Femelele colibri se „deghizează” pentru a evita agresiunile. La ce truc inedit apelează

Femelele colibri se „deghizează” în masculi, pentru a evita agresiunile atunci când adună nectarul din flori, potrivit unui studiu recent.

Publicat: 26 septembrie 2022, 7:43
Reclamă

Păsările colibri sunt unele dintre cele mai cunoscute specii de pe planetă. Ele impresionează cu abilitățile lor, dar și cu dimensiunile inedite. Potrivit unui studiu recent, femelele speciei se pot „deghiza”. 

Experții au observat că femelele colibri apelează la mimetism pentru a evita agresiunile, potrivit AGERPRES

Astfel, ele adopta un aspect similar cu cel al masculilor, pentru a evita agresiunile atunci când se hrănesc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Femelele colibri se „deghizează” pentru a evita agresiunile

Unele dintre femelele de colibri adoptă penajul specific masculilor pentru a evita concurenţa acestora în timpul colectării nectarului din flori. Această strategie reprezintă un exemplu remarcabil de mimetism practicat între sexele aceleiaşi specii, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP, scrie AGERPRES. 

Specia de colibri-iacobin e comună din America Centrală şi de Sud. Penajul colorat al masculului se distinge de obicei de cel al femelei, care este mai degrabă tern. Cu toate acestea, 20% dintre aceste femele ajung să mimeze penajul masculilor. Astfel, femelele colibri se „deghizează” pentru a evita agresiunile. 

Reclamă
Reclamă

O astfel de „deghizare” îi descurajează pe masculi să le atace. Aceștia sunt foarte prompţi să alunge un concurent atunci când vine vorba despre accesul la nectarul florilor. Studiul a fost publicat în revista de cercetări biologice Proceedings B, editată de Royal Society.

„Femelele androcrome (cu penaj de mascul) îi imită pe masculi, mai agresivi, pentru a avea acces la nectar”, a declarat coordonatorul studiului, Jay Falk, cercetător la Facultatea de Biologie a Universităţii Washington din Statele Unite.

Mimetismul între specii este bine documentat. Unele dintre ele adoptă aspectul caracteristic al alteia pentru a înşela, de exemplu, un prădător. Specii de fluturi inofensivi au adoptat astfel pe aripile lor motive colorate similare celor care apar la specii de fluturi toxici pentru păsări, pentru a le descuraja astfel să îi atace.

Recent, Specia de papagal Spix a fost salvată – un stol este din nou în sălbăticie, după 20 de ani.

Acum, experții au observat că și femelele colibri se „deghizează” pentru a evita agresiunile. Cazul de mimetism – mai rar documentat în rândul femelelor – se manifestă în cadrul aceleiaşi specii şi are ca factor motivant dominaţia socială.

Femelele colibri nu adoptă și comportamentul masculilor

Ornitologii din echipa coordonată de Jay Falk au încercat să afle dacă femelele de colibri androcrome împing această „înşelăciune” şi mai departe, până în punctul unei asemănări fizice (dincolo de penaj) şi comportamentale. Răspunsul la această întrebare este negativ.

La anumite specii, schimbarea aspectului între masculi este corelată cu schimbări fiziologice. Aceasta indică unele capacităţi sau comportamente distincte. Specii de vrabie arborează nuanţe ale penajului care sunt corelate cu o agresivitate mai mare sau mai mică, au precizat autorii studiului.

Cercetătorii au comparat caracteristicile fizice ale masculilor de colibri-iacobini cu cele ale femelelor androcrome şi heterocrome. Acestea aveau un aspect fie similar, fie diferit de masculi. Ei au concluzionat că femelele colibri se „deghizează” pentru a evita agresiunile. 

Ornitologii au mers până într-acolo încât au supus exemplarele studiate unor teste de „explozivitate musculară”. Au măsurat capacitatea acestor păsări minuscule, renumite pentru rapiditatea şi acrobaţiile lor aeriene, de a-şi lua zborul după ce le-au fost ataşate de corp câteva mici greutăţi.

Află de ce s-a izbit un stol de păsări de o casă – experții ar fi descoperit cauza fenomenului neobișnuit.

Pe hârtie, nimic nu le-a diferenţiat pe cele două tipuri de femele. Astfel, femelele androcrome „obţin beneficiul de a apărea ca nişte masculi agresivi prin intermediul mimetismului, fără costul potenţial de a se şi comporta ca ei”, au precizat autorii studiului. Cu alte cuvinte, femela nu trebuie să facă un efort, muscular şi nervos, pentru a imita masculul, fiindu-i suficient doar să se „deghizeze”.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Rechin alb care sare din apă, cu cerul pe fundal. Prădătorul care sperie și marele rechin alb e orca
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
O femei arheolog care descoperă rămășițele unei țestoase care au fost descoperite în Pompeii
Descoperirea care poate rescrie istoria umană. Ce tehnologie preistorică au găsit experții
Descoperirea care poate rescrie istoria umană. Ce tehnologie preistorică au găsit experții
Telescop imens, pe fundal de apus, similar cu Sky Eye, cu ajutorul căruia China susține că ar fi detectat semnale de la civilizații extraterestre
Telescopul care „vede lucruri invizibile” a descoperit obiecte misterioase în spațiu. Ce a putut detecta
Telescopul care „vede lucruri invizibile” a descoperit obiecte misterioase în spațiu. Ce a putut detecta
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Monede Bitcoin pe bancnote de 100 de dolari. Un bărbat a aruncat la gunoi o avere Bitcoin
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Până acum, singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată la nivel național a întâmpinat numeroase probleme.  În 2021, El Salvador a devenit singura țară care a acceptat oficial Bitcoin drept...
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
2
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs cu noua platformă DOCS, creată în parteneriat de Franța și Germania.  Guvernele din Franța și Germania au anunțat recent DOCS. Acesta e un serviciu...
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
3
Yangwang U9, mașină care poate sări peste obstacole, prezentată la Singapore MotorShow, ianuarie 2025, pe roșu
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
Producătorul auto BYD a depășit Tesla la nivelul vânzărilor globale, cu vânzări anuale record pentru anul 2024.  BYD e un producător auto cunoscut din China. Potrivit celui mai recent raport, BYD ar fi avut...
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
4
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
5
Colaj cu iceberg și o barcă și pești de gheață, din descoperirea majoră în Oceanul Antarctic
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg enorm s-a desprins în Antarctica, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală.  Pe 13 ianuarie 2025, un aisberg de mărimea orașului Chicago...
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
PARTENERI
×