Se pare că un lanț de cutremure masive au dus la declinul și abandonul eventual al orașului pre-aztec Teotihuacan, potrivit unui nou studiu. Orașul se află la nord-est față de actualul Mexico City.
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe. Cercetătorii au dezvăluit adevărul din spatele declinului misterios
Experții au descoperit catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe, ce a fost un mister timp de mai multe decenii.
A avut perioada sa de glorie în perioada 150 î.e.n. – 650 e.n. A avut la un moment dat peste 100.000 de locuitori, potrivit Live Science.
Dar câteva sute de ani după acest moment, populația a scăzut semnificativ. Studiul a fost publicat în Journal of Archaeological Science: Reports.
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe
Experții s-au întrebat mult timp ce ar fi putut duce la scăderea dramatică a populației. Printre posibilele teorii se numărau război și foamete. O nouă analiză a piramidelor din oraș a scos la iveală faptul că 5 mega-cutremure au afectat orașul în perioada 100 – 600 e.n.
Această catastrofa ar fi contribuit la căderea civilizației mayașe.
„Mega-cutremurele ies în evidență drept cele mai formidabile evenimente seismice documentate vreodată,” a declarat Raul Perez-Lopez, conducătorul studiului.
„Aceste cutremure apar în zonele de subducție, precum Canalul Americii de Mijloc (MAT),” a continuat Perez-Lopez. „Ceea ce le diferențiază e magnitudinea extraordinară și apariția relativ rară în comparație cu alte evenimente seismice.”
De exemplu, un mega-cutremur e atât de puternic încât energia seismică pe care o emite „e echivalentul energiei eliberate de 32.000 de bombe nucleare Hiroshima”, a continuat Perez-Lopez. Un astfel de mega-cutremur recent a avut loc în Japonia în 2011, unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimele decenii.
„Eliberarea unui nivel atât de mare de energie în timpul unui mega-cutremur poate avea consecințe catastrofale pentru regiunile din împrejurimi,” a continuat Perez-Lopez despre catastrofele care ar fi dus la căderea civilizației mayașe. „Ceea ce ilustrează potențialul distructiv imens al acestor evenimente seismice.”
Pentru studiu, experții au analizat 3 dintre piramidele Teotihuacan pentru efecte seismice arheologice. Astfel, au descoperit că șocuri seismice au zguduit orașul de la sud-vest către nord-est. Aceste fenomene au lăsat dovezi pe fațadele piramidelor.
Cutremurele au avut efecte devastatoare
Aceste mega-cutremure au fost descoperite inițial de un alt studiu, în 2010. Dar abia acum a fost descoperit impactul real pe care l-au avut asupra orașului și civilizației.
„Remarcabil, în ultimul secol, cutremurele cu magnitudinea care depășește 8.6 în Mexic nu au avut un impact semnificativ asupra infrastructurii orașului Teotihuacan,” a continuat Perez-Lopez. „Ceea ce scoate în evidență necesitatea unor cutremure extraordinar de puternice pentru a induce aceste tipar distructive specifice observate în orașul antic.”
Căderea civilizației mayașe a fost afectată de aceste cutremure masive. Locuitorii orașului au recondiționat piramidele în urma primelor dintre aceste 5 cutremure.
„Răspunsul inițial al locuitorilor orașului a fost să consolideze Piramida Soarelui. Cea mai mare structură din orașul lor,” a continuat Perez-Lopez. „Pe axa nord-sud, într-o încercare de a fortifica clădirea împotriva altor cutremure.”
În ciuda schimbărilor arhitecturale, orașul nu a putut fi salvat de abandonul eventual. Orașul a trecut prin acest proces la finalul secolului 7. În acea perioadă, au avut loc „o scădere bruscă a populației și o pierdere abruptă a puterii geopolitice”, susțin autorii.