Urmele misterioase ale unui strămoș uman necunoscut au derutat experții. De ce au fost asemănate cu pașii unui urs

Urmele misterioase ale unui strămoș uman necunoscut până acum au derutat experții după ce zeci de ani aceștia au crezut că pașii aparțin unei specii de urs.

Publicat: 2 decembrie 2021, 12:38
Reclamă

Potrivit unui nou studiu, un strămoș uman contemporan cu „Lucy” a trăit în Tanzania. Experții au descoperit urmele antice ale speciei în urmă cu aproape 50 de ani. Inițial, aceștia au crezut că aparțin unui urs, din cauza modului în care au fost create. 

Reclamă

Urmele ar fi aparținut unui specimen ce avea un mers încrucișat, cu un picior în fața celuilalt, scrie Live Science

Cea mai veche dovadă a mersului în două picioare în cadrul speciilor înrudite cu oamenii (ce includ nu doar strămoșii Homo sapiens, ci și rudele apropiate din punct de vedere evolutiv) a fost descoperită în zona Laetoli, Tanzania, în anul 1978.

Urmele misterioase ale unui strămoș uman necunoscut au derutat experții

Urmele descoperite în anul 1978 ar fi fost create în urmă cu 3.66 milioane de ani. Studii precedente au sugerat că acestea ar fi fost create de Australopithecus afarensis. Specia se numără printre posibilele candidate pentru strămoși direcți ai oamenilor. Faimoasa „Lucy”, ce a trăit acum 3.2 milioane de ani, aparține acestei specii. 

Alte urme, descoperite în situl A, din apropierea Laetoli, au fost descoperite în anul 1976. Inițial, experții nu au crezut că urmele misterioase aparțin unui strămoș uman. Una dintre principalele teorii susținea că acestea ar fi fost create de un urs ce a mers pe membrele din spate. 

Reclamă
Reclamă

Pașii, numiți „Laetoli A” nu au fost săpate complet. Pentru a elucida misterul provenienței lor, experții au analizat acum urmele. Ei le-au comparat cu cele lăsate de oameni, urși și cimpanzei. În ultimii ani, alți strămoși umani au fost descoperiți în întreaga lume, inclusiv grupul de oameni antici din Israel.

Studierea urmelor s-a dovedit a fi mai dificilă decât anticipau, potrivit experților. Obstacolele principale „au fost dificultățile în încercarea de a găsi matrițe originale ale urmelor Laetoli A de la descoperirea lor inițială” a declarat Ellison McNutt, conducătorul studiului și antropolog în cadrul Universității Ohio.

Nu am putut găsi matrițe originale și am fost îngrijorați că expunerea la soare și decenii de ploi ar fi distrus urmele fosilizate originale.

– Ellison McNutt

Din fericire, experții s-au întors în Laetoli și au găsit urmele misterioase ale unui strămoș uman. Mai mult, ei au descoperit că „ploile au îndepărtat sedimentele din apropierea pașilor, ce le-a protejat și le-a permis să rămână superb conservate,” a continuat McNutt. 

Cum au studiat experții urmele „de urs” ale strămoșului uman

După ce au redescoperit urmele, experții le-au curățat, măsurat, fotografiat și au realizat modele 3D. 

Când ne-am uitat la urmele „A” săpate complet, am știut imediat că sunt interesante și posibil diferite de celelalte două urme bipede de la Laetoli.

– Ellison McNutt

Experții au analizat și pașii urșilor, pentru a exclude posibilitatea ca urmele să fi fost lăsate de strămoșul lor. 

„Atunci când urșii merg, fac pași mari și se clatină înainte și înapoi,” a declarat Jeremy DeSilva, paleoantropolog din cadrul Universității Dartmouth. 

Nu pot să meargă într-un mod similar cu urmele A, pentru că mușchii din zona șoldului și forma genunchilor nu permit o astfel de mișcare sau așa un echilibru.

– Jeremy DeSilva

Urmele misterioase sugerează că au fost ale unui strămoș uman, nu unui urs, așa cum s-a crezut până acum. Urmele Laetoli A sunt pătrate, cu un deget mare proeminent și un călcâi mare. În ultimii ani, experții au descoperit mai mulți strămoși ai oamenilor, inclusiv „omul dragon”.

Experții au studiat peste 50 de ore cu urși negri. Aceștia au mers pe membrele din spate în mai puțin de 1% din timpul observat. Cu ajutorul formei și comportamentul urșilor, experții au concluzionat că urmele misterioase Laetoli A nu aparțin unui urs. Acestea ar fi fost create de un strămoș uman. 

Urmele Laetoli A diferă de cele ale altor strămoși ai Homo sapiens 

Potrivit experților, urmele Laetoli A diferă de cele ale altor strămoși umani, descoperite până acum. Pașii sunt neașteptat de lați și scurți. Se pare că picioarele care le-au creat aveau un deget mare cu o mobilitate similară cu cea a degetului mare de la mâini. Această particularitate a fost descoperită și în cazul maimuțelor. 

McNutt și colegii săi au concluzionat că urmele misterioase sunt ale unui strămoș uman. Acesta nu a fost identificat până acum. Pașii nu ar fi fost formați de Australopithecus afarensis, specia lui „Lucy”. 

Mersul sugerat de aceste urme e considerat neobișnuit pentru un om. Experții cred că acestea au fost create fie când specimenul încerca să își mențină echilibrul, fie avea un mers specific lui. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Nature. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Strămoșii oamenilor, lângă un foc, similar cu cel folosit pentru prima mâncare gătită
Prima mâncare gătită de oameni, potrivit dovezilor istorice. Ce ar fi consumat strămoșii noștri acum 780.000 de ani
Prima mâncare gătită de oameni, potrivit dovezilor istorice. Ce ar fi consumat strămoșii noștri acum 780.000 de ani
Tunel din aur, cu hieroglife, din Valea Regilor, Egipt. Arheologii care căutau mormântul Cleopatrei au descoperit un tunel miracol
Arheologii care căutau mormântul Cleopatrei au descoperit un tunel „miracol”. Ce au găsit în el
Arheologii care căutau mormântul Cleopatrei au descoperit un tunel „miracol”. Ce au găsit în el
Tigaie de telefon zgâriată, pe fundal de lmen închis, cu ustensile de gătit. Experții au dezvăluit pericolul unei crăpături în tigaia de teflon
Pericolul unei crăpături în tigaia de teflon. La ce risc te expui, potrivit experților
Pericolul unei crăpături în tigaia de teflon. La ce risc te expui, potrivit experților
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Imagine cu un tub galben de pastile, cu pastile roșii peste dolari, care nu seamănă cu cel mai scump medicament din lume
Cel mai scump medicament din lume a fost aprobat în SUA. Cât costă o singură doză Hemgenix
Hemgenix, cel mai scump medicament din lume, a fost aprobat de către FDA în Statele Unite ale Americii. O singură doză Hemgenix costă milioane de dolari. FDA (Food and Drug Administration) a aprobat recent...
Cel mai scump medicament din lume a fost aprobat în SUA. Cât costă o singură doză Hemgenix
2
Camera fără ecou de la Orfield Laboratories, cel mai „tăcut” loc de pe Pământ, cu un om în cameră
Fun
Cel mai „tăcut” loc de pe Pământ. Nimeni nu a rezistat acolo mai mult de 45 de minute
Cel mai „tăcut” loc de pe Pământ, o cameră din cadrul Laboratoarelor Orfield, poate produce un efect neașteptat asupra persoanelor care ajung acolo. Camera e atât de silențioasă, încât nicio persoană care a intrat...
Cel mai „tăcut” loc de pe Pământ. Nimeni nu a rezistat acolo mai mult de 45 de minute
3
Persoană care dezgheață un parbriz, îmbrăcată în roz. Experții au dezvăluit trucuri să dezgheți parbrizul rapid
Fun
Trucuri să dezgheți parbrizul, recomandate de experți: „Îndepărtează gheața în câteva secunde” 
Experții au dezvăluit trucuri să dezgheți parbrizul rapid, cu ajutorul unor obiecte comune, pe care probabil le ai deja acasă. Astfel de trucuri te pot ajuta să scapi de gheața de pe parbriz, în...
Trucuri să dezgheți parbrizul, recomandate de experți: „Îndepărtează gheața în câteva secunde” 
4
Trilobiți, fosile, viețuitoare care au trăit acum sute de milioane de ani, din cea de-a 6-a extincție în masă
A fost descoperită cea de-a 6-a extincție în masă, ascunsă până acum. De ce a fost cauzată
A fost descoperită cea de-a 6-a extincție în masă, ce a fost ascunsă până acum. Dispariția în masă a avut loc în urmă cu 550 de milioane de ani și ar fi fost primul...
A fost descoperită cea de-a 6-a extincție în masă, ascunsă până acum. De ce a fost cauzată
5
Persoană care deschide ușa mașinii, îmbrăcat în roșu. Experții au vorbit despre riscul la care își expui mașina dacă o lași să se încălzească iarna
Fun
Riscul la care îți expui mașina dacă o lași să se încălzească iarna. De ce nu mai e necesar acest pas, potrivit experților
Te-ai întrebat care e riscul la care îți expui mașina dacă o lași să se încălzească iarna, înainte s-o folosești? Experții recomandă să renunți la acest obicei.  Potrivit experților, încălzitul mașinii iarna, înainte să...
Riscul la care îți expui mașina dacă o lași să se încălzească iarna. De ce nu mai e necesar acest pas, potrivit experților
PARTENERI
×