Atunci când vine vorba de telefoanele mobile, actualizările sistemului de operare sunt extrem de importante în protejarea dispozitivului și informațiilor de pe el. Cum avansează sistemul de operare, unele telefoane nu mai sunt compatibile cu cele mai noi schimbări.
Care e termenul de valabilitate al smartphone-ului tău. Metoda simplă prin care poți vedea cât va rezista
Te-ai întrebat vreodată care e termenul de valabilitate al smartphone-ului tău? Chiar și telefoanele mobile pot să „expire”.
Cei care aleg să folosească un telefon mobil dincolo de pragul în care încă mai primește actualizări riscă expunerea datelor către atacurile hackerilor, potrivit Fox News.
Există, însă, metode prin care poți verifica exact cât timp primește smartphone-ul tău actualizări. Adică atunci când se află în termenul de valabilitate din punct de vedere al sistemului și compatibilității.
Care e termenul de valabilitate al smartphone-ului tău
În ziua de azi, termenul de valabilitate mediu al unui smartphone e de aproximativ 2.5 ani. Există și excepții, dar aceasta e o perioadă destul de scurtă ținând cont de prețul fantastic pe care îl au astfel de dispozitive.
Dacă te întrebi care e termenul de valabilitate al smartphone-ului tău, brandurile mai mari oferă perioade mai lungi decât companiile mai mici. Iată care e durata de viață medie pentru unele dintre cele mai cunoscute smartphone-uri:
- iPhone – 4 – 8 ani
- Samsung – 3 – 6 ani
- Google Pixel – 3 – 5 ani
- Huawei – 2 – 4 ani
Aceste perioade sunt medii, însă. Unele smartphone-uri pot rezista mai mult sau mai puțin, în funcție de alți factori.
Durata de viață a unui telefon începe din momentul în care a fost creat, nu când l-ai cumpărat. Poți afla când a fost produs telefonul tău cu câțiva pași simpli. Dacă încă mai ai cutia originală, pe ea trebuie să găsești data producției. Poți verifica și documentele telefonului.
Dacă nu ai cutia originală, poți afla informația în setările telefonului, în meniul About sau echivalentul său.
Care e termenul de valabilitate al smartphone-ului tău, poți folosi și numărul de serie al telefonului pentru a afla când a fost creat. Mulți producători ascund data sau anul de producție în aceste numere.
Există și site-uri care includ liste despre durata de viață (EOL) a mai multor produse tech și telefoane.
De ce nu trebuie să folosești smartphone-urile după termenul de valabilitate
Cei care folosesc telefoane mobile care nu mai sunt compatibile cu cele mai recente actualizări de securitate riscă să își expună datele.
Actualizările de securitate și cele ale sistemului de operare sunt menite să protejeze smartphone-urile. Un telefon care nu mai e actualizat e o mină de aur pentru hackeri. Pot accesa rapid informații, de la cele financiare, la cele de sănătate. Pot chiar să își fure vocea prin datele audio din apeluri și voicemail-urile tale.
Din acest motiv, experții sfătuiesc să verifici care e termenul de valabilitate al smartphone-ului tău și să nu folosești dispozitivul dincolo de acest punct. În acest fel îți poți proteja datele și dispozitivul.
Producătorii au început să ofere actualizări ale sistemului de operare pentru o perioadă mai lungă de timp. Pentru seria Pixel 8, Google a promis actualizări de sistem până în anul 2030, adică pentru 7 ani. E peste perioada medie de 2.5 ani oferită de majoritatea producătorilor. Această schimbare ar putea schimba industria dacă mai mulți producători vor urma exemplul Google.