Un nou robot umanoid creat în China ar putea atinge viteze de 3.6 metri/secundă, potrivit unei noi demonstrații. Ca urmare, ar fi cel mai rapid robot de acest fel creat până acum. Dar această viteză a fost atinsă doar cu ajutorul unor noi încălțări sport.
„Cel mai rapid robot din lume” a alergat în deșert. Ce viteză poate atinge STAR1, potrivit inventatorilor săi
Experții au realizat recent o demonstrație cu STAR1, numit „cel mai rapid robot din lume”, în mijlocul deșertului Gobi.
STAR1 e un robot biped creat de compania chineză Robot Era, scrie Live Science.
Are o înălțime de 171 de centimetri și o greutate de 65 de kilograme.
„Cel mai rapid robot din lume” a alergat în deșert
Ingineri chinezi au reuşit să construiască o variantă de robot umanoid biped, denumit STAR1. Aceștia susţin că este cel mai rapid din lume, după ce a reuşit să menţină o viteză maximă de deplasare de aproximativ 13 km/h (3,6 m/s) timp de 34 de minute, transmite Live Science, scrie AGERPRES.
Într-un videoclip promoţional al companiei, doi roboţi STAR1 sunt puşi să se întreacă unul cu celălalt. Cursa a avut loc prin Deşertul Gobi (nord-vestul Chinei), pentru a demonstra abilitățile pe care le are „cel mai rapid robot din lume”.
Unul dintre roboți a primit o pereche de pantofi sport. Pentru a vedea dacă încălţările îl vor ajuta să alerge mai repede.
Folosind motoare cu cuplu mare şi algoritmi AI, roboţii STAR1 au navigat prin diferite tipuri de teren. De la pajişti la pietriş, drumuri asfaltate şi pământ bătătorit.
Cu o viteză maximă de 3,6 m/s roboţii STAR1 au doborât recordul de viteză deţinut de robotul H1. Acesta e construit de compania Unitree și a fost, până acum, „cel mai rapid robot din lume”. Acesta a atins un record fixat la 3,3 m/s în luna martie a acestui an.
Robotul STAR1 a fost creat de o companie din China
Robotul STAR1 foloseşte sisteme hardware controlate de AI. Acestea au o capacitate de calcul de 275 de trilioane de operaţiuni pe secundă (TOPS), conform site-ului de specialitate Robot Era.
Ceea ce depășește cu mult unele dintre cele mai puternice modele de laptopuri ce au o putere de calcul ce variază între 45 şi 55 TOPS. Acestea fiind zise, chiar dacă „cel mai rapid robot din lume” pare impresionant, nu ar fi prima dată când o companie din China mimează tehnologie avansată în cazul roboților.
Și Tesla a avut recent o demonstrație în care roboții Optimus erau controlați de către oameni. Deși păreau să se miște și să gândească singuri la evenimentul We, Robot.
Elon Musk a dezvăluit robotul în vara anului 2021. Atunci, a promis că Tesla va introduce în curând roboții în casele oamenilor. În timpul prezentării, miliardarul nu a folosit un robot, însă. Ci un angajat îmbrăcat ca robot.
Într-un video publicat pe X, robotul Optimus al lui Elon Musk a fost filmat în timp ce împăturea haine. Doar că s-a aflat că un operator controla mișcările robotului, ce nu erau autonome.
STAR1 este doar unul dintre numeroasele modele de roboţi umanoizi prezentate de diferite companii în ultimele luni, printre acestea numărându-se şi Optimus Gen-2, produs de Tesla, robotul Figure 01 sau Atlas, construit de Boston Dynamics.