Cele 2 cabluri de Internet subacvatice au fost deteriorate brusc, potrivit autorităților locale. Experții suspectează că problema ar fi fost cauzată de Rusia, care încearcă să afecteze infrastructura globală subacvatică.
Cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost tăiate în mod misterios. Rusia e suspectată de un „război hibrid”
2 cabluri de telecomunicații din Marea Baltică, ce legau Finlanda și Suedia de Europa, au fost tăiate în mod misterios, susțin experții.
Un cablu de comunicații dintre Lituania și Suedia a fost tăiat duminică dimineața, în jurul orei locale 10 dimineața, scrie CNN.
Sistemele de monitorizare ale companiei care gestionează cablul au alertat că acesta a fost tăiat din cauza întreruperii traficului. Un alt cablu, dintre Finlanda și Germania, a fost și el tăiat. E singurul cablu direct de acest fel între Finlanda și Europa Centrală.
Cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost tăiate în mod misterios
C-Lion1 e un cablu submarin cu o lungime de 1.172 kilometri. Leagă capitala finlandeză Helsinki de portul Rostock la Marea Baltică din nord-estul Germaniei. Acesta a fost tăiat luni, potrivit operatorului său, grupul de tehnologie finlandez Cinia.
Ruptura e localizată la sud de insula Öland, în apele suedeze. Adică la aproximativ 700 km de Helsinki. A dus la întreruperea tuturor conexiunilor de fibră optică ale acestui cablu.
„Acest tip de ruptură nu se produce în aceste ape fără un impact extern”, a adăugat grupul Cinia, după ce 2 cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost afectate.
Poliţia finlandeză a deschis, de asemenea, o anchetă. Suedia şi Lituania, după Finlanda şi Germania luni, s-au declarat „profund îngrijorate” de ruperea cablului de Internet care leagă cele două ţări.
„Situaţiile de acest tip trebuie evaluate ţinând cont de ameninţarea tot mai mare pe care Rusia o reprezintă în vecinătatea noastră”, au spus miniştrii apărării din cele două ţări, menţionând „un număr tot mai mare de activităţi hibride în Europa”.
„Securitatea noastră europeană nu este ameninţată doar de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ci şi de războaiele hibride purtate de actori rău intenţionaţi”, au estimate ele. Autoritățile au adăugat că „un astfel de incident trezeşte imediat suspiciunea de daune cauzate în mod intenţionat”.
Citește continuarea pe observatornews.ro