Mammoth e o uzină creată pentru a aspira poluarea din atmosferă, precum un aspirator gigant. Uzina a fost creată în Islanda și e a 2-a astfel de construcție a companiei elvețiene Climeworks în această țară.
„Cel mai mare aspirator din lume” ar putea lupta împotriva încălzirii globale. Cum funcționează Mammoth
„Cel mai mare aspirator din lume” a fost construit pentru a lupta împotriva încălzirii globale, în încercarea de a combate poluarea.
Mammoth e de 10 ori mai mare decât prima uzină, Orcă. Aceasta a devenit funcțională în 2021, scrie CNN.
Captarea directă a aerului (DAC) e o tehnologie creată să aspire aerul și să scoată carbonul din el cu ajutorul unor substanțe. Carbonul poate fi injected ulterior sub pământ, refolosit sau transformat în produse solide.
„Cel mai mare aspirator din lume” ar putea lupta împotriva încălzirii globale
Uzinele Climeworks vor să transporte carbonul în subteran. Acolo, va fi transformat natural în piață, ceea ce va bloca permanent carbonul. Climeworks colaborează cu Carbfix pentru acest proces complet.
Pentru că uzina funcționează în acest fel, a fost numită „cel mai mare aspirator din lume”. Întreaga operațiune folosește energie verde geotermală, abundentă în Islanda, una dintre cele mai sigure țări din lume.
DAC e considerată o soluție climatică de noua generație. A atras atenția guvernelor și industriilor private, pe măsură ce oamenii continuă să folosească un volum imens de combustibili fosili. Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă, ce accelerează încălzirea globală, a atins un nivel record în 2023.
Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, fenomenul are consecințe devastatoare pentru oameni și natură. Mulți experți susțin că oamenii trebuie să găsească metode prin care să elimine carbonul din atmosferă. Dincolo de restricționarea combustibililor fosili, care sunt periculoși.
Dar tehnologii precum DAC, ce e folosit în cazul uzinei numite „cel mai mare aspirator din lume” sunt în continuare controversate. Au fost criticate drept scumpe și pentru faptul că pot consuma cantități mari de energie. În plus, eficiența lor încă nu a fost demonstrată la un nivel global. Mai mult, unii experți cred că astfel de tehnologii ar putea distrage de la problema principală – introducerea unor legi și reguli pentru a reduce consumul de combustibili fosili.
Tehnologia DAC e controversată
Tehnologia DAC ar fi „plină de incertitudini și riscuri ecologice” a declarat Lili Fuhr, directoare în cadrul Center for International Environmental Law.
Climeworks a început să construiască Mammoth în iunie 2022. Compania susține că e cea mai mare uzină de acest fel din lume, motiv pentru care a fost numită și „cel mai mare aspirator din lkume”.
Are un design modular, cu spațiu pentru 72 de recipiente de colectare. Adică părțile aspiratorului pe care mașinăria le folosește pentru a aspira dioxidul de carbon din aer. Aceste recipiente pot fi puse una deasupra celeilalte și pot fi mutate cu ușurință. În acest moment, uzina e dotată cu 12 astfel de recipiente. Dar și mai multe vor fi adăugate în următoarele luni.
Mammoth va putea aspira 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an, dacă e atinsă capacitatea maximă. Adică echivalentul îndepărtării a 7.800 de mașini pe bază de benzină.
Climeworks nu a oferit un cost exact pentru fiecare tonă de carbon înlăturată din atmosferă. Dar a precizat că se apropie mai degrabă de 1.000 de dolari pe tonă, nu 100 de dolari pe tonă.