Jocurile video pot schimba comportamentul jucătorilor într-un mod neobișnuit. Ce pot învăța de la personajele virtuale

Potrivit unui nou studiu inedit, jocurile video pot schimba comportamentul jucătorilor într-un mod neobișnuit. Cercetarea s-a bazat pe unul dintre cele mai cunoscute jocuri video din ultimii ani, Red Dead Redemption 2 (RDR2). 

Publicat: 16 octombrie 2021, 11:23
Reclamă

Un nou studiu susține că jocurile video pot afecta comportamentul jucătorilor într-un mod inedit. Cercetarea s-a bazat pe jocul de succes Red Dead Redemption 2 (RDR2). În joc, utilizatorii se află în Vestul Statelor Unite ale Americii la finalul secolului 19. 

Reclamă

Jucătorii pot tâlhări trenuri, împușca rival și fura cai. Se pare, însă, că aceștia pot învăța lucruri și despre natură, scrie Science Alert.

Aceste elemente ar fi avut un efect neașteptat asupra jucătorilor, susțin experții.

Studiul a fost realizat pe jocul video Red Dead Redemption 2

Experții au realizat un studiu pe 586 de voluntari din 55 de țări diferite. Dintre aceștia, 444 au jucat titlul de succes RDR2.

Potrivit studiului despre cum pot schimba jocurile video comportamentul jucătorilor, cei care aveau experiență în joc puteau identifica mai ușor animale atunci când acestea le erau arătate poze. 

Reclamă
Reclamă

Potrivit Science Alert, există o corelație între experiența în joc și acest fenomen. RDR2 include 200 de specii de animale, jucătorul poate interacționa cu ele, și se comportă similar cu modul în care ar face-o în natură. 

Potrivit cercetătorilor, jocurile video pot schimba comportamentul jucătorilor RDR2 într-un mod inedit.

Detaliile din Red Dead Redemption 2 sunt faimos de exacte și acest lucru se aplică și în cazul animalelor,” a declarat Sarah Crowley, antrozoolog din cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie. 

Cele mai multe animale nu doar că arată și se comportă ca in realitate, dar interacționează între ele. Oposumii se prefac că au murit, urșii se prefac că te atacă și vulturii vânează șerpi.

– Sarah Crowley

În studiu, participanții au fost nevoiți să identifice 15 specii reale de animale ce apar și în joc. Printre acestea s-au numărat cerbi, iepuri, broaște țestoase, sturioni, iguane, broaște și păsări. 

Atunci când au ales, jucătorii RDR2 au nimerit, în medie, 10 din cele 15 variante. Jucătorii care nu aveau experiență cu jocul au avut o medie de 7 răspunsuri corecte. 

Cea mai mare diferență s-a înregistrat în cazul animalelor care chiar ajută jucătorii, precum cele vânate pe post de hrană. 

Cum pot schimba jocurile video comportamentul jucătorilor

Jucătorii care au terminat povestea principală din joc (40-60 de ore de joc), cei care au jucat jocul recent și cei care au adoptat un rol de conservare în joc au avut cele mai mari scoruri în studiu. 

Mai mult, jocul a ajutat utilizatorii să învețe despre comportamentul animalelor și ecologie. Echipa care a realizat studiul susține că acest joc a reușit să schimbe comportamentul jucătorilor. Aceștia ar avea o mai bună înțelegere a speciilor de animale și au o deschidere mai mare față de ecologie. Astfel, experții au concluzionat că jocurile video pot schimba comportamentul jucătorilor.

Potrivit lor, jocurile video ”nu sunt exploatate îndeajuns și nu sunt utilizate îndeajuns” ca metode de predare. Ei sugerează că ecologiștii pot folosi jocuri precum Red Dead redemption 2 – ce a vândut 37 de milioane de copii la nivel mondial până acum – pentru a atrage atenția publicului asupra pericolelor ecologice din acest moment. 

”Știm că mulți jucători țin la realism, așa că producătorii ar putea fi interesați să vadă aceste concluzii, dar realizăm că jocurile nu sunt făcute să fie educaționale,” a declarat biologul Ned Crowley, din cadrul Colegiului Penwith, din Marea Britanie.

”Nu ne așteptăm ca jocurile cu bugete mari să includă mesaje despre conservare, dar educatorii și ecologiștii pot învăța din tehnicile folosite în jocuri.”

Studiul despre cum pot schimba jocurile video comportamentul jucătorilor cu privire la atitudinea față de natură a fost publicat în jurnalul People and Nature. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Persoană blondă care lucrează la un birou, cu laptop în față. Experții au studiat ce efect are munca de acasă asupra angajaților
Ce efect are munca de acasă asupra angajaților. Experții au găsit răspuns categoric
Ce efect are munca de acasă asupra angajaților. Experții au găsit răspuns categoric
Bărbat supraponderal îmbrăcat într-o bluză albă care e măsurat la mijloc. Riscul de deces din cauza cancerului de prostată e mai mare în randul acestor bărbați
Riscul de deces din cauza cancerului de prostată e mai mare în cazul bărbaților supraponderali. Avertismentul experților
Riscul de deces din cauza cancerului de prostată e mai mare în cazul bărbaților supraponderali. Avertismentul experților
Ochi uman, cu o culoare maro și galbenă. Experții au „înviat” activitatea în ochiul uman
Experții au „înviat” activitate în ochiul uman după moarte. Cum a fost posibil
Experții au „înviat” activitate în ochiul uman după moarte. Cum a fost posibil
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×