„Epidemia silențioasă pe roți” care produce zeci de milioane de victime anual. Ce țări sunt afectate cel mai grav

„Epidemia silențioasă pe roți” produce zeci de milioane de victime anual. Deși e o problemă răspândită în întreaga lume, unele țări sunt afectate mai grav. 

Publicat: 1 iunie 2022, 15:24
Reclamă

Anual, în jur de 1.35 de milioane de oameni mor din cauza accidentelor rutiere. La nivel global, 20 - 50 de milioane de oameni suferă răni grave din cauza acestor accidente. Jumătate din aceste cazuri sunt pietoni, cicliști și motocicliști, unele dintre cei mai vulnerabili utilizatori ai străzilor și trecerilor.

Potrivit Science Alert, la nivel global, din cauza accidentelor rutiere, o persoană moare la fiecare 25 de secunde. 

Potrivit mai multor experți, printre care se numără și John Rennie Short, din cadrul Universității din Maryland, siguranța rutiere poate fi îmbunătățită. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Epidemia silențioasă pe roți” care produce zeci de milioane de victime anual

Potrivit lui Short, o posibilă soluție împotriva acestei probleme globale e prioritizarea siguranței rutiere și a limitelor de viteză. 

Directorul United Nations Road Safety Fund a numit aceste accidente, morți și răni o „epidemie silențioasă pe roți.” Fatalitățile de pe șosele reprezintă cauza principală a deceselor în rândul copiilor și tinerilor, cu vârste cuprinse între 5 și 29 de ani și a 7-a cea mai comună cauză a morții în țările cu venituri mici. 

Reclamă
Reclamă

Află care sunt cele mai utile dispozitive pentru mașină – ce gadgeturi te pot ajuta.

Accidentele rutiere reprezintă și un pericol financiar. Potrivit unui studiu din 2019, în perioada 2015 – 2030, rănile cauzate de astfel de incidente vor costa 1.8 trilioane de dolari, la nivel mondial. 

Unul dintre țelurile Sustainable Development Goals ale ONU reprezintă înjumătățirea accidentelor rutiere soldate cu morți și răniți, până în 2030. 

Numărul morților cauzate de accidente rutiere variază între zone, de la 27 din 100.000 în Africa, la 7 din 100.000 în Europa. 

Potrivit lui Short, țările mai bogate au avut industrii auto de mai mult timp. Ca urmare, au putut dezvolta strategii pentru a reduce accidentele. De exemplu, în 1937, rata morților cauzate de accidente în New York era de 31 din 100.000. Aceasta e rata actuală din Republica Democrată Congo. Astfel, „epidemia silențioasă pe roți” produce mai multe victime în țări mai slab dezvoltate. 

Țările cu venituri mici au mai multe accidente rutiere soldate cu morți 

Incidentele de trafic din țările cu venituri mai ridicate implică, de obicei, 1 sau 2 persoane. În țările cu venituri mai mici, incidentele tind să implice mai mulți pasageri.

În Republica Democrată Congo, accidentele rutiere mortale sunt frecvente. Infrastructura rutieră e slab dezvoltată. În plus, cele mai multe mașini sunt modele mai vechi și nesigure. Mulți șoferi nu sunt instruiți corespunzător și unii dintre ei se urcă beți la volan. 

Recent, o mașină a fost oprită în trafic fără șofer sau pasageri – vezi cum au reacționat polițiștii când au văzut că nu e nimeni la volan.

În țările cu venituri medii, un obstacol pentru a combate „epidemia silențioasă pe roți” e faptul că traficul crește foarte repede. Pe măsură ce populația se mută în mediul urban și oamenii își permit să cumpere mașini și motociclete, numărul accidentelor crește. 

Există diferențe și în rândul țărilor dezvoltate. În 1994, numărul morților rutiere din Europa și SUA erau egale. În 2020, americanii aveau un risc de 3 ori mai mare să moară într-un accident rutier decât cetățenii europeni. 

În acest moment, rata de morți rutiere în SUA e de 12 din 100.000 de persoane. În Germania, rata e de 4 din 100.000. În Norvegia, această rată scade la 2 din 100.000. Potrivit lui Short, diferența se datorează unor proiecte mai agresive de reducere a vitezei, în Europa. În plus, schimbarea se datorează și unor investiții mai mari în tranzitul în masă.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mașină electrică albă, la încărcare la pompă. Furtunul e negru, mașina e albă, și o lumină albastră curge. Xiaomi va produce mașini electrice de serie în câțiva ani
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
Logo-ul Tesla, ce ar putea lansa Pi Phone în curând
De ce compania Tesla nu e la fel de afectată de noile tarife impuse de Donald Trump: „Tesla câștigă, Detroit sângerează”
De ce compania Tesla nu e la fel de afectată de noile tarife impuse de Donald Trump: „Tesla câștigă, Detroit sângerează”
Donald Trump, într-o mașină Tesla roșie, în fata Casei Albe
Fun
Donald Trump nu poate conduce mașina Tesla pe care tocmai a cumpărat-o. Care e motivul surprinzător
Donald Trump nu poate conduce mașina Tesla pe care tocmai a cumpărat-o. Care e motivul surprinzător
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk într-un tricou negru a vorbit despre prototipul robotului umanoid Optimus
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său și ce regrete are legate de ultimele luni din viața sa. În luna februarie a acestui an, au început să fie făcute publice efectele deciziilor departamentului...
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
2
Donald Trump, fotografiat în fața Casei Albe, în iulie 2019. Poartă un costum albastru închis, cravată în dungi și arată cu degetul la cameră
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar, o numire considerată o lovitură pentru Elon Musk, fostul său susținător. Deși Elon Musk a fost unul dintre cei mai mari susținători ai lui Donald Trump în...
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
3
Emblema TikTok pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn închis. Compania a declarat recent că angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa
Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025. Ce se va întâmpla cu celebra platformă
Potrivit unor zvonuri care au apărut online, Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025, mai precis în luna septembrie. TikTok a întâmpinat mai multe probleme în SUA. În ciuda „interdicției” care a fost...
Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025. Ce se va întâmpla cu celebra platformă
4
Imagine cu un controller PlayStation, în fața unui panou albastru PlayStation Plus. Trei jocuri PlayStation Plus vor fi disponibile din ianuarie 2022
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Sony a dezvăluit la ce jocuri PlayStation Plus din iulie 2025 vor avea acces abonații serviciului. Ca în fiecare lună, serviciul oferă titluri inedite. Sony a dezvăluit jocurile care vor fi disponibile în iulie...
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
5
Noua serie iPhone 16, pentru care au apărut primele recenzii, lansată pe 9 septembrie 2024, expuse în culori de roz, verde și albastru
Noile culori iPhone 17, potrivit zvonurilor. Ce nuanțe ar introduce Apple pentru prima dată
Pe Internet au apărut zvonuri despre noile culori iPhone 17, care ar fi introduse pentru prima dată de Apple pe piață. Următoarea serie iPhone urmează să fie lansată în doar câteva luni și pe...
Noile culori iPhone 17, potrivit zvonurilor. Ce nuanțe ar introduce Apple pentru prima dată
PARTENERI
×