Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc marți, pe 5 noiembrie. Chiar și astronauții care locuiesc temporar în spațiu își vor putea îndeplini datoria civică prin votarea pentru candidatul preferat.
Cum votează astronauții de pe Stația Spațială Internațională: „NASA a creat un proces foarte simplu”
NASA a dezvăluit cum votează astronauții de pe Stația Spațială Internațională, cu ajutorul unui sistem simplu creat de agenția spațială americană.
În acest moment, se află 4 americani la bordul Stației Spațiale Internaționale, scrie Space.com.
Aceștia sunt Don Pettit și Nick Hague, din cadrul misiunii SpaceX Crew-9 și Butch Wilmore și Suni Williams, care au ajuns la bordul ISS în cadrul misiunii Boeing Starliner, scrie Forbes.
Cum votează astronauții de pe Stația Spațială Internațională
Cei 4 au ocazia să voteze alături de ceilalți 160 de milioane de americani care pot participa la alegeri.
„E o datorie foarte importantă pe care o avem în calitate de cetățeni,” a declarat Williams în cadrul unui interviu realizat în luna septembrie, în care a vorbit despre cum votează astronauții de pe ISS. „E foarte tare.”
„NASA a creat un sistem simplu prin care noi putem participa la alegeri. Așa că suntem încântați de această oportunitate,” a declarat Wilmore. Astronautul a dezvăluit în cadrul aceluiași interviu că tocmai ceruse un buletin de vot in absentia în aceeași zi.
Williams și Wilmore nu anticipau să voteze in absentia atunci când au ajuns la bordul ISS. Cei 2 au decolat la bordul Boeing Starliner, în primul test cu echipaj uman al navei, pe 5 iunie. Misiunea era programată pentru o singură săptămână.
Starliner a întâmpinat mai multe probleme după decolare, însă. NASA și Boeing au realizat mai multe teste, în timp ce capsula a fost prinsă de ISS. Într-un final, riscul întoarcerii echipajului la bordul Starliner a fost considerat prea mare. Capsula s-a întors pe Pământ, fără echipaj și fără alte defecțiuni.
Din cauza defecțiunilor tehnice, cei 2 vor rămâne la bordul ISS până în februarie 2025. Atunci vor reveni pe Pământ cu ajutorul unei capsule SpaceX.
Acum, Williams și Wilmore deja sunt integrați în programul de testare din cadrul laboratorului de pe ISS. Au fost numiți oficial membri ai misiunii SpaceX Crew 9, care a ajuns la bordul stației în urmă cu doar câteva săptămâni.
În ciuda acestor dificultăți, Williams și Wilmore tot vor putea vota pentru alegerile prezidențiale din 2024. Cu această ocazie, cei 2 au dezvăluit și cum votează astronauții de pe ISS.
Texas are o lege specială pentru astronauți
Spre deosebire de cei 2, Hague și Pettit știau că se vor afla la bordul ISS în noiembrie, când au loc alegerile. Ca urmare, au completat Federal Postcard Applications (FPCAs) înainte să plece de pe Pământ. Acestea sunt echivalente buletinului de vot in absentia pentru cetățenii și personalul militar care nu se află pe teritoriul SUA.
Centrul spațial Johnson se află în Houston, Texas, unde e organizat și programul de antrenare pentru astronauți. Ca urmare, cei mai mulți astronauți trăiesc în Texas și au reședința în acest stat. În 1997, Texas a introdus o lege cu ajutorul căreia astronauții pot vota din spațiu.
În același an, în timp ce se afla la bordul stației spațiale Mir, a Rusiei, astronautul NASA David Wolf a devenit primul american care a votat în spațiu.
O astfel de lege influențează cum votează astronauții în spațiu, pentru că eficientizează procesul.
NASA susține că și Space Communication and Navigation (SCaN) Program ajută în acest sens.
„După ce un astronaut completează un buletin de vot electronic, în laboratorul orbital, documentul trece prin Tracking and Data Relay Satellite System al NASA. De acolo, ajunge la o antenă de la complexul White Sands Test Facility al agenției, din Las Cruces, New Mexico,” susține NASA.
Din ew Mexico, NASA transferă buletinul de vot la Mission Control Center, de la Centrul Johnson. De aici, un oficial preia votul. Pentru a menține integritatea votului, buletinul de vot e codificat. Astfel, poate fi accesat doar de către astronaut și de către oficial.