Funcția de pulsoximetru a fost recent dezactivată pe cele mai recente ceasuri smart Apple Watch Series 9 și Apple Watch Ultra 2, pe piața din SUA. Apple a luat această decizie în urma interdicției de vânzare pe această piață, pentru respectivele dispozitive.
Dispozitivul Apple care a salvat viața unui pasager pe avion. A fost interzis recent în SUA
Dispozitivul Apple care a salvat viața unui pasager pe avion a fost recent interzis pe piața din SUA, în urma unui proces care a pornit de la brevetul tehnologiei pe care o folosește.
Interdicția a venit în urma unui proces în care Apple a fost acuzat că a încălcat brevetul pentru tehnologia destinată opțiunii pentru pulsoximetru, scrie Phone Arena.
Brevetul e deținut de Masimo, compania care a fost implicată în proces cu Apple.
Dispozitivul Apple care a salvat viața unui pasager pe avion
Pe dispozitivele cumpărate înainte de decizia Comisiei de Comerț Internaționale, opțiunea încă e activă. Astfel, modelele mai vechi Apple Watch, începând cu Apple Watch 6, includ acest pulsoximetru.
Dispozitivul Apple care a salvat viața unui pasager era un astfel de ceas smart. Pulsoximetrul măsoară saturația oxigenului în sânge. Un nivel normal e cuprins între 95 și 100%. Un nivel sub 92% poate indica hipoxie. Aceasta e o condiție care apare atunci când țesutul unei persoane nu primește îndeajuns de mult oxigen.
Joe Kiani e CEO-ul Masimo, compania care a pornit procesul de încălcare a brevetului împotriva Apple. Acesta a dus la interdicția Comisiei. Kiani a declarat recent că utilizatorii ar trebui să evite folosirea pulsoximetrului de pe Apple Watch.
În ciuda acestui comentariu, în urmă cu doar câteva săptămâni, opțiunea a salvat viața unei pasagere aflate la bordul unui avion Ryanair, de la Birmingham, Marea Britanie, către Verona, Italia.
Pasagera era o femeie în vârstă de 70 de ani, care nu putea respira. Echipajul a întrebat dacă se află un doctor la bord. Din fericire, acolo se afla doctorul Rashid Riaz. Când a aflat că femeia are o boală cardiovasculară, doctorul a împrumutat un Apple Watch de la echipaj.
„Ceasul Apple m-a ajutat să îmi dau seama că pacienta avea o saturație de oxigen scăzută,” a declarat dr. Riaz. Zborul a continuat, dar pasagera a folosit un cilindru de oxigen până când avionul a aterizat, după care a fost escortată la spital de către echipajul medical.
Dr. Riaz a folosit dispozitivul Apple care a salvat viața femeii pentru a determina dacă aceasta avea nevoie de oxigen.
Ceasurile Apple Watch nu vor mai putea folosi funcția cu pulsoximetru
„Mi-am folosit experiența în timpul acestui zbor, despre cum să folosesc dispozitivul,” a declarat dr. Riaz. „E o lecție despre cum putem îmbunătăți zborurile cu astfel de urgențe și cu dispozitivele de bază care sunt disponibile în ziua de azi. Astfel de lucuri pot salva viața unei persoane în situațiile de urgență.”
Prima dată, ceasurile smart Apple au fost interzise pe piață fix înainte de sărbătorile din 2023. Compania spera să combată verdictul procesului, dar contestația a fost respinsă. Așa că, acum, gigantul tech din Cupertino e nevoit să retragă dispozitivele care includ această funcție de pe piață.
Se pare că Apple deja are o metodă prin care poate îndepărta senzorul din dispozitive. Dar nu se știe exact când se va întâmpla acest lucru. În anunțurile publicitare, Apple a susținut că ceasurile sale pot salva vieți – ceea ce s-a și întâmplat în unele situații. Acum, dispozitivul Apple care a salvat viața unui pasager ar putea fi schimbat, în urma procesului.
Problema va continua până când Apple va reuși să îndepărteze acest senzor. Până atunci, Series 9 și Ultra nu vor mai fi disponibile pentru vânzare.
Potrivit Bloomberg, procesul intentat împotriva Apple de către autoritățile din SUA ar putea fi făcut public în luna martie. E posibil ca firma să fie acuzată că a exclus competitorii săi de la accesarea unor elemente din produsele lor.