Nu există urmă de îndoială că AI va avea un impact asupra pieței muncii. Deși cei mai mulți cred că inteligența artificială va duce la eliminarea mai multor posturi, adevărul e că tehnologia va și crea locuri de muncă.
5 noi joburi care vor fi create de AI în Europa. Ce slujbe vor fi la mare căutare
Experții au vorbit despre 5 noi joburi care vor fi create de AI în Europa, deși tehnologia amenință numeroase alte industrii.
Industria tech se va schimba semnificativ. Recent, Parlamentul European a aprobat Artificial Intelligence Act, primul set de reguli pentru companii care folosesc tehnologii AI, scrie Euronews.
Schimbările pe piața de muncă vor fi foarte rapide în următorii ani, susțin experții. Dar, potrivit estimărilor, unele joburi vor fi la mare căutare.
5 noi joburi care vor fi create de AI în Europa
Atunci când vine vorba de viitorul joburilor, unele dintre ele vor fi mult mai căutate pe viitor, influențate de inteligența artificială.
Iată 5 noi joburi care vor fi create de AI în Europa, potrivit experților:
Specialiști AI
Inteligența artificială va schimba piața muncii. În 2022, această piață avea o valoare de 26.42 de miliarde de dolari. Până în 2029, va crește până la 161.81 de miliarde de dolari. Ca urmare, specialiștii în domeniu vor câștiga, în medie, 153.000 de dolari, așa că vor avea unele dintre cel mai bine plătite slujbe pe viitor.
Ingineri specializați pe AI
Inginerii specializați pe AI dezvoltă, programează și antrenează algoritmi AI astfel încât să „funcționeze precum un creier uman”, potrivit unei definiții Microsoft.
Pe site-ul Microsoft, compania caută astfel de ingineri care au experiență în dezvoltare software, programare și inginerie de date.
Analist de securitate cibernetică
Printre cele mai căutate noi joburi care vor fi create de AI se numără și cele legate de securitatea cibernetică. Acest segment include unele dintre cele mai căutate profesii din Europa, mai ales în state precum Germania, Italia, Suedia și Olanda.
Astfel de analiști creează standarde de securitate și identifică și analizează factori de risc. În plus, descoperă vulnerabilități în cadrul companiilor, pentru a le proteja de atacuri cibernetice externe.
„Întotdeauna e un risc că nivelul mare de date care e introdus în AI va ajunge pe mâinile celor care nu sunt autoritzați,” a declarat Sebastian Mayer, expert în domeniu.
Consultant AI
Comisia Europeană deja angajează consultanți (sau specialiști tehnici) în domeniul AI, în Luxemburg și Belgia.
Aceștia vor avea rolul de a superviza și aplica „noile reguli pentru modelele AI generale”. În plus, vor dezvolta și „codurile de bună practică” pentru cum trebuie folosită această nouă tehnologie.
Ofițer de etică AI
Printre aceste noi joburi care vor fi create de AI se numără ofițeri de etică AI. Astfel de ofițeri au un rol important în procesul de angajare. Pentru că trebuie să se asigure că impactul AI va fi echilibrat asupra angajaților.
În plus, trebuie să studieze și potențialele idei preconcepute care apar cu utilizarea AI în procesul de angajare. Trebuie să știe datele istorice care pot oferi un avantaj anumitor grupuri de angajați.
Proiectul SHERPA, propus de un grup de experți din 6 țări europene, a fost propus înainte de adoptarea AI Act. Potrivit datelor, astfel de ofițeri trebuie să aibă poziții interne care să „combine înțelegerea științifică și tehnică cu o cunoaștere a drepturilor omului și etice”.