Aproape toți miliardarii din SUA fie și-au fondat propriile companii de succes, fie au moștenit averi extraordinare de la familiile lor. Dar unii dintre ei au reușit să facă acest lucru prin propriile abilități.
Miliardarii care nu și-au moștenit averile și nici nu au fondat companii. Cum au ajuns să fie unii dintre cei mai bogați oameni din lume
Miliardarii care nu și-au moștenit averile și nici nu au fondat companii au ajuns să fie unii dintre cei mai bogați oameni din lume prin mai multe metode.
Deși grupul lor e mic, astfel de miliardari au avut un efect semnificativ asupra industriei tech, scrie Business Insider.
Printre acești miliardari se numără Tim Cook, CEO-ul Apple, Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan și fostul CEO Microsoft, Steve Ballmer.
Miliardarii care nu și-au moștenit averile și nici nu au fondat companii
Potrivit Forbes, doar 26 de de persoane de pe lista sa cu cei 760 de miliardari din SUA nu sunt antreprenori și nici moștenitori. Chiar și așa, au ajuns să aibă averi de miliarde muncind la companiile pe care nu le-au creat ei.
Miliardarii care nu și-au moștenit averile și nici nu au fondat companii au avut diferite traiectorii în companiile care i-au îmbogățit. Unii dintre ei au început să lucreze de la poziții mai mici, precum asistenți. Pe când alții au fost angajați pe poziția de director de către unele dintre cele mai mari companii tech.
Ei au reușit să urce în ierarhia corporatistă și să își diversifice investițiile. Și acum au unele dintre cele mai mari averi din lume.
Steve Ballmer e cel mai bogat dintre acești miliardari. În 2024, averea sa e estimată la 143 de miliarde de dolari. Aceasta se datorează în mare parte faptului că deține aproximativ 4% din acțiunile Microsoft.
El s-a alăturat companiei în 1980, drept asistentul lui Bill Gates. De-a lungul anilor, Ballmer a avansat până la poziția de CEO Microsoft, job pe care l-a avut în perioada 2000 – 2014. Din 2024, Steve Ballmer va câștiga 1 miliard de dolari pe an fără să facă nimic.
În acest moment, Ballmer se află pe locul 6 în lista miliardarilor Bloomberg. Se află doar cu o poziție și 3 miliarde de dolari în urma cofondatorului Microsoft și fostului său șef, Bill Gates. Ballmer e cel mai bogat dintre miliardarii care nu și-au moștenit averile și nici nu au fondat companii, dar mulți alții au sume fantastice.
Ce averi au unii miliardari din SUA
Eric Schmidt, fostul CEO Google are o avere de 21 de miliarde de dolari. Fostul arhitect de software Microsoft, Charles Simonyi, are 7.3 miliarde de dolari. Fostul vicepreședinte Facebook, Jeff Rothschild are 5.7 miliarde de dolari. Fostul președinte eBay, Jeff Skoll, a strâns 4.3 miliarde de dolari.
Ei se numără printre miliardarii care nu și-au moștenit averile și nici nu au fondat companii. Mulți dintre ei au pornit de la poziții mai mici, precum Ballmer, care a fost asistent.
Alte nume din industrie sunt și Sheryl Sandberg, ce și-a dat recent demisia din Meta, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari. Fostul CEO eBay, Meg Whitman, are 3 miliarde de dolari.
Pe listă se numără și Frank Slootman, CEO-uk Snowflake, cu 3.5 miliarde. CEO-ul Apple Tom Cook are 2.1 miliarde. CEO-ul Oracle Safra Catz are 1.8 miliarde și Lisa Su, directoarea AMD are 1.1 miliarde.