Jocurile video pot schimba comportamentul jucătorilor într-un mod neobișnuit. Ce pot învăța de la personajele virtuale

Potrivit unui nou studiu inedit, jocurile video pot schimba comportamentul jucătorilor într-un mod neobișnuit. Cercetarea s-a bazat pe unul dintre cele mai cunoscute jocuri video din ultimii ani, Red Dead Redemption 2 (RDR2). 

Publicat: 16 octombrie 2021, 11:23
Reclamă

Un nou studiu susține că jocurile video pot afecta comportamentul jucătorilor într-un mod inedit. Cercetarea s-a bazat pe jocul de succes Red Dead Redemption 2 (RDR2). În joc, utilizatorii se află în Vestul Statelor Unite ale Americii la finalul secolului 19. 

Jucătorii pot tâlhări trenuri, împușca rival și fura cai. Se pare, însă, că aceștia pot învăța lucruri și despre natură, scrie Science Alert.

Aceste elemente ar fi avut un efect neașteptat asupra jucătorilor, susțin experții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Studiul a fost realizat pe jocul video Red Dead Redemption 2

Experții au realizat un studiu pe 586 de voluntari din 55 de țări diferite. Dintre aceștia, 444 au jucat titlul de succes RDR2.

Potrivit studiului despre cum pot schimba jocurile video comportamentul jucătorilor, cei care aveau experiență în joc puteau identifica mai ușor animale atunci când acestea le erau arătate poze. 

Reclamă
Reclamă

Potrivit Science Alert, există o corelație între experiența în joc și acest fenomen. RDR2 include 200 de specii de animale, jucătorul poate interacționa cu ele, și se comportă similar cu modul în care ar face-o în natură. 

Potrivit cercetătorilor, jocurile video pot schimba comportamentul jucătorilor RDR2 într-un mod inedit.

Detaliile din Red Dead Redemption 2 sunt faimos de exacte și acest lucru se aplică și în cazul animalelor,” a declarat Sarah Crowley, antrozoolog din cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie. 

Cele mai multe animale nu doar că arată și se comportă ca in realitate, dar interacționează între ele. Oposumii se prefac că au murit, urșii se prefac că te atacă și vulturii vânează șerpi.

– Sarah Crowley

În studiu, participanții au fost nevoiți să identifice 15 specii reale de animale ce apar și în joc. Printre acestea s-au numărat cerbi, iepuri, broaște țestoase, sturioni, iguane, broaște și păsări. 

Atunci când au ales, jucătorii RDR2 au nimerit, în medie, 10 din cele 15 variante. Jucătorii care nu aveau experiență cu jocul au avut o medie de 7 răspunsuri corecte. 

Cea mai mare diferență s-a înregistrat în cazul animalelor care chiar ajută jucătorii, precum cele vânate pe post de hrană. 

Cum pot schimba jocurile video comportamentul jucătorilor

Jucătorii care au terminat povestea principală din joc (40-60 de ore de joc), cei care au jucat jocul recent și cei care au adoptat un rol de conservare în joc au avut cele mai mari scoruri în studiu. 

Mai mult, jocul a ajutat utilizatorii să învețe despre comportamentul animalelor și ecologie. Echipa care a realizat studiul susține că acest joc a reușit să schimbe comportamentul jucătorilor. Aceștia ar avea o mai bună înțelegere a speciilor de animale și au o deschidere mai mare față de ecologie. Astfel, experții au concluzionat că jocurile video pot schimba comportamentul jucătorilor.

Potrivit lor, jocurile video ”nu sunt exploatate îndeajuns și nu sunt utilizate îndeajuns” ca metode de predare. Ei sugerează că ecologiștii pot folosi jocuri precum Red Dead redemption 2 – ce a vândut 37 de milioane de copii la nivel mondial până acum – pentru a atrage atenția publicului asupra pericolelor ecologice din acest moment. 

”Știm că mulți jucători țin la realism, așa că producătorii ar putea fi interesați să vadă aceste concluzii, dar realizăm că jocurile nu sunt făcute să fie educaționale,” a declarat biologul Ned Crowley, din cadrul Colegiului Penwith, din Marea Britanie.

”Nu ne așteptăm ca jocurile cu bugete mari să includă mesaje despre conservare, dar educatorii și ecologiștii pot învăța din tehnicile folosite în jocuri.”

Studiul despre cum pot schimba jocurile video comportamentul jucătorilor cu privire la atitudinea față de natură a fost publicat în jurnalul People and Nature. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Jucător care se află în fața unui calculator, la birou, diferit față de Star Citizen, jocul controversat care a strâns 500 de milioane de dolari
Ce se întâmplă dacă dedici 3 ore pe zi jocurilor video. Efectul la care puțini se gândesc
Ce se întâmplă dacă dedici 3 ore pe zi jocurilor video. Efectul la care puțini se gândesc
Ecran pe care apar personaje din jocul Fortnite, pe un birou, cu lumini albastre și roșii în spate. Fortnite a strâns recent 50 de milioane de dolari pentru refugiați
Fortnite și Disney colaborează în metavers. Ce planuri ambițioase au cele 2 companii
Fortnite și Disney colaborează în metavers. Ce planuri ambițioase au cele 2 companii
Joc Tetris, care împlinește 38 de ani, pe fundal negru
Un băiat de 13 ani a devenit primul om care a reușit să bată jocul Tetris. Cum a fost posibilă reușita istorică
Un băiat de 13 ani a devenit primul om care a reușit să bată jocul Tetris. Cum a fost posibilă reușita istorică
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk, pe covorul roșu la MET Gala 2022, îmbrăcat într-un costum negru, cu o cămașă albă. Cel mai bogat personaj fictiv are o avere mai mare decât a lui Musk
Fun
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
Elon Musk prezice un viitor fără joburi, în care oamenii ar trăi într-un sistem bazat pe un „venit universal ridicat”. Elon Musk a realizat mai multe predicții în ultimii ani despre impactul inteligenței artificiale...
Elon Musk prezice un viitor fără joburi. Cum vor supraviețui oamenii atunci, potrivit miliardarului
2
Femeie blondă îmbrăcată în gri care își acoperă gura, pentru a ilustra cât de periculoasă e încălzirea globală
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
OMS a dezvăluit care sunt singurele țări care au aerul curat potrivit standardelor legate de calitate și poluarea cu microparticule.  OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dezvăluit că doar 7 dintre cele 134 de...
Singurele țări care au aerul curat, potrivit OMS. Doar 7 state îndeplinesc condițiile necesare
3
Elon Musk, Met Gala 2022, îmbrăcat în costum. Recent, avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat pe Twitter
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină pe care o ia cu rețetă și crede că investitorii ar trebui să îi susțină obiceiul. Elon Musk susține că „aproape tot timpul” nu folosește medicamente atunci...
Elon Musk a recunoscut că folosește ketamină „cu rețetă”. De ce crede miliardarul că investitorii i-ar susține obiceiul
4
Femeie care e vaccinată de o doctoriță în mâna stângă, ambele purtând mască, pentru a ilustra ce e „boala x”
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni nu are vaccin momentan, dar un studiu recent a scos la iveală vulnerabilitățile sale.  Prin identificarea vulnerabilităților virusului Epstein-Barr (EBV), experții speră să găsească un vaccin...
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
5
Familie cu un bărbat, o femeie și un copil care se joacă, pe canapea, pentru a ilustra cele mai fericite țări din lume în 2023
Fun
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
Raportul Mondial al Fericirii a dezvăluit iar care sunt cele mai fericite țări din lume pentru 2024, cu schimbări notabile în top față de anii precedenți. Ca în fiecare an, Raportul Mondial al Fericirii...
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
PARTENERI
×