Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă

Mulți nu știu cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt, și când a fost construită prima astfel de structură în fostul regat.

Publicat: 15 aprilie 2024, 8:15 / Actualizat: 15 aprilie 2024, 10:54
Reclamă

Piramidele sunt un simbol al puterii faraonilor din trecut și al avansului tehnologic din Egiptul antic. Puțini știu ce vechime au aceste construcții și de ce au fost ridicate inițial, tradiție ce a continuat mii de ani.

Prima piramidă din Egipt a fost ridicată de faraonul Djoser, care a condus regatul în urmă cu aproximativ 4.700 de ani. Aproape un mileniu mai târziu, a fost construită ultima dintre marile piramide, pentru Amosis I, în urmă cu 3.500 de ani.

După aceea, conducătorii Egiptului au fost îngropați în morminte în Valea Regilor, scrie Live Science

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt

Piramidele din Egipt au fost construite în perioada 2.700 – 1.500 î.e.n. Cea mai veche piramidă a fost ridicată aproape în aceeași perioadă ca Stonehenge. Dar piramidele sunt mult mai vechi decât alte structuri antice. Printre acestea se numără Parthenonul (construit în anul 457 î.e.n.), Marele Zid al Chinei (220 î.e.n.) și Colosseumul (anul 80 e.n.). 

Dincolo de cât de vechi sunt piramidele din Egipt, alte structuri au fost construite mult înaintea lor. Templul neolotific Gobekli Tepe, din Turcia, de exemplu, are o vechime de 11.000 – 12.000 de ani. 

Reclamă
Reclamă

Piramida lui Djoser, prima dintre ele, era compusă din 6 straturi. A fost construită inițial drept un mormânt dreptunghiular numit mastaba. Treptat, a fost extinsă într-o piramidă în trepte. 

Inscripțiile antice susțin că un bărbat numit Imhotep a condus construcția.

„Imhotep e văzut drept primul arhitect din Egipt care a construit cu piatră. El e cel care a construit piramida în trepte a lui Djoser,” a declarat Mac Van De Mieroop, profesor de istorie din cadrul Universității Columbia. 

„Există o inscripție cu numele său combinat cu cel al lui Djoser, în care e numit șeful sculptorilor. În Egiptul antic, era considerat un înțelept,” a continuat Van De Mieroop, ce a vorbit despre cât de vechi sunt piramidele din Egipt. 

Structurile sunt considerate unele dintre cele mai spectaculoase monumente antice și multe dintre ele rezistă până în ziua de azi.

Există mai multe teorii despre decizia faraonilor de a construi piramide

Experții încă nu știu sigur de ce au decis faraonii să construiască piramide, dar există mai multe teorii. Printre acestea se numără protecție împotriva jefuitorilor de morminte. În trecut, hoții intrau în mormintele mastaba ale foștilor faraoni prin săparea de deasupra mormântului. 

Piramida lui Djoser, cu 6 niveluri de trepte și un vârf țuguiat ar fi protejat trupul faraonului de o asemenea soartă. 

„Mulți egiptologi au sugerat că piramida abruptă a fost formată pentru a semăna cu o scară pe care faraonul o poate urca spre cer,” a declarat egiptologul Reg Clark, ce a vorbit despre cât de vechi sunt piramidele din Egipt. „Dar eu am sugerat că piramida în trepte a fost construită pentru că era cel mai eficient și economic mod de a crea p emisferă virtuală de protecție pentru structura de dedesubt.” 

E posibil ca forma să fi fost influențată și de factori religioși. Atunci când Djoser a urcat pe tron, religia locală era influențată de cultul Soarelui și al zeului Ra. E posibil ca oamenii să fi încercat să ajungă cât mai sus spre cer. 

Prima piramidă cu margini plate a fost construită de faraonul Sneferu

Deși Djoser a construit prima piramidă oficială din Egipt, a sa era în trepte. Faraonul Sneferu a construit prima piramidă cu margini plate. Sneferu a condus Egiptul în perioada 2575 – 2551 î.e.n. 

Marea Piramidă de la Giza, singura Minune Antică a Lumii care încă rezistă, a fost construită de Khufu. Acesta a domnit în Egipt în perioada 2551 – 2528 î.e.n. Atunci când se întreabă cât de vechi sunt piramidele din Egipt, mulți se gândesc la această structură. 

Faraonul Khafra (2520 – 2494 î.e.n.) a construit o altă mare piramidă la Giza, alături de Sfinx. Află și care a fost ultima piramidă regală construită în Egipt.

Nu se știe exact de ce faraonii nu au mai construit piramide. Mulți cred că a fost o altă măsura de precauție împotriva jefuitorilor de morminte.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mormântul lui Ramses al VI-lea se află în Valea Regilor și e vizitat de milioane de turiști anual. Arheologii au găsit recent un mormânt antic inedit în Egipt
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Arheologi care studiază fosila unui dinozaur uriaș
„Bestia înfricoșătoare” care trăia în Egipt. Paleontologii au numit găsirea creaturii o „descoperire de vis”
„Bestia înfricoșătoare” care trăia în Egipt. Paleontologii au numit găsirea creaturii o „descoperire de vis”
Imaginea sarcofagului faraonului lui Tutankamon. Experții au dezvăluit recent Adevărul despre pumnalul lui Tutankamon
Primul mormânt al unui faraon egiptean descoperit de 1 secol. Ce vechime impresionantă are
Primul mormânt al unui faraon egiptean descoperit de 1 secol. Ce vechime impresionantă are
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×