Paleontologii au realizat o „descoperire de vis” într-unul din cele mai importante situri de fosile din Africa. În timpul excavării, au găsit o specie de mamifer carnivor care a fost numit Bastetodon, ce domina uscatul acum zeci de milioane de ani.
„Bestia înfricoșătoare” care trăia în Egipt. Paleontologii au numit găsirea creaturii o „descoperire de vis”
Paleontologii au descoperit „bestia înfricoșătoare” care trăia în Egipt și domina uscatul acum zeci de milioane de ani.
O echipă din cadrul Universității Mansoura și Universității Americane din Cairo a descoperit un craniu aproape complet al unui prădător care se afla în fruntea lanțului trofic, scrie Science Alert.
„Un strigăt entuziasmat a adus echipa împreună, ceea ce a marcat începutul unui descoperiri extraordinare. Un craniul aproape complet al unui carnivor antic de top, o descoperire de vis pentru orice paleontolog specializat pe vertebrate,” a declarat Shorouq Al-Ashqar, conducătorul studiului.
„Bestia înfricoșătoare” care trăia în Egipt
Experții au identificat specia, care făcea parte dintr-un grup mai mare de mamifere carnivore, ce a dispărut între timp, numite hienodonte. Specia Bastetodon avea aproximativ dimensiunea unui leopard.
„Bestia înfricoătoare” care trăia în egipt făcea parte din acest grup, din care făceau parte și specii ale unora dintre cele mai mari mamifere carnivore din istoria planetei. Bastetodon și rudele sale se aflau în vârful lanțului trofic în urmă cu 30 de milioane de ani. Pe atunci, era una dintre cele mai înfricoșătoare animale, susțin experții.
Descoperirea recentă demonstrează cât de divers era acest grup de mamifere. Craniul aproape intact le-a permis cercetătorilor să evalueze din nou un grup separat de hienodonte, de dimensiunea unui leu. Acele fosile au fost descoperite în urmă cu 120 de ani.
Alături de craniul nou descoperit, fosilele oferă informații inedite despre planete noastră în timpul unei tranziții climatice notabile. Bastetodon, numit și „regele” carnivorelor, a suferit în timpul acestei tranziții.
„Descoperirea Bastetodon e un succes semnificativ în înțelegerea diversității i evoluției hienodontelor și distribuirii lor globale,” a continuat Shorouq.
„Bestia înfricoșătoare” care trăia în Egipt avea o mandibulă similară cu a unei hiene. Vâna hipopotami, elefanți și alte specii similare în pădurea din Fayum. Acum, în acea zonă se află un deșert.
Specia a fost numită după zeița egipteană Bastet
Carnivorul preistoric a primit denumirea după zeița egipteană Bastet. Ea reprezenta protecție, plăcere și sănătate. Odon din Bastetodon se referă la dinte. Specia avea colți impresionanți, pe care îi folosea pentru a vâna.
Bastetodon a apărut la finalul erei dinozaurilor. A evoluat alături de primele primate. Dar, spre deosebire de primate, specia nu a supraviețuit schimbării climei. Dar experții pot folosi fosilele acum pentru a înțelege evoluția mamiferelor în Africa în timpul acestor schimbări semnificative.
„Bestia înfricoșătoare” care trăia în Egipt reprezintă o tranziție de la încălzirea globală din Eocen la răcirea climei din Oligocen. În urma acestei tranziții au apărut ecosistemele actuale. Clima și plăcile tectonice s-au schimbat, ceea ce a adus un nou grup de animale în Africa. Printre acestea se aflau și rudele îndepărtate ale pisicilor, câinilor și hienelor.
Ca urmare, carnivorele care au dominat uscatul acum 30 de milioane de ani au avut o competiție acerbă. Dar nu au supraviețuit schimbării și au ajuns specii dispărute.