii ilustre, compusă din cercetători de renume. Tatăl lui a fost membru al Royal Society, prestigioasa asociaţie a savanţilor britanici.
Geoffrey Hinton a părăsit Google
Socialist autoproclamat, Geoffrey Hinton a lucrat pentru mai multe universităţi americane începând cu sfârşitul anilor 1970. Dar a decis să respingă fondurile oferite de armata americană. Acesta e principalul finanţator al domeniului său de cercetare.
În 1987, s-a mutat definitiv la Toronto, după ce a obţinut o finanţare de la Guvernul canadian pentru lucrările sale asupra reţelelor neuronale.
Rămas timp de mulţi ani un profesor universitar marginal, ideile sale au ajuns în cele din urmă în rândul comunităţii de cercetători pe care îi frecventa. Acum a devenit și laureatul Nobel pentru Fizică și „nașul AI”.
„Înainte ca inteligenţele artificiale să nu devină mai inteligente decât noi, cred că cei care le dezvoltă ar trebui să fie încurajaţi să lucreze mai mult. Pentru a se gândi la modul în care acestea ar putea încerca să preia controlul”, a declarat Hinton. Declarațiile au fost făcute în faţa unui grup de industriaşi din industria high-tech în iunie 2023.
Hinton pare mai mult îngrijorat decât mândru de cercetările sale. Cu declaraţiile lui de după câştigarea premiului Nobel, Geoffrey Hinton a transmis lumii întregi un mesaj de prudenţă.