Din cauza faptului că a fost descoperit o singură dată, acest mineral are o valoare care nu poate fi calculată. Până acum, a fost identificată doar o bucată din acest mineral, ce are 1.61 carate și o culoare arămie.
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume, kyawthuite, a fost descoperit o singură dată până acum, deși are un aspect similar cu chihlimbarul sau topazul.
Piatra a fost cumpărată în 2010 în piața Chaung-gyi, din Myanmar, de către gemologul Kyaw Thu, scrie Science Alert.
Inițial, Thu credea că a găsit un alt mineral rar, numit scheelit. Dar când a început să prelucreze piatra, și-a dat seama că are de-a face cu ceva și mai rar.
Cel mai rar mineral din lume
Mineralele sunt elemente sau compuși inorganici care apar natural în natură. Fiecare are o structură internă și o compoziție chimică unică. Ca urmare, proprietățile pot varia. Potrivit bazei de date de minerale creată de Caltech, cristalul de kyawthuite are 1.61 karate și o nuanță de portocaliu închis. Are o greutate de 0.3 grame.
Află și care e una dintre cele mai rare trăsături faciale din lume.
Cel mai rar mineral de pe Pământ a fost recunoscut oficial de Asociația Mineralogică Internațională în 2015. În acest moment, se află în Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles. Există și o variantă sintetică de kyawthuite.
Formula chimică pentru kyawthuite e Bi3+Sb5+O4. Include bismut și stibiu, ambele metale rare. Raritatea kyawthuite e dată de modul în care s-ar fi putut forma acest mineral inedit.
Densitatea kyawthuite e de 8 ori mai mare decât cea a apei. Și de 2 ori mai mare decât cea a rubinelor.
Mineralul de borat painita e al 2-lea cel mai rar
Cum kyawthuite e atât de rar, nu se știu foarte multe detalii despre el până acum. În schimb, experții au mai multe informații despre painite, care ocupă locul 2 în topul celor mai rare minerale din lume.
Acest mineral e foarte rar și are o structură chimică enigmatică. În 1952, colecționarul de pietre prețioase Arthur Pain, a cumpărat 2 cristale de painite din Myanmar. Acestea au o nuanță roșiatică, cu posibile nuanțe de roz.
Inițial, pain a crezut că are de-a face cu rubine. În schimb, el achiziționase cel mai rar mineral din lume de atunci, înainte de descoperirea kyawthuite. Denumirea painite provine de la numele colecționarului. Pain a donat cele 2 cristale la Muzeul Britanic, în 1954, pentru a fi studiate.
O altă mostră de painite a fost descoperită în 1979, tot în Myanmar. Până în 2001, acestea erau singurele 3 specimene cunoscute.
Află și care e cel mai scump lichid din lume.
Myanmar e una dintre zonele în care se găsesc mai multe pietre prețioase foarte rare. Atunci când supercontinentul Gondwana s-a rupt, în urmă cu 18 de milioane de ani, teritoriul Indiei s-a îndreptat spre nord și s-a izbit de Asia de sud. Presiunea și temperatura ridicată în urma acestei coliziuni au format mai multe pietre prețioase, precum painite, rubine și safire, în acea zonă.
În acest moment, painite e mai comun. Mai multe cristale au fost descoperite în 2005. Chiar și așa, e unul dintre cele mai rare minerale din lume.
Specimenul de kyawthuite, cel mai rar mineral de pe Pământ, a fost descoperit de vănători de safire în albia unui râu. Descrierea sa științifică a fost publicată în 2017. Chiar dacă kyawthuite are o valoare prea mare pentru a fi calculată, painita are o valoare de 50.000 – 60.000 pentru fiecare carat.