Alte două epave au fost descoperite lângă „Sfântul Graal” al navelor scufundate. Ce valoare fantastică ar avea comoara de pe San Jose

Alte două epave au fost descoperite lângă „Sfântul Graal” al navelor scufundate, ce au atras atenția experților din întreaga lume. Aceștia au estimat că valoarea comorii de pe nava San Jose se ridică la mai multe miliarde de dolari.

Publicat: 8 iunie 2022, 12:42
Reclamă

Oficiali din Columbia au realizat o analiză a navei San Jose, ce s-a scufundat în urmă cu sute de ani. Alături de ea, au găsit obiecte inedite, plus alte două epave. Specialiștii cred că San Jose are o comoară de miliarde de dolari.

Galionul San Jose e considerat de mulți „Sfântul Graal” al navelor scufundate, datorită comorii care s-ar afla la bordul său, scrie ABC News

Nava s-a scufundat în anul 1708, în apropierea portului Cartagena, Columbia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alte două epave au fost descoperite lângă „Sfântul Graal” al navelor scufundate

Potențiala recuperare a navei a dus la un proces îndelungat între Spania, Columbia și grupul Qhara Qhara, nativ Boliviei, pentru că toate aceste entități vor să revendice comoara de pe ea. 

Într-o declarație recentă, președintele Columbiei, Ivan Duque, a declarat că oficialii locali au folosit un vehicul ce poate fi controlat de la distanță pentru surprinderea imaginilor. Vehiculul a fost trimis la o adâncime de 900 de metri. Cu ajutorul său, alte două epave au fost descoperite lângă „Sfântul Graal” al navelor scufundate. 

Reclamă
Reclamă

Vezi mai multe imagini cu artefactele aflate la bordul epavei San Jose în GALERIA FOTO!

Artefacte din apropierea epavei San Jose, în nisip
Numeroase artefacte au fost descoperite în apropierea epavei San Jose / Profimedia Images

Acestea sunt o barcă colonială și o altă navă cu vele. Experții cred că acestea provin din aceeași perioadă ca războiul de independență al Columbiei împotriva Spaniei. Acesta a avut loc în urmă cu aproximativ 200 de ani. 

„Acum avem alte două descoperiri în aceeași zonă, ce prezintă alte opțiuni pentru explorare arheologică,” a declarat admiralul Gabriel Perez, comandant naval în Columbia. „Așa că munca abia începe.” 

Imaginile surprinse recent oferă cea mai detaliată privire la comoara care se află la bordul San Jose. Printre obiectele inedite se numără monede și tunuri, create în Sevilla în 1655. În plus, a fost observată și o veselă ce pare a fi adusă din China. 

Și epava Endurance a fost descoperită după 107 ani – află unde a fost găsită.

Oficialii susțin că arheologii și guvernul lucrează împreună pentru a determina originea exactă a farfuriilor. 

„Ideea e să o recuperăm și să avem mecanisme de finanțare sustenabile pentru extracții viitoare,” a declarat Duque, ce a vorbit și despre alte două epave care au fost descoperite lângă „Sfântul Graal”. „În acest mod, protejăm comoara, patrimoniul de la bordul galionului San Jose.” 

Comoara de la bordul San Jose ar putea ajunge într-un muzeu

Vicepreședintele Columbiei, Marta Lucia Ramirez, a declarat la începutul anului că artefactele de la bordul epavelor ar putea ajunge într-un muzeu. Astfel, ar deveni „o sursă de mândrie pentru Columbia, Caraibe și lumea în general.”

Potrivit lui Ramirez, ar fi „total iresponsabil” ca acea comoară să fie scoasă la suprafață și vândută pentru profit. Potrivit ei, ar fi „o rușine pentru următoarele generații de columbieni”. 

Și primul calculator din lume a fost găsit a bordul unei nave scufundate – află ce funcții inedite avea Mecanismul de la Antikythera.

Acum că alte două epave au fost descoperite lângă „Sfântul Graal” al navelor scufundate, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu artefactele inedite aflate la bordul lor. 

„Moștenirea scufundată nu are valoare, de aici și responsabilitatea să o protejăm până când poate fi extrasă și poate contribui la istoria Columbiei, Caraibelor și lumii,” a continuat Ramirez. 

San Jose a fost scufundată de forțele navale ale Marii Britanii în timp ce transporta aur, argint și pietre prețioase. Nava se îndrepta către curtea regală a regelui Filip al 5-lea al Spaniei. Spania susține că galionul și comoara de pe el reprezintă o „navă a statului”. Aceasta aparținea forțelor navale ale Spaniei atunci când a fost scufundată. În plus, Spania susține că majoritatea echipajului de 600 de persoane care a murit când s-a scufundat nava erau cetățeni din Spania. 

Qhara Qhara susține că strămoșii grupului au fost forțați să extragă metalele prețioase. Ca urmare, grupul argumentează că acea comoară aparține populației locale.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mormântul lui Ramses al VI-lea se află în Valea Regilor și e vizitat de milioane de turiști anual. Arheologii au găsit recent un mormânt antic inedit în Egipt
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Imagine cu om din neanderthal care încearcă să facă focul. poartă blonuri și are pietre in mână
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
Arheologi care studiază fosila unui dinozaur uriaș
Descoperire impresionantă în România. În ce zonă a fost găsită o cetate care s-a ascuns 5.000 de ani
Descoperire impresionantă în România. În ce zonă a fost găsită o cetate care s-a ascuns 5.000 de ani
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Monede Bitcoin pe bancnote de 100 de dolari. Un bărbat a aruncat la gunoi o avere Bitcoin
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Până acum, singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată la nivel național a întâmpinat numeroase probleme.  În 2021, El Salvador a devenit singura țară care a acceptat oficial Bitcoin drept...
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
2
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs cu noua platformă DOCS, creată în parteneriat de Franța și Germania.  Guvernele din Franța și Germania au anunțat recent DOCS. Acesta e un serviciu...
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
3
Yangwang U9, mașină care poate sări peste obstacole, prezentată la Singapore MotorShow, ianuarie 2025, pe roșu
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
Producătorul auto BYD a depășit Tesla la nivelul vânzărilor globale, cu vânzări anuale record pentru anul 2024.  BYD e un producător auto cunoscut din China. Potrivit celui mai recent raport, BYD ar fi avut...
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
4
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
5
Colaj cu iceberg și o barcă și pești de gheață, din descoperirea majoră în Oceanul Antarctic
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg enorm s-a desprins în Antarctica, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală.  Pe 13 ianuarie 2025, un aisberg de mărimea orașului Chicago...
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
PARTENERI
×