Dunele sub formă de stea sunt similare cu piramidele, dar ascund un secret pe care puțini l-ar ghici. Recent, experții au dezvăluit ce se întâmplă în deșert și cum se formează aceste dune spectaculoase.
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se întâmplă în deșert, de fapt
Recent, experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea, ce pot atinge și înălțimi de peste 300 de metri.
Aceste dune sunt considerate minunile deșertului. Acum, au fost analizate într-un nou studiu.
Unele dintre aceste dune pot atinge și înălțimi de peste 300 de metri.
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea
Dunele sub formă de stea sunt formaţiuni din nisip asemănătoare unor piramide. Pot atinge și înălţimi de peste 300 de metri, cu ramificaţii care pornesc dintr-un vârf central. Atunci când sunt văzute de sus, au aspectul unei stele, informează Reuters, scrie AGERPRES.
Oamenii de ştiinţă au publicat primul studiu aprofundat dedicat unei dune sub formă de stea. Au prezentat structura internă a acestei formaţiuni geologice şi au arătat timpul necesar formării. E mult mai rapid decât se crezuse, dar cu toate acestea, e un proces care se desfăşoară de-a lungul mai multor secole. Secretul dunelor de nisip a fascinat experții.
Studiul analizează o dună stelară din estul Marocului denumită Lala Lallia. Aceasta semnifică ”cel mai înalt punct sacru” în limba locală berberă. Duna e situată în deşertul Sahara, într-o mare de nisip denumită Erg Chebbi. E aflată la circa 5 kilometri distanţă de oraşul Merzouga, în apropiere de graniţa cu Algeria.
Lala Lallia se ridică la circa 100 de metri deasupra dunelor înconjurătoare şi are o lăţime de aproximativ 700 de metri. Conține circa 5-1/2 tone metrice de nisip.
Cercetătorii au folosit un radar care penetrează solul pentru a putea privi în interiorul dunei şi au utilizat datarea prin luminiscenţă pentru a determina în cât timp s-a format Lala Lallia. Aceasta e o metodă care are la bază cantitatea de energie prinsă în firele de nisip. Răspunsul: circa 900 de ani, într-o acumulare de circa 6.400 de tone metrice anual, pe fundalul vântului care împrăştie fără încetare nisipul în deşert.
Dunele sub formă de stea reprezintă mai puţin de 10% din dunele existente în deşerturile Terrei. Sunt cele mai înalte, depăşind alte tipuri cum ar fi barcanele, sub formă de semilună, precum şi dunele drepte şi lungi. Acestea au fost de asemenea observate pe Marte şi pe Titan, luna lui Saturn. Noul studiu a dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea.
Dunele sub formă de stea sunt cele mai înalte
”Dunele din deşert mi se par foarte frumoase”, a adăugat Duller. ”Priveliştea curbelor sinuoase şi felul în care lumina şi umbrele se schimbă în funcţie de soare, mereu arată diferit. Indiferent dacă este răcoarea dimineţii, miezul zilei sau aproape de apus. Diferitele culori ale nisipului în diferitele deşerturi sunt de asemenea foarte uimitoare. De la dune galbene, albe, roşii sau chiar negre în anumite părţi ale lumii”.
Radarul care penetrează solul a scos la iveală straturile existente în interiorul dunei Lala Lallia. Au arătat cum s-a format de-a lungul timpului prin acumulare de nisip şi cum părţi din structura ei internă se aseamănă cu alte tipuri de dune. Astfel, experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip.
”Dunele stelare s-au format în regiuni cu regimuri eoliene complexe, adică vânturi care suflă din direcţii diferite, şi unde are loc o acumulare netă de nisip, puncte în deşert unde mormanele gigantice de nisip sunt împrăştiate pentru a forma dune gigantice”, a spus Charlie Bristow, University of London, specialist în sedimentologie şi coautor al studiului.
Cercetătorii au mai stabilit de asemenea că Lala Lallia se deplasează spre vest cu o viteză de 0,5 metri anual.
Deşi astăzi se cunosc multe dune sub formă de stea, a fost descoperită doar una singură antică. Aceasta e conservată sub formă de gresie. A fost găsită în înregistrările geologice şi care datează din urmă cu circa 250 de milioane de ani în urmă, în Scoţia.