O amplă operațiune de căutare a fost declanșate de autoritățile italiene în apropierea coastelor Siciliei. Bărci și scafandri caută șase persoane dispărute după scufundarea ambarcațiunii. Iahtul s-a scufundat în jurul orei locale 4.30.
Încălzirea globală ar fi dus la scufundarea iahtului pe care se afla Mike Lynch, susține un climatolog. Ce s-ar putea întâmpla în Italia pe viitor
Iahtul pe care se afla Mike Lynch, un miliardar tech din Marea Britanie, s-a scufundat în apropiere de coasta Siciliei în timpul unei furtuni violente.
Iahtul se afla în apropiere de Porticello atunci când paza de coastă italiană a anunțat că s-a scufundat. Este un iaht construit în 2008, de 56 de metri, numit Bayesian, sub pavilion britanic.
Mike Lynch, cunoscut la nivel internațional drept „Bill Gates al Marii Britanii”, se află printre persoanele dispărute, alături de fiica sa de 18 ani, scrie Fortune.
Încălzirea globală ar fi dus la scufundarea iahtului pe care se afla Mike Lynch, susține un climatolog
Încălzirea globală ar putea fi unul dintre factorii care au declanşat furtuna extremă ce a scufundat iahtul de lux britanic în largul coastei Siciliei, a afirmat climatologul italian Luca Mercalli pentru Reuters, scrie AGERPRES.
Un bărbat a fost declarat mort şi şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului cu iahtul pe care se afla Mike Lynch. Antreprenorul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch se afla la bordul „Bayesian”, un velier de 56 de metri. Vasul a fost surprins brusc de o furtună violentă.
Mercalli e preşedintele societăţii meteorologice italiene. Climatologul declarat că episodul ar fi putut fi o trombă marină. Adică o tornadă deasupra apei, sau un „downburst”. Acesta e un fenomen mai frecvent, care nu implică rotaţia aerului. În ultimii ani, experții au atras atenția și asupra fenomenului medicane, ce are loc în Marea Mediterană.
„Nu ştim exact ce a fost, deoarece totul s-a întâmplat pe întuneric, în primele ore ale zilei. Aşadar nu avem fotografii”, a spus acesta.
În Italia, trombele marine pot atinge viteze de până la 200 de kilometri pe oră. În timp ce „downburst”-urile pot genera rafale de peste 250 km pe oră. Acestea ar fi putut avea loc în apropierea vasului pe care se afla Mike Lynch.
Statisticile arată că „downburst”-urile devin din ce în ce mai frecvente în întreaga ţară. Iar Mercalli a declarat că acest lucru ar putea avea o legătură cu încălzirea globală.
Clima din Italia suferă de pe urma încălzirii globale
Furtunile şi precipitaţiile abundente au afectat Italia în ultimele zile, după săptămâni de căldură intensă.
„Temperatura suprafaţei mării din jurul Siciliei era de aproximativ 30 de grade Celsius. Ceea ce este cu aproape 3 grade mai mult decât în mod normal. Această creştere a temperaturii creează o sursă imensă de energie care contribuie la aceste furtuni,” a explicat Mercalli.
„Aşadar, nu putem spune că totul se datorează schimbărilor climatice. Dar putem spune că acestea au un efect de amplificare,” a continuat expertul, ce a vorbit despre posibilele condiții meteo din momentul în care iahtul pe care se afla Mike Lynch s-a scufundat.
O altă furtună de proporţii similare a dus la moartea a patru persoane. În acest caz, ambarcaţiunea lor turistică s-a scufundat pe Lacul Magglore, în nordul Italiei, în mai anul trecut.
Diversitatea geologică a ţării o face predispusă la inundații şi alunecări de teren. Mările din jur, care se încălzesc rapid, cresc riscul unor furtuni tot mai intense.
„Catastrofele provocate de schimbările climatice în Italia vor deveni tot mai frecvente şi mai intense”, a spus Mercalli.