O familie din Norvegia căuta un cercel pierdut în grădină. Pentru a găsi bijuteria, membrii au folosit un detector de metale, moment în care au găsit mult mai mult decât anticipau. În spatele curții, au găsit o comoară vikingă.
O familie care căuta un cercel pierdut în grădină a găsit o comoară veche fantastică. Ce se ascundea în spatele curții
O familie care căuta un cercel pierdut în grădină a găsit o comoară veche fantastică, din perioada vikingă.
În locul bijuteriei moderne, rudele au detectat un semnal sub un copac mare din spatele curții, scrie Live Science.
Atunci când au început să sape, au găsit semnele unei înmormântări vikinge.
O familie care căuta un cercel pierdut în grădină a găsit o comoară veche fantastică
În grădina familiei se aflau 2 ornamente de bronz care au fost, la un moment dat, acoperite cu aur. Artefactele ar putea proveni din prima eră vikingă (793 – 1066 e.n.). Comoara a fost găsită pe insula Jomfruland.
Comoara confirmă faptul că oamenii locuiau în acea perioadă pe insula pe care o familie care căuta un cercel pierdut a descoperit artefactele, potrivit lui Vibeke Lia, arheolog din cadrul Consiliului din Vestfold și Telemark.
Jomfruland e o insulă izolată de pe coasta de sud-est a Norvegiei. Se află în apropiere de strâmtoarea Skagerrak și Danemarca. Multe dintre casele de pe insule sunt de vacanță. În jur de 75 de persoane locuiesc acolo permanent.
Atunci când detectorul de metale a găsit comoara îngropată, familia a oprit săpăturile. În schimb, a contactat arheologii guvernului local pentru a investiga descoperirea. Cazul a fost detaliat într-un mesaj Facebook de pe contul departamentului consiliului local.
Potrivit lui Lia, mai multe mormane de roci au fost descoperite în sud-vestul insulei. Experții cred că acelea ar fi fost create în era vikingă, posibil drept un mod de a revendica pământul și calea acvatică din zonă. Nu existau, însă, alte dovezi că insula ar fi fost locuită înainte de Evul Mediu.
Noua descoperire pare să fie mormântul unei femei vikinge aristocrate. Ca urmare, experții au concluzionat că acele mormane de roci au fost create tot de vikingi.
Artefactul mai mare găsit în mormânt e o broșă în formă ovală. Ar fi fost purtată de o femeie pe rochie, pentru a prinde bretelele. Astfel de broșe erau comune în mormintele femeilor vikinge. Stilul e caracteristic secolului 9.
Mormântul includea alte obiecte
„Vin în perechi, una pentru fiecare bretea, așa că mai trebuie să fie una acolo,” a declarat Lia după ce o familie care căuta un cercel pierdut în grădină a găsit o comoară veche fantastică.
Celălalt artefact a fost mai dificil de identificat. Dar arheologii au determinat că și aceasta e o broșă veche, valoroasă, dar circulară.
Potrivit lui Lia, matrițele pentru astfel de broșe au fost găsite în situri arheologice din orașul Ribe, Danemarca. Acesta a fost fondat în secolul 6. Decorațiile de pe noua broșă ar indica faptul că a fost creată în secolul 9.
Comoara e rară. Cum a fost găsită de o familie care căuta un cercel pierdut, în grădină, nu a fost la fel de deteriorată precum alte artefacte din acea perioadă. Broșele erau decorate cu gravuri complexe de animale și tipare geometrice. Ambele au fost create din bronz și aveau urme de aur pe ele. Acest lucru ar indica faptul că au fost acoperite cu aur.
Cum se aflau într-o grădină și nu pe o fermă, unde au fost găsite alte comori din acea perioadă, au fost mai bine conservate.
„Sunt într-o condiție destul de bună în comparație cu descoperirile realizate prin detectorul de metale, pentru că pământul nu a fost niciodată arat,” a continuat Lia.
Lia nu știe sigur dacă descoperirile vor fi excavate, pentru că zona ar putea fi protejată drept mormânt.