Apple a fost dat în judecată pentru 935 de milioane de dolari. Gigantul tech e acuzat că ar fi încetinit dispozitivele iPhone vechi

Apple a fost dat în judecată pentru 935 de milioane de dolari, într-un proces în care e acuzat că ar fi încetinit dispozitivele iPhone vechi.

Publicat: 16 iunie 2022, 14:16
Reclamă

Apple e acuzat că ar fi încetinit modelele mai vechi de iPhone. Decizia „secretă” a fost luată în anul 2017. Potrivit acuzațiilor, gigantul tech ar fi introdus un sistem de gestionare a bateriei. Sistemul ar fi fost introdus într-o actualizare lansată în luna ianuarie din acel an. 

Reclamă

Acest sistem ar fi încetinit dispozitivele telefoanelor, pentru a le preveni să se închidă fără avertisment, scrie The Guardian.

Apple nu ar fi oferit utilizatorilor opțiunea să dezactiveze acest sistem. În plus, nici nu i-ar fi anunțat că telefoanele lor sunt „gâtuite” voit.

Apple a fost dat în judecată pentru 935 de milioane de dolari

Justin Gutmann, ce a participat la numeroase proiecte destinate protejării drepturilor consumatorilor, a lansat o reclamație împotriva Apple. Aceasta a fost depusă în cadrul Competition Appeals Tribunal. 

Dacă va câștiga procesul, compania va fi nevoită să plătească daune de 935 de milioane de dolari. Această sumă ar fi împărțită între 25 de milioane de oameni, care ar fi cumpărat telefoanele afectate. În reclamații sunt incluse modelele iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus și iPhone X. 

Reclamă
Reclamă

Apple a fost dat în judecată pentru că ar fi „gâtuit” randamentul telefoanelor mai vechi. În plus, compania nu ar fi comunicat această schimbare utilizatorilor în acel moment. Sistemul ar fi fost introdus pentru a ascunde faptul că bateriile telefoanelor iPhone mai vechi nu puteau face față noilor standarde. Acestea erau impuse prin actualizarea sistemului de operare.

În loc să recunoască problema, Apple ar fi apelat la acest sistem, potrivit acuzațiilor. Apple ar fi încurajat utilizatorii să instaleze actualizarea știind că ar putea să afecteze randamentul dispozitivelor, susține Gutmann. 

Află ce dispozitive a dezvăluit Apple în cadrul noului eveniment WWDC 2022.

„În loc să facă lucrul cinstit și legal pentru clienții săi și să ofere o înlocuire gratuită, service sau compensare, Apple a decis să inducă în eroare oamenii prin ascunderea unei unelte în actualizările de software care le-a încetinit dispozitivele cu până la 58%,” a declarat Gutmann. 

„Lansez acest caz pentru ca milioane de utilizatori iPhone, din întreaga Marea Britanie, să primească despăgubiri pentru daunele pe care le-au suferit din cauza acțiunilor Apple,” a continuat el. În cadrul acestui proces, Apple a fost dat în judecată pentru aproape 1 miliard de dolari. 

Ce au declarat reprezentanții Apple despre acuzații 

„Dacă acest caz va avea succes, sper ca firmele dominante să reevalueaze modelul de afaceri și să se abțină de la un astfel de comportament,” a continuat Gutmann. 

Apple a recunoscut că a „gătuit” dispozitivele la aproximativ 1 an după ce a introdus sistemul. Atunci, compania a susținut că acesta încetinea dispozitivele care aveau baterii vechi, care nu mai aveau energie, cărora le scădea temperatura. Toți acești factori pot influența modul în care funcționează bateriile. 

Compania a susținut că atunci când bateria nu mai era în stare optimă, exista posibilitatea să nu mai poată oferi energia maximă de care avea nevoie procesorul telefonului, la viteză maximă. Înainte de actualizare, acești factori duceau la închiderea telefonului. Actualizarea a fost menită să permită telefonului să funcționeze în continuare, dar mai încet. 

Acum, Apple a fost dat în judecată pentru acest incident. 

iPhone, iPad și Mac au o opțiune secretă – află ce poți face pe dispozitivele Apple.

„Niciodata nu am – și nici nu vom – face ceva să scurtăm intenționat durata de viață a vreunui produs Apple sau să degradăm experiența utilizatorilor pentru a încuraja consumatorii să cumpere alte dispozitive,” au declarat reprezentanții Apple.

„Scopul nostru a fost întotdeauna să creăm produse pe care consumatorii noștri le iubesc. Să facem iPhone-urile să reziste cât mai mult posibil e o parte importantă din acest lucru,” au continuat ei. 

În acest moment, telefoanele Apple au o setare în meniu, în categoria Battery Health, care spune dacă baterie „gâtuită”. Acesta e cel mai nou proces într-o lungă serie de cazuri similare împotriva Apple pentru această practică.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Telefoane iPhone ținute în mâini, cu ecranele colorate, în mijlocul imaginii. Optiuni inedite în actualizarea iOS 15 au impresionat fanii
De ce nu trebuie să închizi aplicațiile pe iPhone. Ce se întâmplă pe telefonul tău, de fapt
De ce nu trebuie să închizi aplicațiile pe iPhone. Ce se întâmplă pe telefonul tău, de fapt
Porțiune de iarbă, care e verde. Experții au explicat recent de ce e iarba verde
De ce e iarba verde. Răspunsul simplu dat de experți
De ce e iarba verde. Răspunsul simplu dat de experți
Femei care poartă un dispozitiv Apple Watch, la fel ca cel care a salvat viața utilizatoarei sale
Un dispozitiv Apple Watch a salvat viața utilizatoarei sale. Cum a fost posibil
Un dispozitiv Apple Watch a salvat viața utilizatoarei sale. Cum a fost posibil
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Soarele, fără o pată solară enormă îndreptată către Pământ, pe fundal negru
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în doar 24 de ore, spre uimirea experților. În acest moment, pata solară e de 2.5 ori mai mare decât planeta noastră.  Pata solară,...
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
2
dr. peter scott-morgan, „primul cyborg din lume”, în scaunul cu rotile
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la 64 de ani. De ce a decis să se transforme în jumătate robot
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la vârsta de 64 de ani. Familia și colegii săi au publicat mesaje emoționante pe rețelele de socializare despre reușitele respectatului om de știință....
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la 64 de ani. De ce a decis să se transforme în jumătate robot
3
Unul dintre acarienii care trăiesc pe fața noastră, în nuanțe de bej, pe fundal gri
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
Acarienii care trăiesc pe fața noastră se schimbă. Experții cred că aceștia s-ar putea „contopi cu oamenii” în scurt timp. Acarienii care trăiesc pe pielea majorității oamenilor au 8 picioare și se pot găsi...
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
4
Conjuncție Venus, Marte și Jupiter, similară cu cele cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022. Când poate fi observat fenomenul rar
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022 vor încânta privitorii, într-un fenomen astronomic rar, care poate fi observat cu ochiul liber, fără telescop. În luna iunie 2022, toate cele 5 planete care pot...
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022. Când poate fi observat fenomenul rar
5
Șofer care își îndreaptă mână spre butonul din mașină legate de aerul condiționat, care te poate ajuta la reducerea consumului de combustibil
Butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil. Puțini șoferi au auzit de el
Experții au dezvăluit butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil, cu un truc simplu, pe care nu îl știu toți șoferii. Un buton pe care îl au cele mai...
Butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil. Puțini șoferi au auzit de el
PARTENERI
×