A doua Lună Plină din acest an poartă denumirea de Luna Zăpezii și va avea loc luna aceasta. Atunci când o să apară la orizont, în ciuda denumirii, Luna va fi colorată în nuanțe de roșu și portocaliu.
Luna Zăpezii 2025. Când apare și ce semnificație are
Luna Zăpezii 2025 va avea loc în același timp ca un alt fenomen inedit. Ambele vor oferi un spectacol astronomic în doar câteva zile.
Luna Plină din februarie poartă mai multe denumiri. Dincolo de Luna Zăpezii, mai e numită și Luna Foametei sau Luna Furtunilor, în funcție de cultură, scrie Forbes.
În același timp cu Luna Plină va avea loc și parada planetelor din acest an. Încă din ianuarie și continuând în februarie, cei care se uită pe cer vor putea vedea 6 dintre aceste planete în linie.
Luna Zăpezii 2025
În 2025, Luna Zăpezii va fi vizibilă în noaptea de 12 februarie. Cea mai spectaculoasă priveliște va avea loc imediat după apus, când Luna Plină se va ridica pe cer.
Dincolo de Luna Zăpezii, fenomenul din luna februarie mai are și alte denumiri, în funcție de cultură. Printre acestea se numără Luna Foamei, Luna Furtunilor, Luna Lupului și Luna Lumânărilor, potrivit NASA. La fel precum Luna Zăpezii, aceste denumiri fac trimitere la fenomenele ce au loc în această perioadă.
După Luna Zăpezii, în 2024 va urma Luna Viermelui, pe 14 martie. Va fi ultima Lună Plină din prima parte a anului.
Luna Viermelui din martie va fi și ea deosebită. Atunci va avea loc prima eclipsă lunară totală din anul 2022. Fenomenul va fi vizibil în America de Nord și de Sud.
Dincolo de Luna Zăpezii, în februarie 2025 încă poți vedea un alt fenomen spectaculos, numit parada planetelor.
Parada planetelor în 2025 e un fenomen unic în viață
Astfel de evenimente nu sunt doar un spectacol astronomic. Pot avea un impact real asupra Sistemului Solar și pot oferi noi informații experților despre mișcările cosmice.
Cele 8 planete din Sistemul Solar orbitează în jurul Soarelui în același plan plat, dar la viteze diferite. Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, are o orbită de doar 88 de zile. Orbita Pământului e de 365 de zile. Neptun, în schimb, are nevoie de 60.190 de zile pentru o orbită completă. Adică echivalentul a 165 de ani pe Pământ.
Pentru că planetele au orbite diferite, în anumite ocazii, unele dintre ele pot să fie aliniate pe aceeași parte a Soarelui. De pe Pământ, dacă orbita e sincronizată perfect, putem vedea mai multe planete pe cer noaptea în același timp. În funcție de condițiile meteo, în februarie 2025 vei putea vedea și Luna Zăpezii, dar și parada planetelor.
În ocazii rare, toate planetele se vor alinia în așa fel încât să fie vizibile de pe Pământ. Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn sunt îndeajuns de luminoase pentru a fi vizibile cu ochiul liber. Dar pentru a vedea Uranus și Neptun vei avea nevoie de un binoclu sau de un telescop dacă vrei să vezi parada planetelor în 2025.
În timpul nopților senine din ianuarie și februarie, toate planetele, cu excepția lui Mercur, vor fi vizibile. Pe 28 februarie, însă, Mercur li se va alătura. Observarea fenomenului depinde de condițiile meteo din acea seară.